Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: WH 1080-SOLAR-gdy zawiedzie solarny panel  (Przeczytany 3332 razy)

Offline LukitaS

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: nie mam jeszcze
WH 1080-SOLAR-gdy zawiedzie solarny panel
« dnia: 10 Lutego, 2014, 19:04:43 »
Jak w tytule.Co sie stanie,gdy zawiedzie solarny panel ,np. z powodu zniszczenia,zuzycia paneliku solarnego,jak wowczs bedzie dzialac czujnik temp/wilgotnosciowy?Rozumiem,ze wsadzam akumulatorek i doladowuje go,gdy padnie...ale,czy nie ma jakiegos zabezpieczenia,czy systemowego zablokowania funkcjonowania stacji,gdy solarny panel padnie?Czy soft nie pozwoli na wpiecie dodatkowego zrodla,przy awarii jednego z elementow skladowyc stacji?Stacji,jak widze z ekranem dotykowym i solarnym panelem niedzialajacym,poki co,nikt nie ma,wiec...teoretyzujac,zakladam najgorszy scenarius...Wybaczcie....

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

WH 1080-SOLAR-gdy zawiedzie solarny panel
« dnia: 10 Lutego, 2014, 19:04:43 »

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 50
  • [VIP]
  • Typ stacji: GT-WS-03
Odp: WH 1080-SOLAR-gdy zawiedzie solarny panel
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Lutego, 2014, 21:46:28 »
Panel solarny jest elementem wspomagającym zasilanie stacji w energię. Po prostu, gdy świeci słońce podładowuje akumulatorki. Działanie podobne do paneli solarnych, które coraz częściej ludzie zakładają traktując je jako alternatywne lub wspomagające źródło energii dla swojego domu.

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 126
    • Stacje-Pogody.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Lutego, 2014, 22:24:52 »
Wydaje mi się, że to działa w ten sposób. Energia do zasilania czujnika w pierwszej kolejności pobierana jest z panelu słonecznego, gdy energia ta jest niewystarczająca, brakująca część pobierana jest z akumulatora. Gdy panel słoneczny generuje więcej energii niż potrzeba, nadwyżka ładuje akumulator.   
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline szopler

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 9
  • Radioaktywny
    • Brak...
  • Typ stacji: WS 2800 w rozsypce
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Lutego, 2014, 23:07:44 »
Jako właściciel WS-2800 mogę powiedzieć jedno - w naszym klimacie to się nie sprawdza.
W zimie pojemność akumulatorków leci na łeb i tydzień zachmurzonego nieba wystarczy, żeby np. wiatromierz przestał działać. Po jakimś czasie akumulatorki wysiadają np. wylewają i też kicha. Jakbym miał teraz inwestować w stację pogody to tylko przewodową albo jakąś naprawdę PRO z akumulatorkami LiIon/LiPo a nie NiMH czy ładowalnymi alkalicznymi jak moja.
Z resztą wkrótce będę zmuszony wywalić całkiem elektronikę oryginalną i wsadzić swoją bo deszczomierz już dawno padł, a wiatromierz (drugi już) dogorywa. Jedynie termo/higro działa bez zająknięcia od 3 lat.
« Ostatnia zmiana: 10 Lutego, 2014, 23:10:20 wysłana przez szopler »

Offline LukitaS

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Lutego, 2014, 09:09:36 »
Szopler nie rozumiem.Dlaczego przy tygodniowym zachmurzonym niebie,nie dziala wiatromierz?Mam  doczynienia z solarami,wiec wiem,jak to w Polsce dziala.Generalizuje,ale uwazam,ze im wiecej dodatkow elektroniczno-bajerowskich,wszystko traci jakosc i trwalosc...

Offline szopler

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 9
  • Radioaktywny
    • Brak...
  • Typ stacji: WS 2800 w rozsypce
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Lutego, 2014, 15:52:49 »
No nie powiesz mi, że jak jest tydzień takiej pogody jak dziś to panel foto o wymiarach 27x27mm (czynna powierzchnia jest mniejsza, MadeInGłębokieChina) naładuje dwa akumulatorki AAA na tyle, żeby dały radę pogonić elektronikę wiatromierza. Bo ja organoleptycznie przekonałem się, że to nie działa niestety. Tydzień, półtora zachmurzonego nieba i komunikacja siada.
« Ostatnia zmiana: 11 Lutego, 2014, 15:54:46 wysłana przez szopler »

Offline LukitaS

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Lutego, 2014, 07:05:39 »
Dziekuje za te odpowiedz.Mam juz namieszane w glowie,ale sklaniam sie ku najprostszej,sprawdzonej.