Witam wszystkich użytkowników forum

trafiłem na to forum po perturbacjach jakie ostatnio przechodzę z moją stacją pogodową 2measure 270108.
http://stacje-pogody.pl/1039_stacja_pogody_2measure_270108.htmlPiszę w tym wątku, ponieważ zauważyłem, że mój czujnik wygląda bardzo podobnie do czujnika kolegi @abyss, jednak po zdjęciu obudowy wygląda troszkę inaczej:

Mój problem polega na utracie łączności między czujnikiem a stacją bazową, który objawia się ciągłym mruganiem diody w nadajniku identycznie jak na filmiku w pierwszym poście. Tyle, że u mnie po włożeniu baterii do czujnika, a następnie do bazy wszystko zaczyna działać prawidłowo, czyli stacja odbiera dane z czujnika zewnętrznego takie jak temperatura, prędkość wiatru, wilgotność i wielkość opadu. Dioda mruga co 48 sekund, także komunikacja jest prawidłowa, jednak po jakimś czasie (czasem kilka minut, a czasem kilka godzin) dioda w nadajniku mruga jak szalona, a po kilku minutach na ekranie stacji mam same kreski przy odczytach z czujników zewnętrznych. Robiłem już kilkakrotnie reset, ale nic nie pomogło. Wczoraj wyciągnąłem baterie z czujnika oraz bazy i włożyłem ponownie dopiero po kilkunastu godzinach i jak na razie jest OK, ale nie nastawiam się optymistycznie, także dam znać czy to pomogło za kilka dni, albo wcześniej jak padnie. Ogólnie to mam wrażenie nie jest to na pewno kwestia zasięgu, bo stacja łapie sygnał z czujnika nawet z odległości 30 metrów, tyle że po jakimś czasie następuje błąd komunikacji.
Stację używam już ponad 2 lata, zarówno czujnik jak i baza są umieszczone w tym samym miejscu, a odległość wynosi około 10 metrów w linii prostej. Po drodze tylko jedna ściana pustaków ceramicznych, także na pewno sygnał przez nią przenika.
Macie jakieś inny pomysły ? A może idzie gdzieś kupić nowy czujnik ?