Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Dwie konsole jednej stacji  (Przeczytany 6432 razy)

Offline kriu

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 21
    • Moja stacja na Wunderground
  • Typ stacji: Velleman WS1080, Evolve Pilot 6", Conrad W263, inne układy pomiarowe 1-wire
Dwie konsole jednej stacji
« dnia: 13 Marca, 2015, 18:37:50 »
Ostatnio kupiłem używana stację Viking typu 1090 (z aukcji na tym forum). Obecnie mam działającą Velleman 1080. Do nowej stacji podłączyłem zasilacz i po ok. 20 sekundach na wyświetlaczu pojawiły się dane z czujnika zewnętrznego z mojej pracującej stacji. Dane z czujnika zewnętrznego termo-higro (także wiatr i opady) odbierane są przez obie stacje jednocześnie. Oczywiście stacje bazowe  (konsole) to samo pokazują. Nawet 2 czy 3 razy odłączyło mi się zasilanie od stacji ale po ponownym włączeniu zawsze "zaskakiwała". Działa to tak już ponad dobę i wygląda na to, że wyniki mogą z powodzeniem być wysyłane na dwie (i pewnie więcej) stacji bazowych jednocześnie. Fajnie bo teraz mogę mieć dwie stacje w rożnych miejscach. Tą drugą też da się dołączyć do kompa i uruchomić oprogramowanie - działa - próbowałem. Dodam jeszcze, że zegar DCF synchronizuje się w obu.

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Dwie konsole jednej stacji
« dnia: 13 Marca, 2015, 18:37:50 »

Offline mati211p

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 15
    • MeteoSerwis24
  • Typ stacji: WS3600 - 11
Odp: Dwie konsole jednej stacji
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Marca, 2015, 19:03:16 »
Zgadza się. Sam tak mam od 3 lat. Mam dwie stacja bazowe od WS 3600.

Offline charly

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 7
  • Typ stacji: WH2080 + Mebus 40188 + HP1001
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Marca, 2015, 19:45:52 »
@kriu
Nie mogło być inaczej, gdyż jedynym cokolwiek nadającym w tej komunikacji jest czujnik zewnętrzny (analogicznie jedynym odbierającym sygnał radiowy jest tylko konsola). Nie ma tu tradycyjnego parsowania znanego np z komunikacji bluetooth. Jedyne co konsola musi ustalić do prawidłowego "połączenia" z czujnikiem to dokładna różnica czasu między dwoma kolejnymi sygnałami. Stąd też teoretyczna liczba konsol odbierająca sygnał z jednego czujnika ograniczona jest niemal wyłącznie zasięgiem tegoż sygnału.

Offline mati211p

• Nimbostratus
    • MeteoSerwis24
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Marca, 2015, 20:36:07 »
Ciekawe jak to jest gdy sąsiad ma tą samą stację. W przypadku Davisa jest odstrajanie się od innego sygnału zakłócającego a w przypadku zwykłych stacji?

Offline kriu

• Cumulonimbus
  • Typ stacji: Velleman WS1080, Evolve Pilot 6", Conrad W263, inne układy pomiarowe 1-wire
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Marca, 2015, 23:20:37 »
Ciekawe jak to jest gdy sąsiad ma tą samą stację. W przypadku Davisa jest odstrajanie się od innego sygnału zakłócającego a w przypadku zwykłych stacji?
Ciekawe pytanie. Są wady ale i ew. zalety. Np. jeden zestaw czujników a dane pomiarowe są w dwóch domach :)
Taki czujnik termo-higro umieszczony np. na dachu (albo gdzieś wysoko) ma pewnie duży zasięg nadawania.

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 45
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
  • Typ stacji: HP1001 WiFi & WH2600 IP WiFi & HP1002 WiFi
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Marca, 2015, 02:01:12 »
Ciekawe pytanie. Są wady ale i ew. zalety. Np. jeden zestaw czujników a dane pomiarowe są w dwóch domach :)
(...)

Dotyczyć pewnie by to mogło sprzętu tego samego typu. Czujniki (nadajniki) mają coś takiego jak ID. Mogą też np dwustronnie komunikować się ze stacją (odbiornikiem). Stacja (obiekt podrzędny/nasłuchowy) i czujniki (obiekty nadrzędne/nadające) wtedy odpytują się nawzajem - przesyłając do siebie w oznaczonych cyklach pakiety z unikalnymi dla produktu informacjami rozpoznawczymi. Innymi słowy stacja staje się na moment nadajnikiem a potem znowu na dłużej odbiornikiem. Zapytana przez czujnik będąc odbiornikiem i asap będąc nadajnikiem wysyła "zgodę" na wysłanie przez czujnik pakietu gdy jest wolna (nie przyjmuje w tym czasie pakietu od innego czujnika) i zaraz przestawia się na odbiór/nasłuch. Czujnik, również staje się na chwilę odbiornikiem gdy nasłuchuje odpowiedzi od stacji - czyli czeka na "zgodę" na nadanie pakietu. Stacja zapytana przez czujnik z innej stacji z uwagi na unikatowe ID nie zrozumie pytania i nie wyśle pakietu "zgody". "Obcy" czujnik nie wyśle więc pakietu danych, a jeżeli wyśle bo pozwoli mu na to jego macierzysta stacja to nasza stacja nie przyjmie go - informacja nierozpoznana (np ID).  Stacja - gdy jest zajęta również nie wyśle pakietu "zgody" do czujnika co ten zinterpretuje jako brak zgody na wysłanie pakietu z pomiarami.

Powyższa technika komunikacji dwustronnej załatwia problem podziału wolnych slotów czasowych pomiędzy czujniki współpracujące ze stacją oraz pozwala na rozpoznanie "swój/obcy". Czasami jest też powodem "konfliktów", czego wynikiem jest przepadnięcie pakietu danych w oczekiwanym okresie.

Przy transmisji jednokierunkowej trzeba liczyć na unikatowy ID czujników wobec stacji aby wszystkie czujniki nie były rozpoznawane jako "swoje".

To tak z grubsza... wykoncypowałem
 ;)

« Ostatnia zmiana: 17 Marca, 2015, 02:10:39 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline charly

• Stratus
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Marca, 2015, 08:00:10 »
W przypadku stacji FO jest to rozwiązane w prosty sposób - moduł nadawczy czujnika i odbiorczy konsoli włączają się tylko na krótki czasu, rzędu 1-1,5 sekundy. Wystarczy więc, że 2-3 czujniki działające w pobliżu nie będą nadawać dokładnie w tym samym momencie i problem wzajemnych zakłóceń rozwiązany. Przy perfekcyjnym ustawieniu w okręgu o średnicy hmm, powiedzmy 200 metrów może na jednej częstotliwości z powodzeniem działać ok 20 stacji z czujnikami ;-D
A co w sytuacji rozróżniania kilku czujników? Jest to banalne - każdy czujnik ma swoje ID, które dołącza do nagłówka pakietu danych. Konsola zapamiętuje to ID z pierwszej transmisji.
Kiedy 2 stacji nadają w tym samym momencie poziom zakłóceń jest duży - zasięg poprawnej transmisji maleje o przeszło połowę, co więcej zdarza się czasami, że obie konsole nie mogą poprawnie przechwycić sygnału, nawet jeśli są blisko czujników .. wiem z doświadczenia, bo od pewnego czasu używam 2 stacji wh2080.

Offline mati211p

• Nimbostratus
    • MeteoSerwis24
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Marca, 2015, 09:56:31 »
Dobra, ale w przypadku mojej WS 3600 dwie stacje komunikują się z jednego czujnika. Jeśli czujników byłoby dwa to po wymianie baterii i odczekaniu 20 minut nie miałbym już pewności z którym na nowo moja stacja jest sparowana, przyjmując, że sąsiad ma identyczny model czujnika i komunikacja z moją stacją jest możliwa. Zależałoby to od tego, który z nich szybciej wyśle dane. Może nawet komunikacja byłaby niemożliwa, ale nie wiem, bo nie włączyłem dwóch czujników jednocześnie, natomiast wiem, że po zmianie baterii należy na nowo sparować czujnik z bazą. Tak samo przy awarii jednego z czujników i zresetowaniu bazy miałbym dane, ale nie ze swojego czujnika, lub odwrotnie, jeśli to czujnik sąsiada by się uszkodził.

Offline charly

• Stratus
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Marca, 2015, 01:21:26 »
Masz rację, po prostu trzeba wówczas kombinować, np stanąć z konsolą na zewnątrz przy czujniku, sprawdzić kiedy był ostatni sygnał z czujnika (najczęściej znakowany migającą diodą), odczekać odpowiedni czas i włączyć na konsoli ponowne kojarzenie stacja-czujnik na chwilę przed nowym sygnałem. Lub na czas kojarzenia wybrać się z czujnikiem i konsolą gdzieś do lasu, parku, poza źródła innych sygnałów.
 Ale sami wiecie jak to jest ze stacjami - ma je stosunkowo mało osób, do tego różnych modeli na rynku jest sporo, najczęściej stosowane częstotliwości są niby tylko dwie, ale na 433MHz mamy za to 3 osobne kanały.
« Ostatnia zmiana: 18 Marca, 2015, 01:24:40 wysłana przez charly »

Offline mati211p

• Nimbostratus
    • MeteoSerwis24
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Marca, 2015, 13:37:49 »
Tu nawet nie musi być ten sam model czujnika. Tańsze stacje, oferujące tylko pomiar temperatury w kwocie 20-30zł potrafią się komunikować z czujnikami od innych modeli stacji w podobnej kwocie. Przykładowo baza Clarus WS-9932 komunikuje się z czujnikiem od tej stacji, nazwy brak na stronie http://sprawdzamypromocje.pl/biedronkastacja-pogodowa-za-2999/

Offline luc0as

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
    • Pogoda Skopanie
  • Typ stacji: ws 1080
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Listopada, 2015, 16:39:50 »
Witam wszystkich , ciekawy wątek jednak nie zawsze to działa , mam  dwie stacje ws1080 i niestety komunikują się tylko ze swoimi czujnikami . Myślę ze winą tu jest data produkcji nowa jest z tego roku a stara gdzieś z 2010. Jak rozebrałem i stacje i czujniki to wyszło ze ta nowa ma o wiele więcej elektroniki.

Offline Mark

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 20
    • Pogoda w gminie Ślesin
  • Typ stacji: Ecowitt HP3501/WS80
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Lipca, 2019, 21:43:29 »
Ponieważ konsola mojej stacji WH-2080 chyba powoli się już psuje i traci kontakt poprzez USB (zawiesza się przesyłanie danych na dysk komputera) to zastanawia mnie, czy gdybym kupił stacje bazową od WH-1080 to czy odbierałaby sygnał z czujników WH-2080 (WS-0101)? Jeśli działają na tej samej częstotliwości 868 Hz?
Dane z prywatnej stacji pogodowej Ecowitt HP3501: http://pogodaslesin.vxm.pl/pogoda/

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 126
    • Stacje-Pogody.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Lipca, 2019, 09:30:14 »
Ponieważ konsola mojej stacji WH-2080 chyba powoli się już psuje i traci kontakt poprzez USB (zawiesza się przesyłanie danych na dysk komputera) to zastanawia mnie, czy gdybym kupił stacje bazową od WH-1080 to czy odbierałaby sygnał z czujników WH-2080 (WS-0101)? Jeśli działają na tej samej częstotliwości 868 Hz?

Dokupywanie konsoli do starych wersji czujników to, moim zdaniem, złe rozwiązanie. Dlaczego? Bo cena nowej konsoli to około 70% ceny całej nowej stacji, oszczędzasz 30%, a masz stare wersje czujników. Lepiej kupić nową pełną stacje (np. WS2080), bo będziesz miał nowe wersje czujników, najprawdopodobniej na sensorach SHT3x, czyli wzrośnie dokładność pomiaru temperatury i wilgotności, a być może też wiatru i deszczu, bo przecież czujniki się rozwijają, wprowadzane są modyfikacje, które eliminują jakieś błędy znane z poprzednich modeli.
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline kriu

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Października, 2019, 22:35:16 »
Inna sprawa to kupienie używanej, sprawnej za małe pieniądze. Ja od kilku lat mam dwie różne konsole i jestem zadowolony z ich działania.