Ale przecież Twoja baza pokazuje wilgotność wewnątrz pomieszczenia a stacja na Okęciu pomiary wykonuje na zewnątrz !
Wilgotności wewnątrz i na zewnątrz przeważnie są różne.
Przeważnie są różne
ale nie w takim stopniu w ciepły, suchy i słoneczny dzień - wtedy wilgotność zewnętrzna i wewnętrzna są zbliżone jeśli nie takie same.Według mnie stara stacja podaje niewłaściwe wyniki. Wilgotność pokazywana przez Twoją stację może być całkiem inna niż na Okęciu. Zależy to od umiejscowienia stacji (czy jest wystawiona na promienie słoneczne, wiatr, itp.).
Owszem, wilgotność pokazywana między moją stacją a Okęciem może być całkiem inna
ale nie aż tak inna. Sprawdziłem właśnie pomiar wilgotności na zewnątrz, stan
na godzinę 23:30 (bez wiatru i słońca) - nowa stacja (czujnik i baza) 61%, czujki TFA 71%, stara stacja 81%, dane z METAR Okęcie 77%.
Różnica pomiędzy wskazaniami z tych trzech stacji jest taka sama jak przy pomiarach w dzień (dziś w dzień odpowiednio 38-48-58%) czyli zawsze 10% i zawsze stara stacja jest najbliżej danych z METAR a najdalej nowa stacja
(chociaż jej czujnik zewnętrzy i wewnętrzny pokazują tą samą wartość więc między sobą są idealnie skalibrowane), po środku plasują się czujniki TFA.
Skłaniam się ku stwierdzeniu, że różnica w pomiarach bierze się z tego, że w tym przedziale cenowym w jakim znajduje się ta stacja pewnie nie ma 100% pewności dokładności pomiaru i zawsze pozostaje jakiś margines na niedokładność. Zastanawia mnie tylko szerokość tego marginesu - w moim przypadku jest to 20% przy pomiarze wilgotności. Zastanawiam się też która stacja pokazuje bardziej realne dane i myślę, że to stara stacja (najbliżej wartości z Okęcia, choć zastanawiające jest idealne skalibrowanie względem siebie czujników wilgotności nowej stacji, sugerujące, że dwa czujniki nie mogą się mylić). Zaś jeszcze inne wskazania czujek TFA zdają się potwierdzać tą tezę.