Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Jaka stacje wybrac z METEOTIME HBG  (Przeczytany 11915 razy)

Offline mariusz

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
    • www.wunderground.com/personal-weather-station/dashboard?ID=IGMINAPA3
  • Typ stacji: Conrad HP 1003
Jaka stacje wybrac z METEOTIME HBG
« dnia: 02 Grudnia, 2009, 17:16:32 »
Nosze sie z zamiarem kupienia stacji pogodowej. Przegladalem strone stacje-pogody.pl zainteresowaly mnie tylko te stacje, które odbieraja sygnal HBG, poniewaz mieszkam w rejonie krakowa, patrzac na mapke ten sygnal powinien byc odbierany, co prawda jest to prognoza na 2 dni ale gdzies czytalem, ze od polowy przyszlego roku prognoza ma byc dostepna na 4 dni. Interesujace sa tez funkcje oprócz temperatur, cisnienia czy wilgotnosci predkosc wiatru, kierunek wiatru, opady deszczu czy fazy ksiezyca. Te wszystkie kryteria sposród tych wszystkich stacji spelniaja jedynie 5 stacji tj. Bresser 4Cast PC, Conrad DV 928, Cresta PMT-980, Ventus W928-ULTIMATE i Xonix DV 928.
O tych stacjach na forum prawie nikt nie dyskutuje. Najwiecej jest pisane o modelach WS2300 czy WH 1080, które jak dla mnie nic ciekawego poza podstawowymi pomiarami nie oferuja, a w szczególnosci wspomnianego juz sygnalu HBG nie maja.
Moje pytanie brzmi czy ktos uzywa wspomnianych przeze mnie stacji, czy moze ktos ma jakies konkretne informacje o nich. Interesuje mnie czym one sie róznia? moze jest to ten sam producent ale pod róznymi nazwami? Wszystkie maja taki sam uklad graficzny i rozmieszczenie przycisków i identyczne funkcje. Sprawdzajac w internecie to tylko trzy modele z tych pieciu sa dostepne do kupienia i znacznie róznia sie cena, czym to jest podyktowane? Moze te drozsze sa oryginalnymi produktami a te tansze to chinskie podróby. Nie wiem. Chcialbym, któras z nich kupic tylko nie wiem, która wybrac. Prosze o porade.
Dodam, ze do tej pory nie mialem stycznosci ze stacjami pogody i jestem w tej dziedzinie laikiem. Mam w domu jedynie jakas prosta stacje, która kupilem pare lat temu w lidlu za jakies 50 zl. Jedynie pokazuje temp zew., wew. wigotnosc i ikonki chmurek, które sie nie sprawdzaja,  bo jak pokazuje sloneczko to i tak leje caly dzien. Jednym slowem zabawka. Dlatego chce zainwestowac w cos lepszego. Czekam na odpowiedzi.

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Jaka stacje wybrac z METEOTIME HBG
« dnia: 02 Grudnia, 2009, 17:16:32 »

Offline Mike60

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 4
Odp: Jaka stacje wybrac z METEOTIME HBG
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Grudnia, 2009, 18:22:34 »
Witam

Przykro powiedzic ale nigdy nie bedzies mial dokladne wyswietlenie.
Wszystkie stacje ktore mierza tendecje pogody sa prawie identyczne.
One mierza w odleglosci promienja ~ 50 km. To znaczy ~ 100km srednice. I to nie wszystko 
Pogoda jest dana dla 12 lub 24 godziny tendencje. Jesli chmury podrozuja za pomoca wiatra to nie bedzie to na co ciekasz.  
BAR208HG nawet pokazuje ze tendecja pogody jest dla nastepnych 12 godz.

Michal

PS. To nie bylo tulmaczone slownikiem  ;D

PS1. To co wyzej napisalem bylo tylko dla @mariusz
" Mam w domu jedynie jakas prosta stacje, która kupilem pare lat temu w lidlu za jakies 50 zl. Jedynie pokazuje temp zew., wew. wigotnosc i ikonki chmurek, które sie nie sprawdzaja,  bo jak pokazuje sloneczko to i tak leje caly dzien. Jednym slowem zabawka."
« Ostatnia zmiana: 14 Grudnia, 2009, 09:11:09 wysłana przez Mike60 »

Offline gotoxy

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Grudnia, 2009, 19:23:39 »
Jak dla mnie to żadną gdyż / ponieważ Szwajcarzy rezygnują z nadawania sygnału HBG. Planują skończyć nadawanie 31 grudnia 2011 roku.

Oficjalnie motywują to tym że: "maszt zardzewiał".

http://en.wikipedia.org/wiki/HBG_%28time_signal%29
http://monitor-post.blogspot.com/2009/09/hbg-swiss-vlf-time-station-to-close-in.html

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 126
    • Stacje-Pogody.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Grudnia, 2009, 22:24:11 »
Jak dla mnie to żadną gdyż / ponieważ Szwajcarzy rezygnują z nadawania sygnału HBG. Planują skończyć nadawanie 31 grudnia 2011 roku.

Ciekawe...

A co ze sprzedanymi stacjami odbierającymi sygnał METEOTIME HBG?

Ze strony http://www.meteotime.com: "METEOTIME is adapting the data technically to the system and sends it to PTB in Germany und METAS in Switzerland. METEOTIME is distributed through the time signal transmitters DCF77 and HBG"

PTB nadaje sygnał DCF, czyli z tego wynika, że także na DCF'ie nadawane są prognozy w systemie METEOTIME.   
« Ostatnia zmiana: 13 Grudnia, 2009, 22:53:46 wysłana przez Parasol »
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline gotoxy

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Grudnia, 2009, 08:51:27 »
Ze sprzedawcami to nic. W żadnym sklepie nie widziałem informacji że produkt działa tylko do końca 2011. (podobnie jak z telewizorami z mpeg2). A do tego czasu na pewno wszystko zostanie sprzedane.
Prognoza pogody jest udostępniana (obecnie) za pomocą HBG oraz DCF77.

http://www.ptb.de/en/org/4/44/442/dcf77_kode_e.htm

Niestety co do prognozy pogody sygnał jest zaszyfrowany i aby móc go odczytać trzeba zapłacić.
Sygnał dekoduje scalak o nazwie: HKW581

Spotkał się może ktoś ze stacją która pobiera pogodę tylko z DCF77?
Nie mogę doszukać czy HBG też jest kodowane.

Offline mariusz

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Grudnia, 2009, 18:04:32 »
Witam i dziekuje za odpowiedzi.
Prawde mówiac jestem sfrustrowany faktem, ze HBG przestaje za dwa lata nadawac. Z drugiej strony dziwne, ze przy rozwijajacej sie technologii niektórzy sie zwijaja, nie wiem jakie sa przeslanki podjecia decyzji o zaprzestaniu nadawania tego sygnalu.
Tak naprawde napalilem sie na te stacje z Meteotime i bede musial szukac czegos innego. Chyba, ze nic jeszcze nie jest stracone i podejma decyzje o dalszym nadawaniu.
Istnieje jeszcze nadzieja, ze sygnal DCF77 tez Meteotime nadaje, ale nikt nie ma 100% pewnosci. Poczekam jeszcze z kupnem stacji pogodowych az rozwieja sie wszystkie watpliwosci na temat dystrybucji sygnalu Meteotime. Nadal czekam na sugestie w tym temacie.
Pozdrawiam.

Offline gotoxy

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Grudnia, 2009, 17:35:02 »
Z tego co wygooglowałem to są  stację które potrafią brać sygnał pogody z dcf 77. Z tego co czytałem w opisach do nich to są to stację takie jak:

Meteotronic WM5412
                 WM 5102

Głowy nie dam ale ta wygląda że by cię zadowoliła.
« Ostatnia zmiana: 23 Grudnia, 2009, 17:37:02 wysłana przez gotoxy »

Offline Anika

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Stycznia, 2010, 22:45:21 »
Jestem tu nowy i też nękał mnie taki sam problem co z HBG i Meteotime. Stacja HBG ma być zamknięta w 2011 ale sygnał METEOTIME ma być nadal retransmitowany przez DCF77, zobacznie na poniższy link:
http://www.meteotime.com/Web/en/Transmitters/Default.htm

Poza tym udało mi się odszukać jeszcze jedną firmę która ma tzn odbiorniki METEOTIME które nie są zintegrowane ze stacjami pogodowymi zobacz link:
http://www.irox.com/Web/en/Products/Wetterstationen_engl.htm
Tak więc myślę że nie ma obaw o zanik sygnału METEOTIME, dodam że na podstawie tego co udało mi się sprawdzić zakupiłem dzisiaj stacje pogodową z METEOTIME odbiornikiem model DV928.

pozdrówka

Anika

Offline mariusz

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Marca, 2010, 18:08:59 »
Anika jak sprawuje sie Twoja stacja z METEOTIME po dwóch miesiacachuzytkowania, czy prognozy w miare sie sprawdzaja? Móglbys opisac cokolwiek o niej?
Od mojego pierwszego wpisu minelo kilka miesiecy a ja nadal czekam jeszcze czy kupowac stacje z METEOTIME czy brac zwykla. To prawda ze HBG bedzie zamknieta ale sygnal bedzie transmitowany nadal przez DCF77. Sledze informacje na ten temat od tego czasu zmienilo sie tyle, ze prawdopodobnie nazwa METEOTIME zmienila sie na METEOTRONIC www.meteotronic.info. A La Crosse Technology juz uzywa tej nazwy.
Poza tym TFA Dostmann wypuscil niedawno stacje Meteotime Duo.
Gdyby nie fakt, ze Polska nalezy do grupy regionów 61 - 89 gdzie prognoza jest tylko dla dwóch dni i w dotaku okrojona, to juz pewnie bym kupil, ale mam cicha nadzieje ,ze cos sie w tym kierunku jeszcze zmieni.