Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Parowanie 3 stacji z czujnikami  (Przeczytany 4247 razy)

Offline sibi26

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: ade we 1600
Parowanie 3 stacji z czujnikami
« dnia: 30 Maja, 2019, 17:25:23 »

witam wszystkich

Mam problem, w pracy dostałem 3 stacje pogodowe ADE WS 1600, chciałbym się dowiedzieć łopatologicznie jak je sparować z czujnikami zewnętrznymi, żeby każda stacja pokazywała swoją czujkę oraz na pozostałych kanałach pozostałe 2 czujki. Czujniki będą rozmieszczone w 3 różnych miejscach w firmie ale w odległości ok 20-30 metrów od siebie. Czy jest do tego jakiś specjalny schemat kodowania ?

Dziekuje za pomoc

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Parowanie 3 stacji z czujnikami
« dnia: 30 Maja, 2019, 17:25:23 »

Offline felix

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 27
    • Awekas
  • Typ stacji: HP1001, HP3001, GW1000, HP2551
Odp: Parowanie 3 stacji z czujnikami
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Maja, 2019, 18:19:32 »
Po pierwsze w imieniu wszystkich witam na forum.
Nie mam takiej stacji, ale scenariusz powinien być podobny do innych modeli.
Moim zdaniem aby uzyskać to o czym piszesz potrzebujesz jeszcze trzy sztuki: https://www.conrad.pl/p/czujnik-temperatury-ade-70227-1538785
W tych trzech dodatkowych czujnikach ustawiasz różne kanały i je włączasz.
Wtedy uruchamiasz pierwszą stację z jej oryginalnym czujnikiem (kanał 0). Jak się sparuje z nim i z dodatkowymi czujnikami to wynosisz ją poza zasięg.
Następnie uruchamiasz drugą stację z jej oryginalnym czujnikiem i tak jak wyżej. To samo z trzecią stacją.
Przy odrobinie szczęścia każda stacja powinna odbierać sygnał ze swojego czujnika i trzech dodatkowych.
Problemy mogą być przy jakiejś utracie sygnału, bo stacja może odebrać na kanale 0 sygnał nie ze swojego czujnika.

Offline sibi26

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: ade we 1600
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Maja, 2019, 21:44:18 »
Są takie stacje:
https://www.conrad.pl/p/stacja-pogodowa-ade-ws-1600-60-m-20-do-95-1464765
dokładnie te mam 3 szt i każdą ze swoją czujką. Są 3 kanały i z tego co doczytałem oryginalna czujka jest zawsze na 1 kanale reszte trzeba programować na 2 lub 3 kanał, ale teraz wydaje mnie się że usiałbym mieć w sumie 9 czujek po 3 na każdą stację bo chyba nie będe w stanie zaprogramować tych czujek do innych stacji i do oryginalnej.

Zauważyłem dzisiaj jak włączyłem jedną stację po czym włączyłem czujkę i stacja zaczeła ściągać na 1 kanale info z danej czujki poczym przeszedłem na inne stanowisko i włączyłem drugą stację a ona od razu zaczeła ściągać sygnał z tej czujki pierwszej pomimo włączenia i przystawienia blisko tej " oryginalnej" :( nie umie tego rozgryźć żeby było dobrze :(

Offline felix

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 27
    • Awekas
  • Typ stacji: HP1001, HP3001, GW1000, HP2551
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Czerwca, 2019, 22:09:20 »
Niestety, większość stacji tak ma, że jeżeli w pobliżu są dwa (lub więcej) czujniki ustawione na ten sam kanał to stacja łapie je przypadkowo. Jeśli na którymś czujniku wystąpi jakieś zakłócenie to stacja przełączy się na inny czujnik z tym samym kanałem.
Mój ostatni nabytek Ecowitt GW1000 zachowuje się w tej kwestii o wiele lepiej.
Ustawiłem dwa czujniki na ten sam kanał. GW1000 złapał jeden z nich który zabrałem ze sobą do pracy. Bramka przestała rejestrować dane na tym kanale aż do mojego powrotu. Aby przypisać drugi czujnik trzeba uruchomić aplikację WSView i wymusić ponowną rejestrację czujnika. Aplikacja podaje ID czujnika więc trzeba próbować aż do skutku.

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 45
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
  • Typ stacji: HP1001 WiFi & WH2600 IP WiFi & HP1002 WiFi
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Czerwca, 2019, 23:10:33 »
(...) Zauważyłem dzisiaj jak włączyłem jedną stację po czym włączyłem czujkę i stacja zaczeła ściągać na 1 kanale info z danej czujki poczym przeszedłem na inne stanowisko i włączyłem drugą stację a ona od razu zaczeła ściągać sygnał z tej czujki pierwszej pomimo włączenia i przystawienia blisko tej " oryginalnej" :( nie umie tego rozgryźć żeby było dobrze :(

Gdy posiadasz kpl konsola + jedna czujka/transmiter. Poustawiaj każdą stację ze swoim autonomicznym transmiterem/czujnikiem  w "ustronnym" miejscu ;)  czyli poza zasięgiem jej "sióstr" - tzn grubo powyżej 60m. Następnie ulokuj je w docelowych miejscach. Każda z trzech konsoli powinna wtedy trzymać się poprzez unikalne ID swojego pierwotnie ustawionego transmitera.

Nie widzę innej opcji. Ale uwaga - niestety każdy "przepadek" sygnału z autonomicznego transmitera - na długość fabrycznego slotu czasowego - spowoduje, że konsola przywłaszczy sobie ID innego transmitera z najmocniejszym sygnałem lub sygnał który najszybciej dotrze do konsoli jeżeli jest więcej transmiterów. ... czyli potwierdzam to co napisał @felix  ;)

Niektóre stacje "zapamiętują" ID jeżeli konsola pracuje z tym ID jakiś czas. Tak ma np WH2600 czego nie zauważyłem w HP1001 - siostrze WH2600. Ale gdy podstawi się nowe ID ale bez sąsiedztwa innych to ona połączy się z nowym ID i po jakimś czasie wybiera ten nowy pomimo obecnosci poprzedniego. Czas przerwy między modyfikacjami nie może byc długi... to takie moje praktyczne spostrzeżenia dla innych stacji.

Pytanie: czy kanały ustawia się tylko w transmiterze stacji ADE WS 1600 ? a w konsoli już nie ?
« Ostatnia zmiana: 15 Czerwca, 2019, 23:25:25 wysłana przez Rychu_Świbno »