Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Jak podpiąć stacje do : Weathercloud  (Przeczytany 5729 razy)

Offline Jaculo

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: HP 1001
Jak podpiąć stacje do : Weathercloud
« dnia: 15 Stycznia, 2018, 15:39:43 »
Witam ponownie....
Aż mi wstyd, ale mam kolejny problem. Stacja Eurochron EFWS 2900 zainstalowana, widoczna w aplikacji telefonu WS Tool, nadaje na W.U. ale nie moge jej uruchomić na Weathercloud.
Otóż zalożyłem konto, dodałem nową stacje, wszyskie jej parametry - i  niby jest ok, ale ciągle ma status "rozłączony" i nie widać jej na mapie.... 
Zacinam sie w zakładce "typ łącza" co mam tam zaznaczyć - Meteobird, Cumulus, czy inne - nie wiem o co tu chodzi..... Na koniec pokazuje mi sie link z jakimis dwoma rzedami cyfr i liczb... to chyba ID stacji, no ale co dalej... Gdzie mam to wklepać??? A zależy mi bardzo na tym, bo ważne sa dla mnie dane z wnętrza pomieszczenia, tam gdzie stoi konsola (np. temperatura)... Widze że akurat mogę na Weathercloud to podglądać... Jeśli ktoś może pomóc to bardzo dziękuję.... Słabo sie w tych sprawach orientuje - więc proszę tak krok po kroku......    :)

Z góry dziękuję i pozdrawiam...

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Jak podpiąć stacje do : Weathercloud
« dnia: 15 Stycznia, 2018, 15:39:43 »

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 126
    • Stacje-Pogody.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
Odp: Jak podpiąć stacje do : Weathercloud
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Stycznia, 2018, 17:31:21 »
Po zarejestrowaniu w WeatherCloud, klikasz w "Create Device", następnie w "Model" wybierasz "Fine Offset" -> "WH Series" i w "Link type" wybierasz "WS Tool". Po dodaniu stacji otrzymujesz "Weathercloud ID" i "Key". Wchodzisz do aplikacji WS Tool w "upload", wybierasz serwer "WeatherCloud" w "ID" wpisujesz "Weathercloud ID", a w "Password" wpisujesz "Key", "StationNum" pozostawiasz puste. Po konfiguracji w ciągu 10 minut powinno rozpocząć sie przesyłanie danych.
« Ostatnia zmiana: 15 Stycznia, 2018, 17:39:16 wysłana przez Parasol »
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline Jaculo

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Stycznia, 2018, 20:37:39 »
Witam
W mojej aplikacji ws tool na androidzie niema wogóle takich okien i komend jak : upload czy wybór : serwer "WeatherCloud"   :(
jest tylko :
1 okno: add device, po tym wyborze jest : link with router, i add registred device.
po wybraniu : add registred device mogę tylko wpisać station id i nic wiecej
po wybraniu  : link with router, pokazuje sie obrazkowa instrukcja jak podłaczyć konsole do routera. są to zakładki router ssid (czego nie mogę zmienić) i wifi hasło... to wszstko ....
A jeszcze jedno pytanie, czy ja podczas tj operacji muszę mieć swój telefon zalogowany w sieci tej do której podpieta jest teraz stacja??? Bo ja jestem teraz w Warszawie a stacja nadaje 150 km dalej........

Offline Parasol

• Administrator
    • Stacje-Pogody.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Stycznia, 2018, 21:23:00 »
W instrukcji EFWS2900 masz opisaną konfigurację w aplikacji "WS Tool".
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline Jaculo

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Stycznia, 2018, 11:03:46 »
No cóż  :( :( nadal nie poszło, jesli jest tu ktos kto to fizycznie sam robił to prosze o kontakt...

:)

Offline mjp

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 1
  • Typ stacji: EFWS2900
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Stycznia, 2018, 18:07:05 »
W nowej wersji WSTool Weathercloud pojawił się mi po rejestracji na WU. Stacja teraz wysyła na dwa serwery: WU  oraz na Weathercloud. Kiedyś można było wybrać serwer na początku.

Offline julek188

• Cirrus
  • *
  • Typ stacji: ews 2902
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Października, 2018, 20:30:07 »
witam

ja mam pytanie odnoście WU.
Utworzyłem stacje, wysyłała dane ale po pewnym czasie pojawił się komunikat This PWS is not reporting i od tego czasu nie wiem co robic

Offline felix

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 27
    • Awekas
  • Typ stacji: HP1001, HP3001, GW1000, HP2551
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Października, 2018, 17:31:43 »
witam

ja mam pytanie odnoście WU.
Utworzyłem stacje, wysyłała dane ale po pewnym czasie pojawił się komunikat This PWS is not reporting i od tego czasu nie wiem co robic

Ponowię swoje pytanie: jaką masz stację? Bo tą podaną w stopce moja wyszukiwarka nie znajduje.
Czy Twój router widzi stację?
U mnie pomaga wyłączenie i załączenie zasilania (w niektórych przypadkach również bateryjne).
Stacja EFWS 2900 ma tak, że po odłączeniu zasilania sieciowego wyłącza moduł WiFi.
Napisz więcej szczegółów odnośnie Twojego problemu.
Podaj namiary na swoją stację.
« Ostatnia zmiana: 10 Października, 2018, 17:33:52 wysłana przez felix »

Offline typ

• Cirrus
  • *
  • Typ stacji: EWS2900
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Lutego, 2019, 10:28:43 »
Mam to samo. EWS2900 co jakiś czas (raz na 2-3 tygodnie) przestaje raportować do WU i weathercloud.
Jest na liście stacji w WSWiev, ale nie raportuje. Odłączenie zasilania sieciowego nie pomaga. Wyłączenie na chwilę routera też nie pomaga. Zasilania bateryjnego wyciągał nie będę bo nie chce ponownie wszystkiego ustawiać. Już wolę usunąć ją z WSView i dodać na nowo.
Jedyne co pomogło to zresetowanie łącza internetowego u dostawcy internetu. No ale tego robił za każdym razem nie będę.
To samo miałem z WH1080 jesli dobrze pamiętam nazwę, teraz z tą stacją.
Jeśli ktoś ma pomysł jak temu zaradzić to podpowiedzcie.
Jeśli natomiast ktoś poszukuje bezobsługowej stacji - to niech nie kupuje tej. Dla mnie to poważny defekt i jak mnie nie ma kilka dni w domu to praktycznie nic nie mogę zrobić oprócz telefonu do dostawcy internetu, ale w końcu zaczną za tą usługę opłaty pobierać jak za często będę resetował łącze :-)

[EDIT] Może komuś pomoże, ale po wyłączeniu i włączeniu routera stacja "odżyła", co nie rozwiązuje problemu bo nadal nie znam przyczyny i nie da się temu zaradzić zdalnie...
« Ostatnia zmiana: 09 Lutego, 2019, 10:33:39 wysłana przez typ »

Offline Parasol

• Administrator
    • Stacje-Pogody.pl
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Lutego, 2019, 20:47:47 »
Mam to samo. EWS2900 co jakiś czas (raz na 2-3 tygodnie) przestaje raportować do WU i weathercloud.
Jest na liście stacji w WSWiev, ale nie raportuje. Odłączenie zasilania sieciowego nie pomaga. Wyłączenie na chwilę routera też nie pomaga. Zasilania bateryjnego wyciągał nie będę bo nie chce ponownie wszystkiego ustawiać. Już wolę usunąć ją z WSView i dodać na nowo.
Jedyne co pomogło to zresetowanie łącza internetowego u dostawcy internetu. No ale tego robił za każdym razem nie będę.
To samo miałem z WH1080 jesli dobrze pamiętam nazwę, teraz z tą stacją.
Jeśli ktoś ma pomysł jak temu zaradzić to podpowiedzcie.
Jeśli natomiast ktoś poszukuje bezobsługowej stacji - to niech nie kupuje tej. Dla mnie to poważny defekt i jak mnie nie ma kilka dni w domu to praktycznie nic nie mogę zrobić oprócz telefonu do dostawcy internetu, ale w końcu zaczną za tą usługę opłaty pobierać jak za często będę resetował łącze :-)

[EDIT] Może komuś pomoże, ale po wyłączeniu i włączeniu routera stacja "odżyła", co nie rozwiązuje problemu bo nadal nie znam przyczyny i nie da się temu zaradzić zdalnie...

Jeżeli po zresetowaniu łącza internetowego (modemu) lub routera jest wszystko ok, to na 100% nie jest to problem stacji. Mało realne jest, aby 2 stacje miały identyczny problem. Masz po prostu problemy z połączeniem internetowym. Gdybyś np. resetował stacje i wszystko samo się naprawiało, to problem byłby po stronie stacji. Sprawdź na routerze co się dzieje z Wi-Fi, gdy stacja przestaje przesyłać pomiary. Czy stacja łączy się z routerem? Czy dane wychodzą na zewnątrz? Sprawdź dostępność witryn (do których wysyłasz dane) z routera - czyli wykonaj z routera ping i traceroute. Sprawdź co się dzieje gdy zresetujesz router/modem, czy zmieni się IP? Jeżeli zmieni się IP i jest OK, to być może ktoś ci zakłada w sieci blokadę na ten IP, albo zadziałała gdzieś jakaś automatyczna zapora (firewall). Może to być też jakiś problem DNS np. nie można ustalić adresu serwera.

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 45
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
  • Typ stacji: HP1001 WiFi & WH2600 IP WiFi & HP1002 WiFi
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Lutego, 2019, 20:57:58 »
(...) Jedyne co pomogło to zresetowanie łącza internetowego u dostawcy internetu. No ale tego robił za każdym razem nie będę.(...)

Jeżeli zauważyłeś zależność jakości transmisji od łącza szerokopasmowego to ustaw (jeżeli jeszcze tego nie zrobiłeś) na sztywno numer kanału WiFi na ruterze. Wcześniej, poprzez dowolną apkę na smartfonie do monitorowania sieci WiFi sprawdź które kanały są wolne od innych userów i ten kanał zajmij - masz ich 13 do wyboru. 

Ten kanał ustawiony na sztywno nie będzie zajęty przez innego usera - chyba, że zrobi to celowo (ręcznie). Rutery bowiem domyślnie mają ustawiona opcję "auto" i potrafią zakłócać inne kanały wybierane przez "auto". Na sztywno ustawione kanały inny user z opcją auto nigdy nie wejdzie.

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Lutego, 2019, 21:11:37 »
(...) Może to być też jakiś problem DNS np. nie można ustalić adresu serwera.

... zauważyłem @Parasol, że pisaliśmy posty w tym samym czasie - ale skoro poruszasz temat DNS to sugeruję aby userzy EFWS2900 sprawdzili w ustawianiach PC w panelu Ustawienia/Panel sterowania.../Ustawienia karty sieciowej - czy na sztywno wpisane są dwa adresy serwerów DNS - preferowany i alternatywny - zamiast domyślnie "automatycznego uzyskiwania adresu".

Automatycznie uzyskiwanie adresów z tablic DNS może mieć wpływ na zaburzenia transmisji szerokopasmowej i utraty łączności ze stacją. Po każdym twardym resecie rutera (powrocie do ustawien fabrycznych) te ustawienia należy odtworzyć - również numer kanału WiFi aby był ustawiony ponownie "na sztywno".
« Ostatnia zmiana: 09 Lutego, 2019, 21:20:48 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Lutego, 2019, 01:55:57 »
(...) Automatycznie uzyskiwanie adresów z tablic DNS może mieć wpływ na zaburzenia transmisji szerokopasmowej i utraty łączności ze stacją. (...)

... nie dopowiedziałem jeszcze jednej rzeczy - w sytuacji gdy jest problem z adresami z tablicy DNS kanał transmisyjny zakontraktowany z dostawcą jest nadal zestawiony - nie jest zerwany. Problemy wynikają z braku treści przesyłanych przez ten kanał - a nie z jakości utrzymanego kanału. Adresy DNS podmieniane są w wypadku zakłócania rutera przez inne środki nadawcze np przez repetery/wzmacniacze innych userów. Nie widać tego procesu fizycznie ale skutek można podejrzeć w panelu sterowania ruterem pod adresem np 192.168.1.1 w tabeli diagnostyki. Gdy ruter nie widzi adresu DNS przestaje przesyłać pakiety danych otrzymywanych od stacji bazowej. Powrót innego adresu DNS może nie przywrócić łaczności stacji z sewerami pogodowymi - potrzebny jest dodatkowo restart rutera czyli odświeżenie również kanału. Aby  uniknąć konieczności ręcznego restartowania najlepiej zestawić DNS-y na sztywno jak opisałem to powyżej ;)
« Ostatnia zmiana: 11 Lutego, 2019, 02:04:50 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline typ

• Cirrus
  • *
  • Typ stacji: EWS2900
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Lutego, 2019, 12:34:42 »
Gdybym zresetował stację pewnie wszystko byłoby ok, ale tak jak napisałem nie chciałem jej resetować, bo szybciej schodzi zresetować modem nawet u dostawcy internetu albo u mnie. Reset stacji wiąże się z ustawianiem stacji od zera. Dlatego odłączyłem tylko zasilanie sieciowe, ale baterii nie wyciągałem.
Wczoraj zabrakło zasilania z sieci na dwie sekundy, czyli zrestartował się modem, no i na wykresie widzę kilkugodzinną przerwę, czyli jakby powrót do wysyłania danych nastąpił dopiero po kilku godzinach...
Nie mam problemów z łączem internetowym, ale jeszcze raz sprawdzę u dostawcy. Gdy miałem poprzednią stację miałem tez innego dostawcę internetu i inny modem.
Kanał w routerze mam ustawiony na sztywno.
Tych dnsów jeszcze nie sprawdzałem, nie ograniałem...

Offline Parasol

• Administrator
    • Stacje-Pogody.pl
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Lutego, 2019, 09:15:46 »
Gdybym zresetował stację pewnie wszystko byłoby ok, ale tak jak napisałem nie chciałem jej resetować, bo szybciej schodzi zresetować modem nawet u dostawcy internetu albo u mnie. Gdy miałem poprzednią stację miałem tez innego dostawcę internetu i inny modem.

Może zamiast resetować stacje wystarczy przekonfigurować ją ponownie w "WS View".

Poprzednią stacje musiałeś mieć podłączoną do komputera PC, czyli za przesyłanie danych odpowiadał komputer (karta sieciowa) i oprogramowanie. W obecnej masz wbudowany moduł WiFi (kartę sieciową), a sytuacja jest podobna. Dwa różne produkty, różniące się datą produkcji o 6-7 lat, dwa różne sposoby przesyłania, a problem ten sam. Mało prawdopodobne, że problemem jest stacja. To coś innego...
« Ostatnia zmiana: 12 Lutego, 2019, 10:20:35 wysłana przez Parasol »