Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: WS 1080 / ciśnienie względne - korygować czy nie ???  (Przeczytany 7727 razy)

Offline zeter

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
WS 1080 / ciśnienie względne - korygować czy nie ???
« dnia: 21 Listopada, 2009, 00:45:29 »
Witam

Jestem już po montażu stacji... wszystko działa jak należy. Mam jeszcze jedno pytanie...
Otóż jest taka funkcja która pozwalać wybrać wskazania ciśnienia względnego lub bezwzględnego. Chciałbym wyświetlać wskazania ciśnienia względnego (takie wartości są przedstawiane podczas prognoz pogody w TV). Opcja wyświetlania ciśnienia względnego ma regulację, czy to znaczy że gdy jestem 137m n.p.m. powinienem pomierzone wskazanie skorygować przy pomocy tej funkcji?? Czy też nie, bo być może urządzenie wskazuje już prawidłową wartość ciśnienia?? Nie jestem do końca pewien, czy należy to regulować, czy wysokość 137 m n.p.m może być pomijalna? Czy też może należy skazaną wartość pomniejszyć o wartość wynikającą z przeliczenia ciśnienia panującego na takiej wysokości. W tej chwili mogę wyświetlić jedną albo drugą wartość, z tym że tylko wartość względna ma możliwość korekty a skoro jest taka możliwość, to chyba znaczy, że należało by to korygować zależnie od wysokości na jakiej znajduje się stacja...
Proszę Was bardzo o pomoc.

Pozdrawiam
zeter

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

WS 1080 / ciśnienie względne - korygować czy nie ???
« dnia: 21 Listopada, 2009, 00:45:29 »

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 126
    • Stacje-Pogody.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
Odp: WS 1080 / ciśnienie względne - korygować czy nie ???
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Listopada, 2009, 00:52:58 »
Podajesz stacji wysokość n.p.m. na jakiej mieszkasz - stacja sama oblicza ciśnienie względne .
Zobacz wątek: Jak obliczyć ciśnienie względne?
« Ostatnia zmiana: 21 Listopada, 2009, 00:56:39 wysłana przez Parasol »
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline zeter

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Listopada, 2009, 01:33:36 »
Witaj 'Parasol'

Sęk w tym, że stacja 'nie prosi' o podanie wysokości n.p.m., ale umożliwia tylko regulację zmierzonej wartości ciśnienia względnego, tzn wyświetla np 1025,5 hpa i umożliwia zmianę tej wartości. Moje pytanie brzmi, czy powinienem zmierzyć wartość względną i znając wysokość i temperaturę, podstawić to do wzoru który podałeś i o otrzymaną różnicę w wartościach skorygować wskazanie ciśnienia względnego przy pomocy właśnie tej funkcji w '1080' ???
...i czy taka korekta raz wykonana załatwia sprawę na zawsze??

Pozdrawiam

Offline zeter

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Listopada, 2009, 01:35:42 »
3-ci wiersz..., powinno być:
"...powinienem zmierzyć wartość bezwzględną...'

Offline Kuba

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 3
  • Typ stacji: GW1000, EFWS2900, HP2551
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Listopada, 2009, 09:33:34 »
Witam!!
Dokładnie tak, podstaw wszystko do wzoru jak w przykładzie, i po sprawie.Ja tak zrobiłem i działa  :)

Offline greko

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Stycznia, 2011, 20:52:39 »
Odgrzeję wątek, bo trochę nie rozumiem.
Stacja mierzy ciśnienie rzeczywiste (absolutne), oczywiście z jakimś błędem. Stacja znajduje się w Warszawie. W związku z tym wprowadzam odczytaną z serwisu (www.meteo.waw.pl), aktualną wartość ciśnienia znormalizowanego, a stacja powinna utrzymywać przy zmianach ciśnienia odpowiednią korektę.
Ale ciśnienia absolutne zupełnie się nie zgadzają, w różnica wynosi 4,2hPa.
Czy w związku z tym, można pominąć błąd pomiaru stacji i przyjąć, że korekcja załatwi problem, z wystarczająca dokładnością dla różnych temperatur? (byłby to stan, jakby stacja była na większej wysokości)
A może jest jakaś możliwość skorygowania samego czujnika ciśnienia? (stacja WS1080)