Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Baza WS3600 - czy ma wewnątrz jakąś bateryjkę lub kondensator zasilający?  (Przeczytany 1742 razy)

Offline mati211p

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 15
    • MeteoSerwis24
  • Typ stacji: WS3600 - 11
Witam,
Chciałem zapytać czy ktoś wie, czy w bazie WS 3600 jest jakaś bateria podtrzymująca zasilanie lub kondensator (bo stacja nie gaśnie od razu po odłączeniu zasilań)? Pomimo, iż mam sprawne wszystkie czujniki, to z jednej z dwóch stacji bazowych nie mogę korzystać. Stacja w temperaturze z przedziału 18-23 stopnie (czyli zwykle tyle co u mnie wiosną i jesienią) resetuje się po 40 razy dziennie lub zawiesza totalnie. Stało się to prawdopodobnie po pracach na transformatorze SN/nN u mnie w okolicy, gdy chwilowo pojawiło się napięcie w sieci 290V na fazie a stacja nie została wyłączona z sieci (informacja była wywieszona, ale jej nie przeczytałem i nie wyłączyłem stacji z zasilania- mój błąd). Ponadto problem pogłębił się po drugiej takiej akcji, gdzie zapewne chwilowy "pik" napięciowy mógł także coś uszkodzić. Na samych bateriach niestety zachowanie identyczne jak z zasilaczem. Czy ktoś wie, może podpowiedzieć co mogło się stać i jak to naprawić? Druga z baz działa na zasilaniu bateryjnym jedynie i tej nic nie dolega. Pierwsza do tamtych wydarzeń działała identycznie (lecz na zasilaczu i z bateriami wewnątrz na wypadek zaniku zasilania).
Pozdrawiam.

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Offline mati211p

• Nimbostratus
    • MeteoSerwis24
Witam,
Z racji braku odpowiedzi zakupiłem na ebay z Japonii nową bazę WS3600-11, bo mam wszystkie zewnętrzne czujniki sprawne. Całkowity koszt wyniósł 310zł. Zobaczymy jak będzie się sprawować. Dziś doszła, jak na razie wszystko działa. Ma nawet naklejkę gwarancyjną do maja 2018 roku (a myślałem, że stacje produkowane przed 2008 nie mają już takiej gwarancji - być może to jakiś egzemplarz wyprodukowany później).
Pozdrawiam.

Offline kriu

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 21
    • Moja stacja na Wunderground
  • Typ stacji: Velleman WS1080, Evolve Pilot 6", Conrad W263, inne układy pomiarowe 1-wire
... chwilowo pojawiło się napięcie w sieci 290V na fazie a stacja nie została wyłączona z sieci (informacja była wywieszona, ale jej nie przeczytałem i nie wyłączyłem stacji z zasilania- mój błąd).
...
Zastanawiam się czy było to zgodne z prawem - podanie tak wysokiej wartości napięcia. Nawet pomimo informacji miałeś prawo tego nie przeczytać - wcale nie Twój błąd. A co z innymi urządzeniami? Przecież one także są do napięcia ok. 250V? Powinieneś obciążyć kosztami zakład energetyczny czy też inny organ odpowiedzialny za takie wydarzenie.

Offline griszka77

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 16
  • Tel 790238467
  • Typ stacji: HP-1001
nie maja takiego prawa i takiego napiecia podawac w sieć i tu żadne wywieszki karteczek na słupie droga elektroniczna czy pukaniem do drzwi z informacja ich nie obroni jesli faktycznie takie cos miało miejsce jade do najbizszego punktu serwisowego zajmujacego sie elektronika jesli ma mozliwość wystawia mi ekspertyze na piśmie co spowodowalo uszkodzenie + rachunek zakupu stacji o ile jest i ide do energetyki unas jeden elektryk pomylil sie i poszło 380v na gniazdka zwracali za wszystko bez zająkniecia
http://chomikuj.pl/griszka77/HP-1001*2cHP-1003+4+GB+PL
http://chomikuj.pl/griszka77/HP-1001*2cHP-1003+-+39+MB+PL
Montaż modułów WiFi w stacjach HP-1003 (4GB i 39MB) zainteresowani na priv
Wschody i zachody słońca lokalizator http://vbest.com.pl/gps/

Offline mati211p

• Nimbostratus
    • MeteoSerwis24
Mnie w domu nie było, dziadek mi powiedział. Uszkodzenie pojawiło się po tym fakcie a z czasem pogłębiało się, tak jakby uszkodzony został kondensator i coraz bardziej to jego uszkodzenie postępowało. Poza spuchnięciem kondensatorów w świetlówkach w domu nic się nie stało, choć to spuchnięcie wskazuje na przekroczenie w szczycie 350V. Z racji, że sytuacja miała miejsce kilka lat temu nic teraz zgłaszanie nie da. Co do nowej bazy to działa ok, tylko jak włączę PC to traci zasięg, odsunięcie na 1m pomaga (w starej takiego efektu nie było - chyba, ze zimą przy dużym mrozie).