Witam,
Chciałbym odświerzyć temat, aby nie zakładać takiego samego na forum (może takim nowym jak ja też się przyda). Ostatnio pisałem w temacie stacji WH2080 o zamiarze kupna. Po przemyśleniach co do instalacji nasuwają mi się pytania co do umiejscowienia masztu z czujnikami zewnętrznymi. Sytuacja u mnie jest taka. Blok 2-piętrowy (bud. lata 50/XXw). Do dyspozycji mam w mieszkaniu tylko "nibybalkon" (2 piętro). Jest to normalne okno balkonowe z "barierką" do której mogę przytwierdzić maszt. W/w okno skierowane jest na N/E. Problem dużego nasłonecznienia wogóle w tym miejscu nie występuje, a zatem też nagrzewania czujników przez słońce. Ale jest inna kwestia pomiaru temperatury. W jakiej odległości od ściany bloku powinno się umieszczać czujnik temperatury żeby np. sąsiedzi nie podgrzewali mi stacji? Np. od drugiej strony bloku na S/W gdzie mam okno od kuchni to nie raz zauważyłem falujące powietrze przy murze budynku (jakiś obiad ;-)). Może z tej właściwej strony nie będzie takiego problemu bo są pokoje, ale wolę zapytać jakie macie doświadczenia. Jeszcze takie mniej istotne pytanie dotyczące wiatromierza. Niestety w bloku gdzie mieszkam nie ma możliwości zamontować na dachu nawet anteny TV, a co dopiero masztu meteo. Czy umieszczenie czujników wiatru blisko ściany budynku (max 1m) ma jakiś sens? Jak to jest w praktyce?
Z góry dziękuję za praktyczne podpowiedzi i pozdrawiam
Piotrek