Uruchomiłem CumulusMX na raspberry Pi2.
Działa pod starym adresem (czyli tym w stopce). Oczywiście muszę jeszcze napisać nową "skórkę" bo wiele plików się pozmieniało, ale mam juz pełną funkcjonalność.
Zalety:
zamiast starego laptopa, który szumiał wentylatorem, latem się grzał i żarł prąd mam małe pudełeczko za 200zł (cena z obudową). Zasilam je standardową ładowarką do telefonu, która nawet się nie zagrzała)
Wady? Nie widzę wad.
Kluczowe przy instalacji:Raspbianowi nie zmieniajcie języka - najlepiej jeśli pozostanie oryginalny angielski[gb]. Nie będzie potem kłopotu z notacją dziesiętnych (w polskiej wersji są przecinki, a powinny być kropki).
Nie instalujcie najnowszej wersji mono na raspberry. Cumulus stabilnie pracuje z wersją 3.2.8. Ja to zrobić:
Po zainstalowaniu systemu na raspberry:
W konsoli poleceń:
sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade
sudo apt-get install mono-completeA po zainstalowaniu dla sprawdzenia wersji:
mono -Vpowinno być:
Mono JIT Compiler version 3.2.8 (Debian 3.2.8+dfsg - 10)Zeby sprawdzić adres IP raspberry (będzie potrzebny przy uruchomieniu dostępu do konsoli:
hostname -IPo zainstalowaniu konsolę najlepiej urochomić na dowolnym innym komputerze w tej samej sieci co raspberry, bo przeglądarka raspbbery może jej nie unieść.
żeby uzyskać dostep do konsoli z dowoelnego innego komputera w ramach tej samej sieci wpisujemy w przeglądarce
adresIPraspberry:8998/
czyli np:
http://192.168.1.13:8998/Polecenia do odpalenia programu :
dokatalogu w którym znajduje się CumulusMX.exe wchodzimy przez konsolę poleceń wpisująć
cd /sciezka katalog/
czyli np:
cd /home/pi/CumulusMX
program uruchomiamy:
sudo mono CumulusMX.exe
I już możemy skonfigurować program. Po wybraniu rodzaju stacji w zakładce settings/station settings trzeba będzie zrestartować program. Ale potem mozemy już całość obsługiwać nie dotykając maliny.