Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Meteo SP-10 - brak pomiaru wilgotności  (Przeczytany 12174 razy)

Offline bobas

  • Cirrus
  • *
  • Wiadomości: 2
  • Otrzymał podziękowań: 0
Meteo SP-10 - brak pomiaru wilgotności
« dnia: 13 Grudzień, 2009, 10:13:10 »
Witam.
Posiadam stację Meteo SP-10.
Czy normalne jest, że czujnik zewnetrzny nie pokazuje wilgotności powietrza, jeśli temperatura powietrza spadnie poniżej 0 ?
Jeśli temp.będzie juz nawet + 0.1 stopnia (dodatnia), to od razu zaczyna pokazywać wilgotność (i to od razu od jakiś 40 %..

Zauważyłem także, że jest duży błąd wskazań temp.zewnętrznej. Jest np.-3, a stacja wskazuje 0.


pzdr.

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Meteo SP-10 - brak pomiaru wilgotności
« dnia: 13 Grudzień, 2009, 10:13:10 »

Offline Areecki

  • Cumulonimbus
  • *****
  • Wiadomości: 506
  • Otrzymał podziękowań: 13
  • Płeć: Mężczyzna
    • Pogoda Bukowa
Odp: Meteo SP-10 - brak pomiaru wilgotności
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Grudzień, 2009, 11:55:31 »
Przy ujemnej temperaturze też mamy wilgotność na jakimś poziomie - na pewno nie na 0.
Z tego co piszesz to stacja może mieć "wyłącznik" w sobie i przy temp poniżej 0,0 C nie pokazuje wilgotności
lub jej nie bada po prostu.

Fan Page Amatorskich Stacji Meteo na FB : https://www.facebook.com/groups/750342651716988/
Linki Pogodowe : http://areecki.pl/POGODA.html

Offline bobas

  • Cirrus
  • *
  • Wiadomości: 2
  • Otrzymał podziękowań: 0
Odp: Meteo SP-10 - brak pomiaru wilgotności
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Grudzień, 2009, 13:34:50 »
Ta stacja nie pokazuje 0, tylko "--", czyli kompletny brak pomiaru.
Ciekawi mnie, czy to tylko w tym egzemplarzu, czy te stacje tak mają...
W instrukcji nic nie jest napisane.

Offline Mike60

  • Stratus
  • ***
  • Wiadomości: 215
  • Otrzymał podziękowań: 4
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Meteo SP-10 - brak pomiaru wilgotności
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Grudzień, 2009, 09:35:27 »
@bobas
Ja mam trzy Stacji Oregona i jeden czujnik zewnetrzny.
Dwie stacji ( BAR208HG, RMR203HG ) maja mozliwosci wskazania wilgotnosci. Jedna stacja nie ( BAR339-P ).
Wszystkie te stacje dostaja sygnal od jeden zewnetrzny czujnik. Ten czujnik jest temp / wilgotnosci.
Dla jednej stacji ( BAR339-P ) mam czujnik ktory nie ma wilgotnosci. Ich obudowe jest identyczne. Wewnatrz roznja sie.
Czujiniki maja natepny P/N. THGN132N i ten bez wilgotn.  THN132N.
Moze jest i u ciebie ten sam problem i dla tego stacja nie pokazuje wilgotnosci zewn.
Co jest napisane na zewn. czujniku ?

Michal 

Offline wader31

  • Cirrus
  • *
  • Wiadomości: 2
  • Otrzymał podziękowań: 0
Odp: Meteo SP-10 - brak pomiaru wilgotności
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Grudzień, 2009, 22:07:45 »
Witam
Mam również stację SP-10. U mnie poniżej zera wilgotność jest mierzona i wyświetlana prawidłowo. Zaciekawił mnie  natomiast fakt dużych różnic przy pomiarze ujemnych temperatur. U siebie zaobserwowałem to samo, w przypadku ujemnych temperatur, różnica między temperaturą na czujniku zewnętrznym a termometrem cieczowym jest rzędu 3 stopni. Zacząłem drążyć temat i co się okazało. Mój czujnik nie mierzy temperatur poniżej -10 stopni Celsjusza. Po włożeniu do zamrażarki (-20stopni) maks. co pokazał to -10.6. Już miałem zamawiać nowy czujnik ale widzę, że być może wszystkie te czujniki są takie. Czy Twój czujnik rejestruje temperatury poniżej -10 stopni?
Pozdrówka Wader31

Offline Mike60

  • Stratus
  • ***
  • Wiadomości: 215
  • Otrzymał podziękowań: 4
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Meteo SP-10 - brak pomiaru wilgotności
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Styczeń, 2010, 18:17:56 »
Zapomialem  :-[ zrobic zdiencia kiedy bylo ponizej -10 stopnia.
Chyba w tym roku 2010 juz nie bendziemy miec zimy i ponizei - 10.

Happy New Year

Offline macil

  • Cirrus
  • *
  • Wiadomości: 1
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Meteo SP-10 - brak pomiaru wilgotności
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Styczeń, 2010, 13:19:40 »
Co prawda mam inną stację pogodową, ale u mnie jest to samo. Im niższa temperatura na zewnątrz, tym większy błąd odczytu.
Przy 0 st. (termometr rtęciowy), czujnik bezprzewodowy wskazuje +2 st. i im niże temperatura spada, tym większa jest różnica.
Kiedy czujnik przeniosłem do domu, to pokazuję temperaturę bardzo dokładnie.
Zastanawiam się czy niepomogłaby wymiana samego sensora w czujniku, lub całego czujnika na jakiś inny pracujący na częstotliwości 433Mhz?

Offline Mike60

  • Stratus
  • ***
  • Wiadomości: 215
  • Otrzymał podziękowań: 4
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Meteo SP-10 - brak pomiaru wilgotności
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Styczeń, 2010, 14:24:24 »
Na zewnatrz termometr rteciowy jest montowany w poblizu czujnika electro. ?
Co dotyczy czujnika zewnetrznego to nie jest wazne tylko pasmo 433MHz  ;)
Moze jest latwiej szukac wewnetrzny senzor w tego czujnika i zmienic nim.
Takie senzory mozna kupic ale uwazaj ze sa wiele rodzaje.

Offline Areecki

  • Cumulonimbus
  • *****
  • Wiadomości: 506
  • Otrzymał podziękowań: 13
  • Płeć: Mężczyzna
    • Pogoda Bukowa
Odp: Meteo SP-10 - brak pomiaru wilgotności
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Styczeń, 2010, 16:04:03 »
Tak mi się nasunęło odnośnie dokładności temperatury :
mierząc termometrami zaokiennymi a tymi ze stacji.

Mam zaokienny termometr już jakieś 7 lat i wydawało mi się, że temperatura
którą pokazuje jest zbyt niska, dzisiaj kupiłem termometr z biowinu za 5 zł.
I zamontowałem niemal w tym samym miejscu ( zaraz pod starym termometrem)

Nowy i po prawej stary

 

Wskazania niemal identyczne.
Teraz nowy ( jest około -9,5 C ) wskazuje gdzieś ~ 0,4 stopnie mniej niż stary termometr.

Mam jeszcze stacji ale jej nigdy nie ufałem do końca, jest to stara stacja za zaledwie 30 zł, kupiona z 7 lat do tyłu.
Czujnik niczym nie owinięty - gdy tylko wyjdzie słońce jest np na zaokiennym -5 a na stacji + 2.
Ale teraz słońce już zaszło i wskazania są następujące ( z tym , że stacja jest od zachodu, termometry zaokienne od północy)
ale słońca nie ma , wiatru też , więc powinny być bardzo zbliżone :

Nowy termometr : -10.0
Stary termometr : -9,5
Stacja stara      : -8,5

Czyli stacja na bank wskazuje o 1~1,5 C więcej niż powinna...

Jakie jest wasze zdanie ?

Najlepsza jest stacja w Tarnobrzegu :
http://www.wunderground.com/weatherstation/WXDailyHistory.asp?ID=IPODKARP6
Wskazuje teraz :
16:03      -4.8 °C

Jej nie wierzę na bank gdy świeci słońce - czujnik chyba nie jest zbyt osłonięty.
Poza tym ta stacja jest 25 km o demnie na budynku wysokim na 15 m, ale to i tak za duża różnica.

Zresztą widać od razu skok gdy chmury odsunęły się na wschód i wyszło słońce które oświetliło czujnik stacji .
http://www.up.4clubbers.pl/out.php/i1749_stacja1330.PNG
http://www.up.4clubbers.pl/out.php/i1750_satstacja.PNG
« Ostatnia zmiana: 05 Styczeń, 2010, 16:13:56 wysłana przez Areecki »

Fan Page Amatorskich Stacji Meteo na FB : https://www.facebook.com/groups/750342651716988/
Linki Pogodowe : http://areecki.pl/POGODA.html

Offline Parasol

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 2376
  • Otrzymał podziękowań: 114
  • Płeć: Mężczyzna
    • Smartfonki.pl
Odp: Meteo SP-10 - brak pomiaru wilgotności
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Styczeń, 2010, 16:06:11 »
... Im niższa temperatura na zewnątrz, tym większy błąd odczytu.
Przy 0 st. (termometr rtęciowy), czujnik bezprzewodowy wskazuje +2 st. i im niże temperatura spada, tym większa jest różnica.
Kiedy czujnik przeniosłem do domu, to pokazuję temperaturę bardzo dokładnie.

Tak jest, bo to wynika z zastosowanych sensorów, które uzyskują największą dokładność w określonej temperaturze (np. 25°C). Zobacz co napisałem o czujnikach TX4 (na sensorach SHTxx)
Zapraszam do dodawania opinii o swojej stacji pogodowej na stronie:  https://stacje-pogody.pl - Twoja opinia pomoże dokonać właściwego wyboru innym!

Offline wader31

  • Cirrus
  • *
  • Wiadomości: 2
  • Otrzymał podziękowań: 0
Odp: Meteo SP-10 - brak pomiaru wilgotności
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Styczeń, 2010, 11:55:30 »
Witam ponownie
Wyjaśniłem wreszcie przyczynę dla której zewnętrzny przetwornik temperatury stacji Meteo SP-10 nie pokazuje prawidłowo ujemnych temperatur. Aby to wyjaśnić rozebrałem przetwornik zewnetrzny, wyciągnąłem z obudowy, przedłużając przewody, czujniki temperatury (są dwa). Sprawdziłem w piecyku kalibracyjnym (akurat mam do niego dostęp) jak przetwornik rejestruje temperaturę w przypadku gdy tylko czujniki są w ujemnej temperaturze a reszta przetwornika zewnętrznego znajduje w teperaturze pokojowej. Okazało się, że dla zakresu temperatur od -20 do +30 stopni odchyłka od temperatury ustawionej na piecyku kalibracyjnym nie przekracza deklarowanej przez producenta wartości 1 stopnia (z reguły jest na poziomie kilku dziesiątych części stopnia). Widać więc, że wszytko działa prawidłowo. Nieprawidłowe działanie przetwornika zewnętrznego w tej stacji jest zatem spowodowane albo zamarzaniem elektroniki w przetworniku zewnętrznym albo baterii. Podejrzewam, że problem ten może dotyczyć i innych modeli stacji pogodowych. Obecnie przetwornik zewnętrzny mam na parapecie wewnątrz pokoju zaś oba czujniki połączone dłuższymi przewodami są wystawione na zewnątrz. Dzisiaj w nocy zarejestrowałem temperaturę -16,7 stopnia. :)
Pozdrówka Wader31