Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Prosta przewodowa stacja pogodowa  (Przeczytany 1904 razy)

Offline jfix

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
Prosta przewodowa stacja pogodowa
« dnia: 07 Lipca, 2018, 15:15:55 »
Witam, mam prośbę o wskazanie producenta i modelu prostej stacji pogodowej. Prostej - to znaczy takiej bez całej stacji montowanej na dachu. Interesuje mnie tylko wyświetlacz z czujnikiem zewnętrznym. Najważniejsze w tej stacji jest to, aby czujnik był zasilany przewodowo ze stacji, a stacja również przewodowo z gniazdka - nie mam zaufania do baterii a na pomiarze temperatury zależy mi głównie zimą. Spotkałem się tutaj z opiniami że baterie litowe są ok do takich zastosowań, ja raz miałem takie baterie w urządzeniach na zewnątrz domu i drugi raz nie chcę. Mieszkam w bloku, więc odpadają ogromne czujniki. Cena najlepiej do 300zł. Czy takie coś w ogóle się znajdzie? Możecie mi coś polecić?

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Prosta przewodowa stacja pogodowa
« dnia: 07 Lipca, 2018, 15:15:55 »

Offline felix

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 27
    • Awekas
  • Typ stacji: HP1001, HP3001, GW1000, HP2551
Odp: Prosta przewodowa stacja pogodowa
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Lipca, 2018, 13:54:51 »
Witamy na forum.
Baterie alkaliczne powinny wytrzymać w czujniku zewnętrznym ok 2 lat.
Jeśli zależy Ci na czujniku przewodowym to polecam termometr samochodowy z Lidl'a. Kupiłem taki trzy lata temu za ok. 20 zł, do monitorowania temperatury w obudowie PC. Ma 3 metrowy kabelek. Dokładność porównywalna do innych moich stacji. Od zakupu termometr pracuje na oryginalnej baterii.

Offline jfix

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
Odp: Prosta przewodowa stacja pogodowa
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Lipca, 2018, 20:55:03 »
No niestety nie podoba mi się coś takiego. Przeanalizowałem kilka wątków na tym forum i doszedłem do wniosku, że lepiej będzie kupić coś innego. Tak więc zmiana parametrów:
1) kolorowy wyświetlacz
2) pomiar temperatury, wilgotności, ciśnienia
3) jak najdokładniejsze pomiary (w cenie do 300zł widziałem tylko dokładność do 1,5 stopnia czy to jest normalne w tego typu urządzeniach?)
4) przynajmniej dwa czujniki
5) koniecznie zegar dcf  + budzik (najlepiej z możliwością wgrania własnego ewentualnie jakiś normalny budzik a nie taki który postawi mnie na nogi w 1 sekundę)
6) konieczne podłączenie do wifi
7) mile widziany pomiar zanieczyszczenia powietrza oraz integracja z telefonem

Czy teraz w cenie do 300zł znalazłoby się więcej? ;)