Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z forum wyrażasz zgodę na używanie cookies. Więcej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Netatmo - Pomiar co2  (Przeczytany 1017 razy)

Offline dzony85

  • Cirrocumulus
  • **
  • Wiadomości: 35
  • Otrzymał podziękowań: 0
    • http://rejestracja.opinie.pl/zapros.htm?u=76255121
  • Typ stacji: Renkforce FT0100 / GreenBlue GB523 / FanJu FJ3365
Netatmo - Pomiar co2
« dnia: 14 Grudzień, 2017, 11:55:39 »
Dwa miesiące temu miałem stacje Netatmo, kalibracja co2 trwała kilko godzin, kalibracja była robiona tylko raz, w pomieszczeniu w którym była stacja to pokój. Stacje pierwszą sprzedałem, i kupiłem ponownie Netatmo, bo postanowiłem do niej wrócić, i pytanie jest takie, widzę strasznie dużą różnice pomiaru co2, już tłumacze, pierwsza stacje miałem kilka tyg, i tam pomiar wahał się od 600 do 4900! W godzinach 10-12 gdy sprawdzałem było nawet do 4900 na wykresie, gdy otworzyłem okno co2 zaczęło szybko spadać nawet, np z 4900 po 10 min było już 3080 i tak aż do 800-700, gdy zamknąłem okno to pomiar zaczął rosnąć dość szybko. Teraz mam nową stację od 3 dni, gdy ja podłączyłem i zaczęło kalibrować automatycznie pomiar wahał się od 3500 do 4100 przez kilka H, okno było zamknięte. Gdy skończyło kalibrowanie pomiar spadł do poniżę 1000!. Teraz co2 nie przekracza 1300 nawet przez cala noc, rano jest do 1300! Czy to normalny pomiar? Kalibracje powtórzyłem ręcznie, trwała kilka H i nic nie zmieniła, pomiar jest od 690 do max 1300. I teraz kluczowe pytanie, która stacja z tych 2 które opisałem mogła pokazywać prawidłowy pomiar? Nie znam się na tym i nie wiem ile jest co2 w pomieszczeniu, teraz nie wiem czy stacja 1 pokazywała dobry pomiar z tym wysokim wynikiem czy tą co teraz mam. Dam 2 zdjecia. Dziwna tez sytuacja w 2 zdjęciu, w nocy koło 5 co2 spadło strasznie w dół, z 1251 na 973, a przecież każdy spał nikt nie otwierał okna czy drzwi.
« Ostatnia zmiana: 14 Grudzień, 2017, 12:18:22 wysłana przez dzony85 »

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Netatmo - Pomiar co2
« dnia: 14 Grudzień, 2017, 11:55:39 »

Offline Parasol

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 2152
  • Otrzymał podziękowań: 96
  • Płeć: Mężczyzna
    • Smartfonki.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
Odp: Netatmo - Pomiar co2
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Grudzień, 2017, 18:16:56 »
I teraz kluczowe pytanie, która stacja z tych 2 które opisałem mogła pokazywać prawidłowy pomiar? Nie znam się na tym i nie wiem ile jest co2 w pomieszczeniu, teraz nie wiem czy stacja 1 pokazywała dobry pomiar z tym wysokim wynikiem czy tą co teraz mam.

Wygląda na to, że ta, którą teraz masz pokazuje poprawny (realny) poziom. Ale też to zależy gdzie mieszkasz, bo np. mieszkając w starym bloku z niesprawną wentylacją grawitacyjną (bez wentylatora), w momencie gdy wszyscy korzystają z kuchenek i coś gotują (np. dzień przed wigilią), przy pozamykanych oknach, to być może poziom 4900 ppm w kuchni byłby wtedy realny do uzyskania, przynajmniej przez jakiś czas. Ale poziom dochodzący do 5000 ppm to jest stężenie toksyczne. Komfortowe warunki w pomieszczeniu są, gdy poziom nie przekracza 1000 ppm, powyżej 1500ppm już jest dyskomfort, który objawia się np. przygnębieniem, spadkiem wydajności w pracy itp.

Takie ekstremalne wartości CO2, dochodzące do 5000 ppm, moduł Netatmo może wskazywać gdy był np. przenoszony lub poddany wstrząsom itp. Wtedy trzeba włączyć ręcznie kalibracje. Aby przeprowadzić poprawnie kalibracje, najlepiej w tym czasie wietrzyć pomieszczenie, w zimie może być z tym pewien problem. Pisałem o tym w recenzji, którą można znaleźć tutaj: http://stacje-pogody.pl/recenzja_3_miesiace_ze_stacja_pogodowa_netatmo,42.html

Odnośnie tego 2 wykresu, to sprawdź, czy ten spadek nastąpił w pojedynczym 5 minutowym okresie, czy był rozłożony na kilka okresów (po 5 min). Jeżeli 1 okres, to może to być efekt zadziałania auto kalibracji, czyli tak jak w przypadku 1 wykresu.
« Ostatnia zmiana: 14 Grudzień, 2017, 18:42:22 wysłana przez Parasol »
Zapraszam do dodawania opinii o swojej stacji pogodowej na stronie:  http://stacje-pogody.pl - Twoja opinia pomoże dokonać właściwego wyboru innym!

Offline dzony85

  • Cirrocumulus
  • **
  • Wiadomości: 35
  • Otrzymał podziękowań: 0
    • http://rejestracja.opinie.pl/zapros.htm?u=76255121
  • Typ stacji: Renkforce FT0100 / GreenBlue GB523 / FanJu FJ3365
Odp: Netatmo - Pomiar co2
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Grudzień, 2017, 18:46:27 »
W tej 1 stacji co miałem, to kalibracja była tylko raz, po podłączeniu, możliwe ze źle ja z kalibrowało, i pewnie gdybym zrobił ponownie to by było ok. A co do 2 zdjęcia to był spadek 5 min z 4:55 na 5:00 ale teraz sobie przypomniałem że o 22-23 włączyłem ręczna kalibracje! i pewnie jest tak jak mówisz, ze zakończyło kalibrowanie, i był skok. To czyli co2 max to 1500 dla dobra zdrowia?

Offline Parasol

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 2152
  • Otrzymał podziękowań: 96
  • Płeć: Mężczyzna
    • Smartfonki.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
Odp: Netatmo - Pomiar co2
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Grudzień, 2017, 18:47:57 »
ale teraz sobie przypomniałem że o 22-23 włączyłem ręczna kalibracje! i pewnie jest tak jak mówisz, ze zakończyło kalibrowanie, i był skok.

Kalibracja trwa około 6 godzin.
Zapraszam do dodawania opinii o swojej stacji pogodowej na stronie:  http://stacje-pogody.pl - Twoja opinia pomoże dokonać właściwego wyboru innym!

Offline dzony85

  • Cirrocumulus
  • **
  • Wiadomości: 35
  • Otrzymał podziękowań: 0
    • http://rejestracja.opinie.pl/zapros.htm?u=76255121
  • Typ stacji: Renkforce FT0100 / GreenBlue GB523 / FanJu FJ3365
Odp: Netatmo - Pomiar co2
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Grudzień, 2017, 18:51:00 »
To by się zgadzało. Skończyło kalibracje przed chwila, ale tak mysle po co to dałem jak i tak okna zamknięte, czy to może być wpływ? i ją źle z kalibruje? Jeśli tak to najlepiej chyba kalibrować latem :)

Offline Parasol

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 2152
  • Otrzymał podziękowań: 96
  • Płeć: Mężczyzna
    • Smartfonki.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
Odp: Netatmo - Pomiar co2
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Grudzień, 2017, 19:05:33 »
Wietrzenie jest zalecane, aby uzyskać najlepszą jakość kalibracji, czyli aby w pomieszczaniu był poziom jaki jest na zewnątrz, czyli około 400 ppm. Z tego co czytałem, to auto kalibracja też bazuje na tym, że przynajmniej raz w tygodniu, w mieszkaniu masz poziom 400 ppm.
« Ostatnia zmiana: 14 Grudzień, 2017, 19:10:22 wysłana przez Parasol »
Zapraszam do dodawania opinii o swojej stacji pogodowej na stronie:  http://stacje-pogody.pl - Twoja opinia pomoże dokonać właściwego wyboru innym!

Offline dzony85

  • Cirrocumulus
  • **
  • Wiadomości: 35
  • Otrzymał podziękowań: 0
    • http://rejestracja.opinie.pl/zapros.htm?u=76255121
  • Typ stacji: Renkforce FT0100 / GreenBlue GB523 / FanJu FJ3365
Odp: Netatmo - Pomiar co2
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Grudzień, 2017, 19:40:15 »
Teraz mam tak, po kalibracji, czyli ok? mam drzwi otwarte od kuchni i okna pozamykane.

Offline Parasol

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 2152
  • Otrzymał podziękowań: 96
  • Płeć: Mężczyzna
    • Smartfonki.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
Odp: Netatmo - Pomiar co2
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Grudzień, 2017, 22:21:30 »
Musisz poczekać co najmniej kilka dni, jak stacja się właściwie skalibruje (włącz auto kalibracje). Wygląda dość realnie, poza może tym spadkiem do 250ppm, ale generalnie jest za mało danych aby coś oceniać, czy robić jakieś analizy i wyciągać z tego wnioski...
« Ostatnia zmiana: 14 Grudzień, 2017, 22:25:07 wysłana przez Parasol »
Zapraszam do dodawania opinii o swojej stacji pogodowej na stronie:  http://stacje-pogody.pl - Twoja opinia pomoże dokonać właściwego wyboru innym!

Offline dzony85

  • Cirrocumulus
  • **
  • Wiadomości: 35
  • Otrzymał podziękowań: 0
    • http://rejestracja.opinie.pl/zapros.htm?u=76255121
  • Typ stacji: Renkforce FT0100 / GreenBlue GB523 / FanJu FJ3365
Odp: Netatmo - Pomiar co2
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Grudzień, 2017, 22:40:05 »
No ok, jak na  razie znowu kalibruje, samo się włączyło

Offline dzony85

  • Cirrocumulus
  • **
  • Wiadomości: 35
  • Otrzymał podziękowań: 0
    • http://rejestracja.opinie.pl/zapros.htm?u=76255121
  • Typ stacji: Renkforce FT0100 / GreenBlue GB523 / FanJu FJ3365
Odp: Netatmo - Pomiar co2
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Grudzień, 2017, 22:29:01 »
Wietrzenie mieszkania, co2 tak nisko ?

Offline Parasol

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 2152
  • Otrzymał podziękowań: 96
  • Płeć: Mężczyzna
    • Smartfonki.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
Odp: Netatmo - Pomiar co2
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Grudzień, 2017, 23:03:05 »
Wietrzenie mieszkania, co2 tak nisko ?

To prawdopodobnie efekt kalibracji przy zamkniętych oknach. Gdyby było mieszkanie w czasie kalibracji wietrzone, to miałbyś spadek do poziomu około 400ppm. Po kilku dniach, przy włączonej auto kalibracji, i kilku takich przewietrzeniach stacja złapie właściwy poziom odniesienia (400ppm) i przy kolejnych wietrzeniach CO2 będzie już spadać do poziomu około 400ppm.
Zapraszam do dodawania opinii o swojej stacji pogodowej na stronie:  http://stacje-pogody.pl - Twoja opinia pomoże dokonać właściwego wyboru innym!

Offline dzony85

  • Cirrocumulus
  • **
  • Wiadomości: 35
  • Otrzymał podziękowań: 0
    • http://rejestracja.opinie.pl/zapros.htm?u=76255121
  • Typ stacji: Renkforce FT0100 / GreenBlue GB523 / FanJu FJ3365
Odp: Netatmo - Pomiar co2
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Grudzień, 2017, 23:16:48 »
No to czyli dopiero na wiosnę :) bo teraz za bardzo targa by wietrzy chatę :)