Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Jaka dokładna stacja do wnętrza budynku  (Przeczytany 1681 razy)

Offline robertx

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: Szukam
Jaka dokładna stacja do wnętrza budynku
« dnia: 25 Lutego, 2019, 11:25:38 »
Witam :)

Poszukuję stacji pogodowej z 3 czujnikami które będą rozrzucone w jednym domu po 3 różnych pokojach. Żadnego czujnika nie będzie na zewnątrz dlatego żadne przewidywania pogody czy ciśnienia i inne tego typu "bajery" nie są mi potrzebne, zależy mi jedynie na jak najdokładniejszym odczycie z tych 3 czujników i przesłania mi informacji do stacji która będzie oddalona od nich o jakieś 10 metrów - w tym dość gruby strop, oraz ściany ;)

W internecie pełno tego typu stacji, ale często można spotkać się z narzekaniem na dokładność odczytu - np trzy czujniki położone obok siebie wskazują trzy różne temperatury... Chciałbym tego uniknąć przy zakupie więc proszę o pomoc bardziej doświadczonych w temacie :-)

Podrzucilibyście coś konkretnego? Myślałem początkowo o hama ews TRIO ale po zajrzeniu do internetu okazuje się, że sporo osób ma problem z dokładnością czujnika :(

Pozdrawiam serdecznie

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Jaka dokładna stacja do wnętrza budynku
« dnia: 25 Lutego, 2019, 11:25:38 »

Offline felix

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 27
    • Awekas
  • Typ stacji: HP1001, HP3001, GW1000, HP2551
Odp: Jaka dokładna stacja do wnętrza budynku
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Lutego, 2019, 17:42:53 »
Po pierwsze bardzo serdecznie witam na forum.
Po drugie jak duże różnice wskazań są dla Ciebie akceptowalne i jaki masz budżet?
Rozmawiając o różnicy wskazań musimy uwzględnić tolerancję pojedynczego czujnika. Dla niektórych userów różnica 0,5C to już prawie dyskwalifikacja, a niestety jest to dopuszczalny błąd nawet najlepszych czujników (SHT30 maksymalny błąd w zakresie 0-60C to 0,4C a więc dla dwóch czujników może to być 0,8C)
Jakie różnice pokazują czujniki Hama EWS Trio? Ja takiej informacji nie znalazłem.
Nie będę tutaj nic polecał. Poczytaj moje posty.Jako ciekawostkę podam, że @Sowa kupił dwie stacje takie jak moje. A więc nie jest z tą stacją chyba aż tak źle.

Offline pogodynka22

• Cirrus
  • *
  • Typ stacji: SA-71011E
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Marca, 2019, 20:06:21 »
Nie wiem czy Cie to poratuje, ale ja mam stacje pogodową Sigma Casa https://www.skynet.pl/sigma-casa-czujnik-pogody.html. Dla moich potrzeb jest wystarczająca, ma niewielkie rozmiary i nie kosztowała tez dużo ;-)

Offline okon

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Maja, 2019, 09:06:36 »
Dzięki bardzo za rady, będzie mi łatwiej przy wyborze.