Dziękuję serdecznie, że w końcu ktoś odpowiedział na pytania.
Generalnie jeszcze nie mam ustalonego miejsca zamontowania i to jest mój największy problem.
Zależy mi najbardziej na temperaturze oraz wietrze. Mam sporo drzew koło domu no i zabudowania.
Mam 3 miejsca :
komin ( z jednego nie dymi - ale z drugiego tak więc temp będzie nie wiarygodna nawet jak postawie na kilkumetrowym mascie,
a będę palił ostro w piecu i watr będzie dmuchał ciepłe powietrze na stacje i zawyżał wyniki,poza tym z wilgotnością to samo, plusem jest tylko to , że miał bym w miarę wygodny dostęp do stacji - nie wiem też jak z zasięgiem)
niski budynek koło domu - tam by było w miarę dobrze - nie jest tak wysoko , nie było by żadnych 3cich podgrzewarzy
jedynie oczywiście słońce, tylko mam drzewa jakieś kilka metrów koło tego budybku no i dom z jednej strony , więc wiatr
by trochę powstrzymywany od strony poł-wsch, główne wiatry mamy z południa i zachodu - przynajmniej u mnie.
drzewo na rogu ogrodzenia - co do wiatru 90 % przepustowości z wszystkich niemal stron, tylko boje się o nagrzewanie
słońca w lecie oraz gdy zamontuje stacje dość wysoko ( problem z wychodzeniem w razie awarjii, wymiany bat, oblodzenia) ,
no i montaż - drzewo jest w miare grubę - opciął bym go z gałązek zostawił sam pień i obciął też wierzchołek by wiatr nim nie ruszał.
1. Ma ktoś już jakiś pomysł jak ochronić ten czujnik przed słońcem ? Muszę napisać w tej sprawie na elektrodzie.
Przydał by jakiś materiał montowany też na tej jedno calowej rurce który by osłaniał od strony południowej czujnik.
Napiszcie mi jeszcze jak bardzo wyniki są zawyżone - bo wiele ludzi ma na pełnym słońcu w lecie.
I jestem ciekawy w ilu %(mniej więcej) ta osłona czujnika spełnia swoje zadanie .
2. Jak to jest konkretnie w tej stacji z tymi oblodzeniami wiatromierza , i działaniem deszczomierza w zimie oraz z wymianą baterii. Chodzi mi szczególnie ile razy trzeba wychodzić do tej stacji i coś poprawiać. Jeżeli 1 - 3 razy do roku licząc wszystko
to mogę zamontować dość wysoko.
3. Narazie dobrze się rozglądam parasol. Nie będę kupował za granicą ze względu na gwarancje i dość sporą odległość
przesyłki, poczekam aż wejdzie do Polski lub poprostu kupię 1080 w jamiś może sklepie a nie na allegro hmm ? Bo te klony to nie wiem czy nie lepiej kupić w sklepie ( przez interent) na tamtej aukcji w ogóle nie ma podanego modelu ani nic na temat.
P.S Co myślicie o tym :
http://allegro.pl/item819451904_wypasiona_stacja_pogody_do_komputera_nowosc.htmlLepsza/gorsza do 1080 ? A jak tak to w czym ?