Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Stacje Goldstar  (Przeczytany 4261 razy)

Offline Jaculo

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: HP 1001
Stacje Goldstar
« dnia: 12 Listopada, 2017, 06:55:52 »
Witam...
Powiedzcie mi co to są stacje "GOLDSTAR"  (żółta gwiazdka przy nazwie stacji)
na jakiej zasadzie przyznawane są te oznaczenia przez WU, kto je dostaje i dlaczego.... Czy są to na prawdę tak dokładne pomiary? czy chodzi tu o co innego??

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Stacje Goldstar
« dnia: 12 Listopada, 2017, 06:55:52 »

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 45
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
  • Typ stacji: HP1001 WiFi & WH2600 IP WiFi & HP1002 WiFi
Odp: Stacje Goldstar
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Listopada, 2017, 12:07:38 »
(...) Czy są to na prawdę tak dokładne pomiary? czy chodzi tu o co innego??

... ciągłość i jakość pomiarów przez 5 dni  ;)

Jakość pomiarów I

Jakość pomiarów II

Offline Jaculo

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Listopada, 2017, 19:56:04 »
Dzięki : Rychu:  :)
Właśnie wczoraj na swojej konsoli stacji

https://www.wunderground.com/weather/pl/marymont/IWARSAW112?utm_source=HomeCard&utm_content=Button&cm_ven=HomeCardButton

w polu temp. zewn. jest taki domek i termometr - nad nim właśnie pojawiło się takie czerwone słoneczko.... I to właśnie ono mnie poinformowało że i moja stacja (nieliczna w Warszawie) dostała ocene " GOLDSTAR STATIONS"

Jestem niesamowicie miło - zaskoczony 
 :) :) :)

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Listopada, 2017, 20:13:07 »
(...) Właśnie wczoraj na swojej konsoli stacji (...)

...  w konsoli stacji czy w kokpicie na portalu WU ?

(...) w polu temp. zewn. jest taki domek i termometr - nad nim właśnie pojawiło się takie czerwone słoneczko (...)

Nie kumam  gdzie to "słoneczko" miałoby się pojawić.  Możesz to rozwinąc ? Jest to dla mnie nowa wiedza   ;)

Dotychczas GoldStar pojawiał się przy nazwie stacji w kokpicie na portalu WU czyli tutaj_kliknij na samej górze po lewej stronie... żółty znaczek - medal  ;)

Drugi "medal" powinien się pojawić na Twoim profilu przy Twojej stacji - tak jak to opisuje portal pomocy WU - co załączyłem w poprzednim post-cie.

=======

Jeśli jednak myślisz o czerwonym słoneczku (w konsoli) jakie jest wewnątrz ikony oznaczającej temperaturę zewnętrzną - to, ono jest tam na stałe jako element ikony.  To jest zaszyte na stałe w sofcie HP1001 - a tak naprawdę w ikonie temp. zewn. ulokowanej w katalogu Themes oprogramowania EasyWeather HP1001 w konsoli.

Pewnie dopiero teraz dostrzegłeś ten szczegół na wyświetlaczu LCD - w myśl zasady - im dłużej studiujesz tym więcej szczegółów poznajesz  ;)
« Ostatnia zmiana: 12 Listopada, 2017, 20:58:45 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline Jaculo

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Listopada, 2017, 20:36:36 »
Prawa strona konsoli od dołu:

Pierwszy panel to symbol temp. punktu rosy, taki termometr w kółeczku, a obok zapis numeryczny (np: 0,8 st. cel.)
nad nim jest panel z temp: zew.  Jego symbol to domek, obok termometr. To tu właśnie pomiędzy nimi, na wysokości dachu tego domku, pojawiło sie to  czerwone słoneczko...

Offline Jaculo

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Listopada, 2017, 20:39:12 »
Prawa strona konsoli od dołu:

Pierwszy panel to symbol temp. punktu rosy, taki termometr w kółeczku, a obok zapis numeryczny (np: 0,8 st. cel.)
nad nim jest panel z temp: zew.  Jego symbol to domek, obok termometr. To tu właśnie pomiędzy nimi, na wysokości dachu tego domku, pojawiło sie to  czerwone słoneczko...

No ty masz racje.... Ja dopiero wczoraj je zauważyłem... Ale miałem cwilami wątpliwości , czy właśnie ono nie było tam od początku....
Zgoda... Masz racje......  Jednak kto pyta - nie błądzi......

jeszcze raz dzięki....

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Listopada, 2017, 20:39:54 »
... uff! dobrze, że się wyjaśniło   ;)  ;)  ;)

Już myślałem, że konsola stacji HP1001 jakimś cudem zyskała nową funkcję polegającą na komunikowaniu się z portalem WU dodatkowo w kierunku:  od WU do konsoli - czyli w dół sieci szerokopasmowej jako zdalne zarządzanie konsolą.

Dotychczas było i nadal jest tylko komunikacja w kierunku od konsoli do WU - czyli w górę sieci jako wysyłanie danych pomiarowych  ;)
« Ostatnia zmiana: 12 Listopada, 2017, 21:01:00 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline Jaculo

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Listopada, 2017, 20:10:40 »
A ciągnąc dalej temat...
Czy mozna na WunderMap wyizolować tak, aby pokazywały sie tylko goldstar stacje????

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Listopada, 2017, 20:59:09 »
(...) Czy mozna na WunderMap wyizolować tak, aby pokazywały sie tylko goldstar stacje????

Nie.  :(

Offline bzyku

• Cirrus
  • *
  • Typ stacji: HP1001
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Listopada, 2017, 18:12:10 »
A co do statusu złotej stacji to z ciekawości przejrzałem wszystkie stacje w mojej okolicy. Okazało się, że żadna ze stacji Netatmo nie posiada statusu Gold , natomiast stacje HP1001 posiadają owy status, przypadek?

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Listopada, 2017, 20:22:07 »
(...)  Okazało się, że żadna ze stacji Netatmo nie posiada statusu Gold , natomiast stacje HP1001 posiadają owy status, przypadek

No właśnie... Może pokuś się teraz aby sprawdzić czy NetAtmo które  sprawdzałeś mają w ostatnich pięciu dniach ciągłość transmisji danych czujników wew. i zewn. w kierunku WU. To jest warunek konieczny - ale niewystarczający - aby stacja otrzymała GoldStar. Kolejnym warunkiem jest jakość przesyłanych danych.

W ten sposób przekonasz się do którejś ze stacji NetAtmo lub HP1001 - nad którymi jak widać nadal się zastanawiasz.  ;)
Podpowiem Ci, że do HP1001 możesz w okresie pogwarancyjnym nabyć transmiter WH24A (panel zewnętrzny).

Offline Jaculo

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Listopada, 2017, 20:54:59 »
No bo jak prognozować pogode ze stacji które raportują co 5 minut..? A tak pracują stacje NETATMO. 99% z nich niema nic oprócz termometru i barometru...  no i czujnika hałasu... ( nie wiem jak to się ma do prognozowania pogody)? Jak pisze Kolega "RYCHU" istota są dokładne dane... Tu przykład:

stacja A (moja)   https://www.wunderground.com/personal-weather-station/dashboard?ID=IWARSAW112&cm_ven=localwx_pwsdash

stacja B oddalona ode mnie o 200 m.  https://www.wunderground.com/personal-weather-station/dashboard?ID=IWARSZAW57

stacja C  oddalona ode mnie o 2, 3 km.  https://www.wunderground.com/personal-weather-station/dashboard?ID=IMAZOWIE122

Pomiedzy stacja A,  a B różnica temperatur zawsze wynosi 2, 3  a czasami 4 stopnie.... przy odległości 200 m.
Pomiedzy stacjami A  i C różnica nigdy nie jest większa nisz 0,2   0,3  stopnia... Najwyższa zaobserwowana to 0,5 stopni.. To o czyms świadczy..

Dla mnie NETATMO to ładne gadżety... czy tez najdroższe termometry jakie spotkałem......
:)
« Ostatnia zmiana: 14 Listopada, 2017, 20:56:48 wysłana przez Jaculo »

Offline bzyku

• Cirrus
  • *
  • Typ stacji: HP1001
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Listopada, 2017, 20:57:39 »
No właśnie... Może pokuś się teraz aby sprawdzić czy NetAtmo które  sprawdzałeś mają w ostatnich pięciu dniach ciągłość transmisji danych czujników wew. i zewn. w kierunku WU.

Wszystkie stacje Netatmo, które sprawdzałem mają tą ciągłość zachowaną przez minimum tydzień. Bardzo dziwne.

Cytat: Jaculo
które raportują co 5 minut
Być może tu jest pies pogrzebany?
« Ostatnia zmiana: 14 Listopada, 2017, 21:01:54 wysłana przez bzyku »

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Listopada, 2017, 21:49:13 »
Wszystkie stacje Netatmo, które sprawdzałem mają tą ciągłość zachowaną przez minimum tydzień. Bardzo dziwne.

Czyli warunek konieczny jest zachowany ale "niewystarczający". Aby zapewnić drugi warunek tzw "wystarczający" - konieczna jest pewnie kompletność wszystkich oczekiwanych przez WU parametrów - patrz na grafy WU.

No bo jak  prognozować pogode ze stacji (Netatmo) które raportują co 5 minut..?
Być może tu jest pies pogrzebany?

Nie wiem czy NetAtmo wysyła dane do WU  co 5 minut - HP1001 wysyła co 16s oraz dodatkowo co 60s - w każdym bądź razie ta częstotliwość (przykładowa 5min czy 16s) nie ma wpływu na tworzenie prognoz pogody na portalu WU ani w konsoli stacji.

Tworzenie prognozy pogody na WU odbywa się wg innego klucza niż w samej konsoli stacji.

Konsola stacji wykorzystuje zmiany wartości ciśnienia

Portal WU tworzy prognozę wg procedury jaką załączam poniżej w załaczniku- czyli w oparciu o Twoją stację , wiele pomiarów pochodzących z innych okolicznych stacji publicznych i prywatnych - w tym ze stacji lotniskowych (IMGW).Te dane pomiarowe zasysane są przez aplikację BestForecast - a ta wysyła na portal WU na poszczególne konta userów właściwą prognozę.

;)
« Ostatnia zmiana: 14 Listopada, 2017, 22:18:43 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Listopada, 2017, 22:44:24 »
Powrócę jeszcze do pytania @Jaculo

(...) Czy mozna na WunderMap wyizolować tak, aby pokazywały sie tylko goldstar stacje????

i mojej odpowiedzi:

Nie.  :(

Uzupełnię jeszcze, że pewnym wytrychem do wyszukania - ale nie wyizolowania - stacji z ikoną GoldStar w trakcie przeglądania stacji (kółek) na WunderMap - oznaczonych kółkiem przerywanym - jest pominięcie tych stacji.

Te stacje na pewno nie mają statusu GoldStar. One są zaindeksowane na WU jako - niekompletny zestaw czujników.

Stacje  - przerywane kółka - przeważnie nie mają "patyczka" czyli wiatromierza.  ;)
« Ostatnia zmiana: 14 Listopada, 2017, 22:51:00 wysłana przez Rychu_Świbno »