[1.] Czyli powiedzmy wykonujemy po 30 dniach te 4 punkty o których napisałeś.
I za następne 30 dni np. to samo. Jeżeli nie kasuję danych z stacji ,
a wcześniejsze dane mam zarchiwizowane wg 4 punktów to nie muszę
robić tych kopii z dnia ręcznie i przy awaryjnym zamknięciu - cumulus i tak pobierze mi dane z stacji
po ponownym uruchomieniu ? Tak ?
[2.]Czy można połączyć dane np. z poszczególnych miesięcy ?
Archiwizuje dane co miesiąc i po 5 miesiącach mam 5 plików - mogę ich jakoś połączyć
w jedność i wpakować do cumulusa - robić wykresy itp.
ad. 1 Tak, ale jesli np. podczas nieoczekiwanego zamkniecia zdazy sie blad i temp. skoczy np. na +555 st.
to tzreba zamknac Cumulusa i nadpisac dane w katalogu data danymi z automatycznej kopii zapasowej cumulusa z przed zamkniecia (C:\Program Files\Cumulus\backup) i wlaczyc ponownie cumulusa zeby odczytal prawidlowe dane ze stacji.
Tak na marginesie ktora stacja ma taka pamiec ze starcza az na 30 dni??
ad.2 Cumulus tworzy pliki miesieczne np. lis09log.txt (w polskiej wersji systemu) tak wiec jesli sie ma z innego zrodla pliki trzebaby je przekonwertowac na format cumulusa i podzielic na plki wg klucza [3 litery m-ca][2 cyfry roku]log.txt.
Wszystko zalezy z jakiego programu sa dane:
- z EasyWeather ktos chyba konwerter napisal (?)
- samemu napisac w skrypt/program konwertujacy
Z pomocy Cumulusa (z dzialu Data Log Files):The second is a set of files with names in the form <Month><Year>log.txt (for example, the file for December 2003 is called Dec03log.txt (on English systems)); an entry is made to the current month's file every ten minutes (or as configured), recording the current sensor values. The file is in comma-separated format, and each entry contains the following fields, in this order:
Date in the form dd/mm/yy
Current time
Current temperature
Current humidity
Current dewpoint
Current wind speed
Recent (10-minute) high gust
Current wind bearing
Current rainfall rate
Total rainfall today so far
Current sea level pressure
Total rainfall counter