W moim przypadku został wymieniony czujnik temperatury i wilgotności - fizycznie dostałem inny, używany i naprawiony czujnik.
Właśnie teraz po raz pierwszy od czasu naprawy wymieniałem baterie -> wytrzymały 3,5 roku.
Ale pojawił się problem. Po wymianie baterii dioda czujnika zaczęła świecić ciągłym światłem a odbiornik nie otrzymywał danych. Przeszukałem Internet i znalazłem wiele opisów pasujących do mojej sytuacji a ich wspólnym mianownikiem był fakt 'dopuszczenia' do rozładowania baterii w czujniku - powodowało to problemy, które w skrajnym przypadku skutkowały uszkodzeniem czujnika. Wymieniałem baterie, czekałem różne okresy czasu przed ich ponownym włożeniem, przelutowałem niektóre połączenia w celu eliminacji ewentualnych zimnych lutów. Finalnie czujnik zaczął pracować, ale niestety przesyła niepoprawne dane stad wnioskuje, że jest uszkodzony. Poszukuję nowego.
Czujnik\nadajnik kupiłem tutaj:
http://www.meteoshop.pl/produkt/czujnik-temperatury-i-wilgotnosci-viking-02041-sns-th/1032/ ale nie działa on z moją stacją - stacja nie odbiera danych. Moja stacja jest z 2011 r. a znalazłem informację, że po 2012 r. w stacjach 'Fine Offset' został zmieniony protokół przesyłania danych ze starego "On-Off-Keying (OOK) protocol" na nowy "Frequency-Shift-Keying (FSK)." Jeśli to prawda to może to wyjaśniać dlaczego moja stara stacja nie otrzymuje danych z nowego czujnika.
Tak czy inaczej - poszukuję zewnętrznego czujnika\nadajnika temperatury\wilgotności do stacji Viking (Abatronic \ Thermo Center) Model 02 047 (Fine Offset Electronics WH1090) - nowego bądź używanego - byle sprawnego i współpracującego z moją stacją.
Jeśli ktoś wie gdzie można go zdobyć to proszę o informację.
M.