Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Czy warto kupić Oregon BAR 800  (Przeczytany 38757 razy)

Offline darek2

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
Czy warto kupić Oregon BAR 800
« dnia: 27 Listopada, 2009, 21:50:07 »
Witam
Chcę kupić stację pogody, do 300zł. Nie bardzo wiem jaką firmę wybrać. Żonie bardzo podoba się Oregon BAR 800, a ja nie wiem czy warto za nią tyle płacić, zależy mi na dość dokładnych wskazaniach temperatury i wilgotności bajery typu podłączanie do kompa itp zbędne. Może jakąś inną byście polecili
pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 27 Listopada, 2009, 21:51:59 wysłana przez darek2 »

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Czy warto kupić Oregon BAR 800
« dnia: 27 Listopada, 2009, 21:50:07 »

Offline oregon800

• Cirrus
  • *
Odp: Czy warto kupić Oregon BAR 800
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Grudnia, 2009, 21:55:16 »
witam
Jestem tu nowy i chciałbym zachęcić innych użytkowników stacji OREGON BAR 800 do podzielenia się swoimi wrażeniami z użytkowania tej stacji. Mam tę stację od kilku dni i jeszcze się ciągle uczę  ;). Powiem krótko większych problemów z uruchomieniem nie było, ale zegar sterowany sygnałem DCF-77 (nie łączy się z sygnałem nadawanym z miejscowości Mainflingen w Niemczech) może źle ustawiony odbiornik (na wschodniej ścianie budynku) jeszcze popróbuję. Żadnej informacji o błędzie pomiarowym (instrukcja o tym milczy, zresztą tłumaczenie instrukcji do bani) dopiero na stronie importera się dowiedziałem, że dokładność pomiaru: 0,1 oC (0,2 oF). Zakres temperatury -30 stopni C do +70 stopni C (jak na nasza strefę klimatyczną powinno wystarczyć, zważywszy, ze ostatnie zimy są coraz cieplejsze). Zobaczymy jeszcze jak będzie się sprawdzać przewidywanie prognozy pogody na najbliższe 12 do 24 godzin. Ogólnie prezentuje się dobrze za wygląd 5  :) Wyczytałem w necie, że można podłączyć dodatkowy bezprzewodowy czujnik zewnętrzny RTGN 318 ??? w samym czujniku jest możliwość ustawienia "przełącznika kanałów" czy to jest to... nie wiem. Jeśli ktoś już próbował podłączyć dodatkowy czujnik proszę o info. Dla zainteresowanych polecam ten test http://www.komputerswiat.pl/testy/sprzet/stacje-pogodowe/2009/05/test-stacji-pogodowych.aspx
 ;) 8) :o   

Offline neotion

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Grudnia, 2009, 13:05:56 »
Witam. Może jeszcze ktoś napisać więcej nt Stacji Oregon BAr 800: czy wskazania są w miarę dokładne? Ponieważ brak w nim podświetlenia, jaka jest czytelność wyświetlacza?

Offline oregon800

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Grudnia, 2009, 18:43:52 »
Powiem tak, Oregon BAR 800 to bardzo estetyczna, bardzo ładnie wykonana stacja pogody (mimo produkcji made in china). Wyświetlacz nie jest podświetlany, więc w nocy niczego nie zobaczycie. W dzień i przy sztucznym oświetleniu jest całkiem dobrze. Duże, czytelne wskazania a co najważniejsze na wyświetlaczu są najważniejsze informacje (czyli nie ma natłoku przeskakujących danych) tylko temperatura zewn. i wewn. wilgotność zewn. i wewn. czas i data oraz prognoza pogody (nie wiem na ile skuteczna). Co do dokładności wskazań czujników to nie powiem gdyż nie mam z czym porównać.

Offline neotion

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Grudnia, 2009, 09:45:46 »
A jak wygląda prognozowanie pogody? Czy zgada się z tym co masz za oknem?

Offline Areecki

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 13
    • Pogoda Bukowa
  • Typ stacji: Viking 02047 ( klon WH 1090) , Termio-1 , Termometr LT-102
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Grudnia, 2009, 13:45:00 »
neotion,
Albo ja czegoś nie rozumiem albo Wy. Stacja i dane z niej mają charakter informacyjny i pod
tym względem są produkowane i ulepszane. Czyli aktualne warunki pogodowe na daną chwilę.
Wiatr temp wilgotność. Co są wskazania na stacjach jeżeli chodzi o prognozę pogody ale to tylko orientacyjne
na podstawie danych zawartych ze stacji . Generalnie jeżeli chodzi o prognozowanie pogody to
najlepiej się sprawdza prognoza na najbliższe 12-48 h osobiście polecam ICM.
Lub modele GFS .
Na okres około 5 dni prognozy są już mało dokładne - pogoda zmienna jest.
W stacji nie masz komputera który oblicza Ci dokładnie na podstawie warunków obecnych prognozę .
Dlatego Ci co sądzą , że jak kupią stacje będą mieli prognozę dokładną dla swojego regionu są w błędzie.
Potrzeba innych informacji na temat tego co nastąpi za kilkadziesiąt godzin.

Generalnie własne obserwacje nieba, modele GFS ( temperatura, wiatr ciśnienie i wiele innych czynników),
dane z innych stacji w pobliżu, dane ze stwojej stacji , trzeba też zerknąć na sat24.com oraz na obraz radarowy
i dopiero wtedy można coś sobie tam zaprognozować.

Fan Page Amatorskich Stacji Meteo na FB : https://www.facebook.com/groups/750342651716988/
Linki Pogodowe : http://areecki.pl/POGODA.html

Offline neotion

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Grudnia, 2009, 16:31:48 »
Kol. Areecki... to jednak nie zrozumiałeś. Jeśli nie mam żadnej możliwości oceny dokładności wskazań interesującej nas stacji, próbuję dzięki uprzejmości życzliwych użytkowników tego forum zaciągnąć jak najwięcej informacji na temat jej wskazań: temp, wilgotności czy ciśnienia. Kolega @oregon800 napisał że nie ma punktu odniesienia aby móc zweryfikować jej dokładność, zadałem więc pytanie o wskazanie pogody. Przez pytaniem o jakąkolwiek stację staram się dowiedzieć o niej jak najwięcej z dostępnych źródeł (niestety najczęściej brak opinii nt ich dokładności wskazań, bądź ich czytelności), także mam świadomość że model o który zapytałem prognozuje pogodę na najbliższe 12-24 godziny i chciałem zapytać jak to się ma do rzeczywistych warunków. Zdążyłem się zorientować że dokładność wskazań temp., ciśnienia czy wilgotności mogą się pomiędzy różnymi modelami stacji wahać w bardzo szerokim przedziale, więc nie chcę kupować takiego modelu który będzie miał największą rozbieżność wskazań z rzeczywistymi warunkami, no... chyba że dla Ciebie jest to bez znaczenia. Szukam i pytam o stacje z prognozą na najbliższe 12-24 godziny, nie interesują mnie zaawansowane stacje z zapisem rekordów z każdej minuty, godziny czy doby, prognozowaniem na tydzień z góry (i żeby się nie myliła), szukam stacji w miarę (powtarzam dla mogących nie zrozumieć: w miarę) z dokładnymi wskazaniami oraz z czytelnym wyświetlaczem.
No więc zanim napiszesz coś w odpowiedzi, sprawdź jakiego tematu/modelu dotyczy pytanie: czy Oregon Bar 800 ma prognozowanie na 5 dni do przodu?
No i dzięki za wskazanie innych producentów, z którymi postaram się zapoznać.
Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 16 Grudnia, 2009, 16:33:38 wysłana przez neotion »

Offline Areecki

• Cumulonimbus
    • Pogoda Bukowa
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Grudnia, 2009, 16:57:14 »
Rozumiem Cię doskonale . Co do prognozy na 5 dni to dałem tylko przykład...
Zależy ci na dokładnych wskazaniach temperatury i wilgotności.
Generalnie stacje w tej kwocie ( bez wiatromierza , czujnika deszczu) mają dobre wyświetlacze i
dobrej jakości czujniki . Jeżeli zależy ci na dokładnych wskazaniach temperatury to może sobie takie coś kupisz :
http://www.togo.lodz.pl/sklep/index.php?p=productsMore&iProduct=111&sName=Termometr-precyzyjny-100-PT-%28-50-250%B0C%29,-dokl.-0,03%B0C

hehe żarcik :D

I jeszcze jedno - temperatura ma dla nas duże znaczenie , dla Ciebie chyba też - patrzysz na stacje jest 15 stopni aha to ciepło.
Ale nie masz wiatromierza i stacja nie poda ci temperatury odczuwalnej dla człowieka. Tak, że nie upominaj się
o bardzo dokładne wskazania temperatury skoro nie będziesz miał przed oczami temperatury odczuwalnej w powiewne dni.

A może to ?
http://allegro.pl/item850402087_stacja_pogody_tfa_diva_plus_100m_868mhz_barometr.html

Zerknąłem i widzę, że też ładnie wygląda i sygnał z czujników dochodzi do stacji co 4 sekundy.
Nie wiem ile ma Oregon ( który jest ładny ) ale chyba bardziej zależy Ci na dokładności .

Fan Page Amatorskich Stacji Meteo na FB : https://www.facebook.com/groups/750342651716988/

Offline neotion

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Grudnia, 2009, 19:31:17 »
Żart Ci się udał  :D Zaproponowany przez Ciebie model jest owszem owszem... :) Ma w zasadzie najważniejsze wymagane cechy, nawet ładny design, wezmę pod uwagę. Co do opisów producentów czy sprzedających to ja akurat nie wierzę w 100% w to co wypisują nt swoich "cudownych" produktów - to użytkownik jest najobiektywniejszym opiniotwórcą i dlatego szukam dodatkowych informacji właśnie u nich. Na forum (również nowy użytkownik tego forum) zauważył pewną rzecz że nie podoba mu się iż jedna stacja może występować pod wieloma "markami". Czy nie są to typowe chińskie masówki różniące się nadrukiem innego logo, które idą w ilość a nie jakość?
A wydać kilkaset złotych po to by rzucić to w kąt, bo na zewnątrz jest 15 stopni a nie 20, pokazuje spadek ciśnienia a ono Tobie rośnie żeś wyrzucił kolejne pieniądze w błoto... :)
Reasumując im bardziej poznamy cechy danego sprzętu, tym mniej będziemy żałować wydanych na niego pieniędzy.

A polemizując z Tobą Areecki (co piszę szczerze: jest bardzo pouczające) nt wskazań temp i innych czynników, wolę dokładniejsze wskazanie temperatury, ponieważ jej nie zauważę gołym okiem a wiejący wicherek można już zauważyć i wziąć ewentualną poprawkę przy doborze garderoby do wyjścia i jeszcze zaobserwować na wyświetlaczu spadek ciśnienia, co z pewnością może oznaczać pogorszenie pogody :)
Dzięki za każde wskazówki i proszę o kolejne propozycje i wnioski.
pozdrawiam.

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 126
    • Stacje-Pogody.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Grudnia, 2009, 20:55:54 »
Na forum (również nowy użytkownik tego forum) zauważył pewną rzecz że nie podoba mu się iż jedna stacja może występować pod wieloma "markami". Czy nie są to typowe chińskie masówki różniące się nadrukiem innego logo, które idą w ilość a nie jakość?

Byłbym ostrożny ze stwierdzeniem "chińskie masówki" - sugerującym kiepską jakość. Ludzie takie stacje jak np. popularna WH1080 kupują na całym świecie i pozytywnie oceniają. Chiny to już nie jest ten sam kraj co 20-30 lat temu. Dynamicznie się rozwijają - najdłuższe mosty, najwyższe wieżowce, najnowsze technologie...

Nie wiem czy wiesz, ale po II wojnie w USA wszyscy mówili na japońskie produkty (np. samochody) "japońska tandeta". Obecnie, japońskie produkty to synonim najwyższej jakości. A często kupując produkt japońskiej marki w środku jest "Made in China" :)
« Ostatnia zmiana: 16 Grudnia, 2009, 21:58:52 wysłana przez Parasol »
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline neotion

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Grudnia, 2009, 22:03:47 »
W pewnej części mogę się zgodzić: duże firmy posiadają swoje fabryki w Chinach ze względu na tanią siłę roboczą, ale jak napisałem: dalej nie przemawia do mnie fakt że, ten sam produkt występuje pod różnymi markami (a są to produkty made in China) że jest on oryginalny, posiadający swoje unikalne cechy dla modelu tej właśnie firmy. To tak, jakby dla przykładu tv plazmowy Pionieer (kosztujący niebotyczne pieniądze ze względu na jakość i wysokie parametry) mógłbym nabyć pod marką Medion za 1/5 ceny. Jeśli nie widać różnicy, to po co przepłacać - chciało by się rzec... Czyż nie jest podobnie z innymi produktami? Owszem można kupić sobie jakiego "mercedesa" wśród stacji za kilka tysięcy złotych i wtedy będziemy mieć wskazania dokładniejsze niż pogodynka w tv, ale muszę się przyznać że mnie na to nie stać i chciałbym wybrać swojego "mercedesa" wśród "maluchów :) A ponieważ to nie jest takie proste, więc kto pyta - nie błądzi.
A gdy w końcu i mnie uda się takiego "mercedesika" nabyć, oczywiście nie omieszkam podzielić się własnymi wrażeniami z wyboru.
pozdrawiam

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 126
    • Stacje-Pogody.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Grudnia, 2009, 11:28:32 »
Z tymi różnymi markami to wydaje mi się, że wygląda to tak. Np. producentem WH1080 jest Fine Offset Electronics w Chinach. I np. firma "X" zamawia u nich jakąś partie tych stacji z własnym logo i własnym nadrukiem na pudełku. Kolejna firma np. "Y" zamawia dużą partie stacji też z własnym logo i pudełkiem ale jeszcze chce np. mieć możliwość regulacji kontrastu wyświetlacza. Jeszcze inna firma np. "Z" zamawia olbrzymią ilość stacji ale chce mieć dodatkowo trochę inny układ na wyświetlaczu. Fine Offset Electronics po prostu realizuje zamówienia dostosowując produkt do wymagań klienta (firmy) - taki trochę outsourcing. Ale jednym z głównych niebezpieczeństw outsourcing'u jest zatarcie obrazu marki wśród klientów - czyli to o czym piszesz :)
« Ostatnia zmiana: 17 Grudnia, 2009, 15:20:30 wysłana przez Parasol »
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline neotion

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Grudnia, 2009, 12:30:25 »
Witam ponownie. Ostatnio wziąłem pod uwagę produkty firmy TFA Dostmann a to dla tego że zauważyłem ż są w ofercie firm zajmujących się sprzedażą również profesjonalnych urządzeń pomiarowych i w ich ofercie występują stacje pogodowe tylko firmy TFA. Ponadto Pani z którą rozmawiałem odpowiedziała mi iż stacje sprzedawane przez niż są oddawane do wzorcowania i jak do tej pory nie spotkali się z tym aby wskazania odbiegały od tych wahań jakie podaje producent.
To tyle co mogę napisać nt zaciągniętych informacji o produktach TFA Dostmann, choć też wydaje mi się że można znaleźć  bliźniaczo podobne modele TFA i LaCrosse :) Mój wybór padnie chyba na TFA Dostmann Diva Plus albo LaCrosse (tańsze z podobną dokładnością i funkcjonalnością ale czekam na jeszcze na podpowiedzi.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 17 Grudnia, 2009, 12:59:20 wysłana przez neotion »

Offline Areecki

• Cumulonimbus
    • Pogoda Bukowa
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Grudnia, 2009, 12:47:34 »
Swoją drogą ciekawe jakie mogą się zdarzyć max odchyły  w 1080 wg. profesjonalnego termometru.
Bo tak chyba najbardziej i najpowszechniej to chodzi nam o temperaturę - przynajmniej większości.
Przecież zwykli zjadacze chleba też mają "mini stacje w domu " - zwykły termometr zaokienny.
Na tej podstawie można oceniać, że temperatura ma największe znaczenie w codziennym życiu.

Też chciałbym aby stacja miała jak najdokładniejsze wyniki pomiarów - dlatego tak starałem się
zasięgnąć informacji jak zbudować osłonę na czujnik temp do 1080.

No i tu nasuwa się pytanie do neotion : Czy ma jakieś porządne miejsce na umieszczenie czujnika ?

Offline neotion

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Grudnia, 2009, 13:00:37 »
Ba! Jestem początkujący :) ale wydaje mi się iż niezłym miejscem będzie na ścianie pod balkonem (osłonięte przed słońcem), czy może się mylę?