Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Synchronizacja czasu  (Przeczytany 21345 razy)

Offline Dicku

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
Synchronizacja czasu
« dnia: 05 Kwietnia, 2008, 18:28:01 »
Witam
Kupiłem stacje pogodową Bar 926HG i nie moge wykonać synchronizacji czasu RF. Może Ktos użytkuje tą czy podobną stację i mógłby mi pomóc.
Pozdr

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Synchronizacja czasu
« dnia: 05 Kwietnia, 2008, 18:28:01 »

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 126
    • Stacje-Pogody.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
Odp: Synchronizacja czasu
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Kwietnia, 2008, 19:10:44 »
Umieść stacje na parapecie zachodniego okna. Duży wpływ na odbiór sygnału DCF77 ma ustawienie odbiornika, często wystarczy nieznacznie przesunąć stacje, aby odbiór był możliwy.

Sygnał czasu, nadawany jest na falach długich w standardzie DCF77 z okolic Frankfurtu nad Menem (50°01' N, 09°00' E).

Sygnał ten jest wrażliwy na różnego rodzaju zakłócenia. Ich źródłem mogą być urządzenia elektroniczne (komputery, monitory, telewizory), anteny nadawcze, silniki itp. Dodatkowo okresowe zakłócenia mogą być spowodowane frontami atmosferycznymi, burzami, wschodami słońca. Dużym źródłem zakłóceń są maszty telefonii komórkowej.
« Ostatnia zmiana: 05 Kwietnia, 2008, 19:15:30 wysłana przez admin »
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline Dicku

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Kwietnia, 2008, 23:08:51 »
Umieść stacje na parapecie zachodniego okna. Duży wpływ na odbiór sygnału DCF77 ma ustawienie odbiornika, często wystarczy nieznacznie przesunąć stacje, aby odbiór był możliwy.

Sygnał czasu, nadawany jest na falach długich w standardzie DCF77 z okolic Frankfurtu nad Menem (50°01' N, 09°00' E).

Sygnał ten jest wrażliwy na różnego rodzaju zakłócenia. Ich źródłem mogą być urządzenia elektroniczne (komputery, monitory, telewizory), anteny nadawcze, silniki itp. Dodatkowo okresowe zakłócenia mogą być spowodowane frontami atmosferycznymi, burzami, wschodami słońca. Dużym źródłem zakłóceń są maszty telefonii komórkowej.

Dziękuje przede wszystkim za odpowiedź.
Zastosowałem się do wszystkich zaleceń, ba więcej, czujnik umieściłem na zewnątrz na zachodniej scianie budunku, a synchronizacji sygnału czasu jak nie było tak nie ma. Stacja ma oczywiscie łączność z czujnikiem. Może coś nie tak z czujnikiem.
Jeszcze pytanie czy czujnik pobiera sygnał tylko po restracie, cały czas, czy w określonej sekwencji np. na 1x dobę.
Pozdr
Ryszard

Offline Parasol

• Administrator
    • Stacje-Pogody.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Kwietnia, 2008, 16:48:33 »
Nie wiem dokładnie co jaki czas następuje synchronizacja w BAR926HG, ale zawsze po włączeniu przez pierwsze 10 minut stacja (czujnik) próbuje odebrać sygnał DCF77. Tak więc najlepiej zresetować czujnik lub wyjąć na chwile baterie.

Z tego co się orientuje to w tym modelu w czujniku jest przełącznik rodzaju sygnału czasu EU(DCF)/UK(MSF) - sprawdź czy masz ustawione na EU(DCF).   

« Ostatnia zmiana: 07 Kwietnia, 2008, 22:10:14 wysłana przez admin »
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 50
  • [VIP]
  • Typ stacji: GT-WS-03
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Lipca, 2010, 08:05:25 »
Nie chciałem zaczynać nowego wątku i uznałem, że podczepię się tutaj. Będzie to chyba najbardziej odpowiednie miejsce  ;)
Jak zapewne większość szanownych forumowiczów wie, w sobotę w ub. tygodniu przechodził nad naszym krajem od zachodu, potężny front burzowy z dużym wiatrem i opadami deszczu. Od rana nad moim miastem występowały silne opady deszczu (momentami, dosłownie ściana wody) i wiał mocny wiatr. Na niebie byly też bardzo ciemne, nisko przesuwające się chmury. Przypadkiem spojrzałem na wyświetlacz mojej stacji i zauważyłem, że zniknęła ikonka antenki, co świadczylo o tym, że stacja przestała odbierać sygnał DCF-77. Sytuacja pogodowa poprawiła się radykalnie, dopiero po godz. 16.00. Przestał padać deszcz, uspokoił się wiatr, przejaśniło się. Zwróciłem uwagę na to, że w międzyczasie stacja próbowała odebrać sygnał, był on jednak na tyle słaby, że nic z tego nie wyszło. Tłumaczyłem to sobie występującą aurą. Jednak kiedy minęło dalszych kilka godzin a stacja nadal nie mogła odebrać sygnału, zacząłem się niepokoić. Dopiero około 1.00 w nocy, stacja wreszcie "złapała" sygnał. Jestem ciekawy, dlaczego to tak długo trwało?
Czy macie podobne doświadczenia? Napiszcie, jakich sytuacji to dotyczyło i jak długo trwało.
« Ostatnia zmiana: 26 Lipca, 2010, 08:52:55 wysłana przez Serenator »

Offline Rols

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Lipca, 2010, 12:58:47 »
Witaj, Serenator.

Jak już wspomniał wcześniej Parasol jest bardzo wiele źródeł zakłóceń sygnału DCF, a pogoda to tylko jeden z czynników. W dużym mieście (widzę że mieszkasz w Poznaniu) o wiele większy wpływ będą miały urządzenia elektroniczne już wymienione czy też telefonia GSM - nie tylko same maszty ale także fale przesyłane do i z terminali użytkownika, a więc i prowadzone rozmowy a nawet samo czuwanie telefonu - cały czas jest on źródłem promieniowania. W tak dużym mieście ilość tego typu urządzeń jest ogromna. W nocy kiedy większość ludzi śpi, duża część urządzeń elektronicznych jest wyłączana i poziom zakłóceń maleje.
Do tego wszystkiego dochodzą aktualne warunki atmosferyczne, opady deszczu, śniegu, a nawet duże zachmurzenie na niskim pułapie, wszystko to powoduje tłumienie sygnału. Trzeba pamiętać że dotyczy to całej drogi propagacji fali, a więc wystarczy że niesprzyjające warunki pojawią się na trasie sygnału w jednym z miast w Niemczech i wtedy również u nas wystąpi brak sygnału lub jego osłabienie.
Ważnym parametrem jest też odległość od nadajnika we Frankfurcie nam Menem - pod tym względem teoretycznie najlepsze warunki do odbioru ma Polska południowo-zachodnia, czyli woj. dolnośląskie, a miasta oddalone na północny-wschód już warunki gorsze. Wiadomo - moc sygnału maleje wraz z kwadratem odległości. Tyle teorii...

Z praktyki.

Od około 10 lat posiadam zegar z alarmem firmy Oregon Scientific sterowany falami DCF, mieszkam w południowo-zachodniej Polsce, do granicy niedaleko, nie jest to także jakaś duża metropolia. Pomimo tego nawet w słoneczne dni mam problem z odbiorem sygnału. Zegar ten synchronizuje się automatycznie co godzinę (niezależnie od tego czy poprzedni proces zakończy się powodzeniem czy też nie). Dawniej, jakieś 6-7 lat temu ta synchronizacja przebiegała o wiele sprawniej, często obserwowałem transmisję zakończoną powodzeniem a dzisiaj rzadko kiedy udaje się nawiązać jakieś połączenie. Co więcej zdarza się że transmisja zostaje zakłócona ale zegar uznaje że była poprawna i zmienia  ustawienie zegara na błędne, kilka razy zdarzyło się że przesunęło wskazania godzin na zupełnie zmyślone, raz się mocno przejechałem na tym ustawiając budzenie którego nigdy nie było, bo w nocy zrobiło mi "update w przyszłość" ;) Dzieje się tak ponieważ ten typ transmisji posiada słabe zabezpieczenia przed błędami.

Podsumowując: przy obecnym postępie technologicznym będzie coraz gorzej z odbiorem sygnału DCF ze względu na szybki wzrost poziomu zakłóceń. Producenci stacji pogodowych (niektóre przecież nie są tanie) powinni pomyśleć nad zastosowaniem synchronizacji poprzez GPS z satelity - to jest przyszłość, która zresztą coraz częściej jest już wykorzystywana.
« Ostatnia zmiana: 31 Lipca, 2010, 13:01:55 wysłana przez Rols »

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • [VIP]
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Sierpnia, 2010, 08:15:59 »
Hej Rols  :)

Wszystko o czym napisałeś ma oczywiście znaczenie i z pewnością ma wpływ na poprawny odbiór sygnału DCF. Jednakże moja stacja tylko ten jeden jedyny raz miała kłopot z jego odbiorem. Przed opisanym zjawiskiem i w tej chwili, sygnał był i jest odbierany bez problemu. Tak więc uważam, że przyczyną, były wyjątkowo niekorzystne warunki atmosferyczne.
A co do transmisji sygnalu przez satelitę, to myślę, że także nie byłoby to w 100% pewne. Posiadałem kiedyś indywidualny zestaw do odbioru telewizji satelitarnej. Wystarczył silny deszcz by sygnał był oslabiony a to powodowało zakłócenia w odbiorze programów (na ekranie pojawiały się tzw. "dropy"). Im silniejszy był deszcz i zachmurzenie, tym zakłócenia większe a nawet dochodziło do całkowitego zaniku obrazu. Tak więc chyba żaden sposób transmisji nie jest w 100% skuteczny. Nie wiem jak to jest przy transmisjach cyfrowych (opisywany przeze mnie przypadek dotyczył transmisji analogowej). Ważną rolę odgrywa też wielkość średnicy anteny odbiorczej (im większa, tym lepiej) oraz wartość współczynnika NF konwertera. Ale nie będę się już o tym rozpisywał, bo to już inny obszar tematyczny :)
« Ostatnia zmiana: 02 Sierpnia, 2010, 10:39:19 wysłana przez Serenator »

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • [VIP]
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Lipca, 2012, 09:10:37 »
Wygląda na to, że w mojej stacji po raz pierwszy wystąpił trwały defekt. Otóż w ub. tygodniu nad Polską przechodziło sporo burz. Zauważyłem zniknięcie z wyświetlacza ikony antenki sygnału DCF 77. Sądziłem, że stacja zgubiła sygnał na skutek zakłóceń spowodowanych przez przechodzące fronty burzowe. Jednakże do dzisiejszego dnia ikonka się nie pojawiła. Jest jednak ciekawa rzecz. Zaobserwowałem, że co cztery godziny stacja próbuje złapać sygnał, o czym świadczy pojawianie się migającej ikonki anteny. Po ok. 5 minutach ikonka znika, co świadczy o tym, że stacji nie udało się złapać sygnału. Inaczej ikonka pojawiła by się na stałe. W związku z tym, w tej chwili jest brak synchronizacji czasu. Jest to dla mnie nie zrozumiałe, gdyż stacja nie zmieniła dotychczasowej lokalizacji. Nie było do tej pory kłopotu z sygnałem, który w tym samym miejscu jest bez problemu odbierany przez inny budzik cyfrowy. Robiłem teraz stosowne próby. A więc sygnał dociera i jest dostatecznie silny. Doszedłem zatem do wniosku, że najprawdopodobniej nastąpił jakiś defekt układu odbiorczego. Zastanawiam się co może być przyczyną.
Czy ktoś z Was ma jakieś przypuszczenia, ewentualnie stwierdzenia, jaki element odmówił posłuszeństwa?
« Ostatnia zmiana: 18 Lipca, 2012, 11:45:12 wysłana przez Serenator »

Offline wiatromen

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 33
    • Aktualne warunki pogodowe ok. Gołdapi
  • Typ stacji: WH 1080 ( Viking ART 02041 ), WS9162 IT, "no name -- market" Bioterm 174320
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Lipca, 2012, 09:55:29 »
Czy ktoś z Was ma jakieś przypuszczenia, ewentualnie stwierdzenia, jaki element odmówił posłuszeństwa?

Ja nie mam pojęcia co jest przyczyną, ale gdy miałem burze sygnał DCF też znikał ale po 2- godzinach powracał.

A patrzyłeś do środka, ?, rozumiem że restart stacji robiłeś.
« Ostatnia zmiana: 18 Lipca, 2012, 09:57:10 wysłana przez wiatromen »

Offline Parasol

• Administrator
    • Stacje-Pogody.pl
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Lipca, 2012, 10:10:04 »
Jest to dla mnie nie zrozumiałe, gdyż stacja nie zmieniła dotychczasowej lokalizacji. Nie było do tej pory kłopotu z sygnałem, który w tym samym miejscu jest bez problemu odbierany przez inny budzik cyfrowy.

Może przekręciłeś/przesunąłeś stacje, czasami różnica w ustawieniu o kilka stopni ma duże znaczenie. Albo pojawiły się jakieś dodatkowe zakłócenia - np. laptop w pobliżu itp. Antena umieszczona wewnątrz stacji, powinna być ustawiona prostopadle do nadajnika sygnału DCF (50°01' N, 09°00' E) - okolice Frankfurtu nad Menem.

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • [VIP]
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Lipca, 2012, 10:47:51 »
Ja nie mam pojęcia co jest przyczyną, ale gdy miałem burze sygnał DCF też znikał ale po 2- godzinach powracał.

A patrzyłeś do środka, ?, rozumiem że restart stacji robiłeś.

Jeszcze nie otwierałem obudowy i nie zaglądałem do środka. Restart nie pomaga.

Może przekręciłeś/przesunąłeś stacje, czasami różnica w ustawieniu o kilka stopni ma duże znaczenie. Albo pojawiły się jakieś dodatkowe zakłócenia - np. laptop w pobliżu itp. Antena umieszczona wewnątrz stacji, powinna być ustawiona prostopadle do nadajnika sygnału DCF (50°01' N, 09°00' E) - okolice Frankfurtu nad Menem.

Stacja stoi dokładnie tam gdzie do tej pory. Nie ma mowy o przesunięciu czy przekręceniu  :)  Skoro do tej pory nie było problemu a teraz wystąpił, to myślę że może to być tylko jakiś defekt, tym bardziej że żadne nowe urządzenia się nie pojawiły w otoczeniu stacji  :)
Napisałem też do serwisu Globaltronics'a w tej sprawie, zobaczymy co odpowiedzą.
Przejrzałem trochę informacji w necie na temat odbiornika sygnału DCF-77 i wynika z tego, że moduł odbiorczy składa się z anteny ferrytowej oraz z płytki z prawdopodobnie jakimś układem scalonym. Przykładowy wygląd układu:
http://arduinosolutions.com/download/MAS6180/EB6180B1COB.pdf
Nie wiadomo jednak, czy we wszystkich stacjach występuje jeden i ten sam moduł, czy też różnią się one między sobą konstrukcją? Czy orientuje się ktoś może?
« Ostatnia zmiana: 18 Lipca, 2012, 11:53:50 wysłana przez Serenator »

Offline mati211p

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 15
    • MeteoSerwis24
  • Typ stacji: WS3600 - 11
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Lipca, 2012, 11:23:15 »
U mnie stacja komunikuje się tylko 2 razy z DCF 77 o 2:00 i 4:00. Jeżeli o tej godzinie komputer jest włączony to nie mam ikonki przez cały dzień, a jeżeli nie jest to ikonka pojawia się. Podczas burzy nic nie przerywa łączności z DCF lub u mnie przechodzą zbyt słabe burze by DCF zanikł. Baza stoi przy PC choć nie powinna ale problemów żadnych nie ma czasem jak stoi za blisko monitora CRT to nabija wiatr 101km\h.

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • [VIP]
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Lipca, 2012, 14:10:14 »
Już jest odpowiedź z serwisu Globaltronics'a. Jestem pozytywnie zaskoczony szybkością odpowiedzi. Oznacza to, że z dużym poważaniem traktują swoich klientów  :)
Właściwie to spodziewałem się takiej odpowiedzi. Napisali, żeby stację przesłać to ją przetestują i jeśli coś jest uszkodzone to naprawią. Zwięzła i prosta odpowiedź. Tylko nie bardzo mi się to uśmiecha, bo pewnie na kilka tygodni zostanę bez sprzętu  :(
« Ostatnia zmiana: 18 Lipca, 2012, 14:11:47 wysłana przez Serenator »

Offline Parasol

• Administrator
    • Stacje-Pogody.pl
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Lipca, 2012, 08:26:18 »
Napisali, żeby stację przesłać to ją przetestują i jeśli coś jest uszkodzone to naprawią. Zwięzła i prosta odpowiedź. Tylko nie bardzo mi się to uśmiecha, bo pewnie na kilka tygodni zostanę bez sprzętu  :(

Proponuje jeszcze spróbować we własnym zakresie sprawdzić, czy aby na pewno to jest uszkodzenie stacji. Warto też sprawdzić, czy np. coś w środku urządzenia nie "grzechocze" - mogła się np. "odkleić" antena DCF, zmieniając swoje położenie w środku, powoduje to problemy z odbiorem itp...

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • [VIP]
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Lipca, 2012, 12:35:08 »
Proponuje jeszcze spróbować we własnym zakresie sprawdzić, czy aby na pewno to jest uszkodzenie stacji. Warto też sprawdzić, czy np. coś w środku urządzenia nie "grzechocze" - mogła się np. "odkleić" antena DCF, zmieniając swoje położenie w środku, powoduje to problemy z odbiorem itp...

Właściwie, sprawdzić nie zawadzi, tym bardziej że sprzęt już nie jest na gwarancji. Oby to była tylko jakaś drobnostka... np. obluzowana antena  :)