Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Problem z wiatromierzem  (Przeczytany 1212 razy)

Offline pogodapszczyna.pl

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 1
  • Typ stacji: ws1090
Problem z wiatromierzem
« dnia: 04 Stycznia, 2018, 10:17:43 »
Witam, czy ktoś może mnie naprowadzić by rozwiązać problem z czujnikiem wiatru ws 1080

2 tygodnie temu wymieniałem łożyska w czujniku kierunku wiatru, rozkręciłem przy okazji ten czujnik wymieniłem konserwacja itd
po złożeniu drugi -czujnik prędkości wiatru wskazuje cały czas 1.1 km/h  gdzie może być błąd ( konsola, terrmo- hydro , przewody ) ????????????

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Problem z wiatromierzem
« dnia: 04 Stycznia, 2018, 10:17:43 »

Offline Dador

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 56
    • Stacja pogody VP2 - aktualna pogoda w Rybniku i Jejkowicach
  • Typ stacji: Davis VP2 Plus, Oregon, Ecowitt
Odp: Problem z wiatromierzem
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Stycznia, 2018, 13:30:25 »
Jako, że odczyt prędkości wiatru "przechodzi" przez czujnik kierunku wiatru, to właśnie w nim można upatrywać problemu. Najlepiej, jakbyś miał możliwość sprawdzenia czujników multimetrem pod kątem podawania impulsów przez zwierające kontaktrony. Możesz podłączyć też bezpośrednio czujnik wiatru do czujnika TH i obserwować zmiany na wyświetlaczu. Ogólnie, to proponowałbym szukać przyczyny metodą wykluczeń. Zacząć od czujnika prędkości (sprawdzić, czy daje impulsy przy obracaniu), następnie przejść do czujnika kierunku i postąpić analogicznie.

Offline kriu

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 21
    • Moja stacja na Wunderground
  • Typ stacji: Velleman WS1080, Evolve Pilot 6", Conrad W263, inne układy pomiarowe 1-wire
Odp: Problem z wiatromierzem
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Stycznia, 2018, 13:46:22 »
... czujnik prędkości wiatru wskazuje cały czas 1.1 km/h ....
Tzn. nawet jak fizycznie się nie kręci?