Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Jak przenieść stacje?  (Przeczytany 1714 razy)

Offline Jaculo

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: HP 1001
Jak przenieść stacje?
« dnia: 12 Stycznia, 2018, 17:49:26 »
Witam
Mam problem, otóż zarejestrowałem stacje w mieście A, ale okazało sie że nie może tam stać, więc fizycznie przeniosłem urządzenie do miasta B. Po uruchomieniu stacja raportuje caly czas jakby była nadal w mieście A..... Czy można zmienić na WU połozenie stacji>? mimo że zarejestrowalem nową stacje w mieście B to cały czas pokazuje że stoi ona w mieście A. Nie wiedzialem że nie można usunąć stacji która choć przez chwile raportowała.... Mam taki oto problem, Czy jest ktos w stanie mo pomóc co zrobić....?

z góry bardzo dziękuje....

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Jak przenieść stacje?
« dnia: 12 Stycznia, 2018, 17:49:26 »

Offline Dador

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 56
    • Stacja pogody VP2 - aktualna pogoda w Rybniku i Jejkowicach
  • Typ stacji: Davis VP2 Plus, Oregon, Ecowitt
Odp: Jak przenieść stacje?
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Stycznia, 2018, 18:46:20 »
Skoro zarejestrowałeś nową stacje w nowym miejscu, to powinieneś dostać nowe ID od WU. W opcjach wysyłania również trzeba zmienić na nowe ID. Stara stacja powinna dość szybko przestać być aktywna na mapach WU. To wszystko teoria, praktyka pokazuje, że WU żyje nieraz swoim życiem i trzeba przeczekać.

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 45
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
  • Typ stacji: HP1001 WiFi & WH2600 IP WiFi & HP1002 WiFi
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Stycznia, 2018, 20:39:57 »
(...) Mam problem, otóż zarejestrowałem stacje w mieście A, ale okazało sie że nie może tam stać, więc fizycznie przeniosłem urządzenie do miasta B. Po uruchomieniu stacja raportuje caly czas jakby była nadal w mieście A..... Czy można zmienić na WU połozenie stacji>? mimo że zarejestrowalem nową stacje w mieście B to cały czas pokazuje że stoi ona w mieście A. Nie wiedzialem że nie można usunąć stacji która choć przez chwile raportowała.... Mam taki oto problem, Czy jest ktos w stanie mo pomóc co zrobić....?

Tak, można zmienić lokalizacje HP1001 - dowolną ilość razy dla tego samego Twojego konta na WU - z tym samym hasłem  ;)

Uzupełnię to co napisał @Dador:

1. Należy pozyskać nowe ID stacji od WU - hasło pozostaje jak do poprzedniej lokalizacji stacji

2. Nowe ID należy wpisać w konsoli HP1001 w panelu Setup --> Weather Server --> Station ID --> i ponowić hasło "stare"

3. Stacja asap pojawi się w nowej lokalizacji na mapie

4. Stara lokalizacja przestanie się pojawiać na mapie po zaprzestaniu nadawania stacji do tej lokalizacji czyli po wycięciu starego ID z konsoli - patrz pkt 2. Historia pomiarów dla starej lokalizacji pozostaje w bazach danych WU - patrz pkt 6 i 7.

5. W  konsoli HP1001 historia pomiarów dla nowej lokalizacji zostanie zachowana jak dla starej - ale na WU historia zacznie być budowana od początku dla nowej lokalizacji czyli dla nowego ID

6. Historia pomiarów dla starej lokalizacji stacji na WU jest dostępna pod "czerwoną" lokalizacją starej stacji - patrz pkt. 7

7. W kokpicie Twojej stacji  lub patrz  przykład mój kokpit - po zalogowaniu się do swojego konta na portal WU - w zakładce My profile --> My Weather Station zobaczysz --> Personal Weather Stations czyli swoje czynne (zielony kolor)  i nieczynne (czerwony kolor) lokalizacje/stacji

8. Nie próbuj usuwać czerwonych lokalizacji - ponieważ pomimo takiej możliwości sugerowanej przez WU - usunąć ich nie można z tej listy - pomimo wyłączania rutera - jak zalecają - i innych dostępnych sztuczek wykonywanych w tym miejscu. "Czerwone" lokalizacje przydadzą się jako brama   ;)  do  historii pomiarów swoich byłych lokalizacji.

9. Czerwone Personal Weather Stations  - patrz pkt 7 - czyli spis swoich byłych lokalizacji stacji potraktuj jako historię swoich lokalizacji lub "pamiątkę" po byłych ID - jak wolisz ;) nie mającą wpływu na wysyłanie danych stacji wg nowego ID dla nowej lokalizacji - czyli na dalszą pracę stacji

PS - jak wykonasz wszystkie powyższe punkty podaj nam może link do swojej nowej lokalizacji  - OK ?

;)
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia, 2018, 21:26:04 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline Jaculo

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: HP 1001
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Stycznia, 2018, 22:15:19 »
Dzieki za pomoc -
Kupiłem drugą stacje, chciałem ją odpalic na jednej z działek...  ( WiFi Eurochron EFWS 2900) ale odpaliłem ją najpierw w domu, i zalogowałem we wcześniej zarejestrowanej lokalizacji... (  ISKRWILN2 ). Jednak nie mogłem jej tam zainstalować z wzgledu na kłopoty z netem.... więc postanowiłem ją odpalic w drugim miejscu (Boguszewiec ILUTOCIN2) - gdzie obecnie fizycznie jest i juz działa ok..... Ale bawiłem się z tym z cały dzień.... Usilnie wracała do pierwszej lokalizacji..... WU ma straszne opóźnienie.... Opis dla owych stacji zmieniałem dziś z tysiąc razy....  ;D ale on usilnie trzyma sie tego co zapisałem podczas rejestracji......
Mimo to jest już ok.... Dzieki wam za podpowiedź, i zainteresowanie...