Warto się zastanowić, czy nie lepiej kupić jedną dobrze wyposażoną stacje pogodową i zamontować ją na stałe na terenie szkoły. Wtedy uczniowie mogliby stale opiekować się taką stacją, monitorować pogodę, porównywać wykresy, mieć własną stronę pogodową w
WeatherLink Network itp. Myślę, że taka stała dłuższa obserwacja warunków pogodowych to lepsze rozwiązanie, uczące poprzez analizę wykresów danych pogodowych, także analitycznego myślenia. Pisząc dobrze wyposażoną, mam na myśli pełen komplet różnych czujników, takich jak do pomiaru UV, wilgotności liści, temperatury i wilgotności gleby itp. Sądzę, że uczniowie byliby zachwyceni mając taką pomoc dydaktyczną.
Taką dobrą stacją jest
Davis Vantage Pro2 Plus z FARS + WeatherLinkIP (~6000 zł) do tego trzeba by dokupić sensory wilgotności liści oraz temperatury i wilgotności gleby. Myślę, że łącznie ze
statywem (7716) byłoby to około 7500zł.
Kupując za taką sumę stacje pogodową można spróbować negocjować ceny. Myślę, że spokojnie da radę kupić taki zestaw 15-20% taniej. Warto wspomnieć też, że internetowy sklep Conrad co jakiś czas robi promocje -10%. Sądzę, że w ciągu 1-2 miesięcy na pewno coś takiego będzie.
Czujniki które obsługuje VP2
Przykładowa strona pogodowa VP2 w globalnej sieci stacji pogodowych Davisa
Jak wygląda oprogramowanie Weatherlink