Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Setne pytanie na temat ciśnienia atmosferycznego  (Przeczytany 980 razy)

Offline AccessX

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: Conrad WH2080
Setne pytanie na temat ciśnienia atmosferycznego
« dnia: 13 Sierpnia, 2019, 23:02:02 »
Witam ponownie. Stacja Meteo Conrad WH2080, do tej pory działała i działa (po wymianie czujnika dzięki pomocy kolegi z tego Forum). Pytanie mam odnośnie ciśnienia. Po włączeniu czujnika i bazy mam pokazane 1013hPa  (Południe Polski  - Zawoja), Czy w tym momencie mam coś zmieniać/kalkulować by to ciśnienie dostosować do mojej wysokosci nad poziomem morza, czy jednak nic nie ruszać? Nie chodzi mi o żadne dostosowanie miejscowosci do poziomu morza itp. Poprostu chciałbym na stacji pogodowej widzieć aktualną wartość ciśnienia atmosferycznego 20m od mojego domu gdzie jest postawiona stacja meteo. Dziękuję za ewentualne odpowiedzi :)

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Setne pytanie na temat ciśnienia atmosferycznego
« dnia: 13 Sierpnia, 2019, 23:02:02 »

Offline felix

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 27
    • Awekas
  • Typ stacji: HP1001, HP3001, GW1000, HP2551
Odp: Setne pytanie na temat ciśnienia atmosferycznego
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Sierpnia, 2019, 13:47:30 »
Większość stacji mierzy ciśnienie w konsoli lub w czujniku wewnętrznym który najczęściej jest umieszczony blisko konsoli. Nie mam pojęcia czy któraś ze stacji mierzy ciśnienie w czujniku zewnętrznym.
Ciśnienie jest identyczne na większej powierzchni niż w promieniu 20m od stacji, patrz załącznik.
Ja ustawiam ciśnienie według pobliskiej wiarygodnej stacji np: IMGW lub lotniskowa.

Offline AccessX

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: Conrad WH2080
Odp: Setne pytanie na temat ciśnienia atmosferycznego
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Sierpnia, 2019, 23:21:30 »
Dziękuję za odpowiedz :) Ustawiłem tak jak z strony WWW :)