Stacja HP3501 ukazała się na amerykańskim rynku w lutym 2019 i jest zbliżona do stacji HP3500B, ale posiada tę dużą zaletę, że ma oddzielne czujniki, które można rozlokować w optymalnych dla poszczególnych parametrów pogodowych miejscach. Firma współpracuje z producentem stacji FineOffset i planuje rozpowszechnić swoje produkty, w tym serię czujników. Dostałem do testowania podstawowy zestaw czujników HP3501:
- wiatromierz z wbudowanym czujnikiem do pomiaru intensywności światła i UV
- deszczomierz
- 2 czujniki temperatury/wilgotności do wewnątrz i do zewnątrz
- konsola z małym wyświetlaczem TFT.
Potencjał stacji jest znacznie większy. Można ją rozszerzyć aż o 8 czujników WH31 - do pomiaru temperatury/wilgotności A poza tym można podłączyć, sensor PM2.5 do detekcji jakości powietrza (zanieczyszczenie pyłem zawieszonym do średnicy 2,5 μm) i WH51 do pomiaru wilgotności gleby. W planach są kolejne dodatkowe elementy.
W Stanach, Wielkiej Brytanii i Australii produkty Ecowitt są sprzedawane na Amazonie. Klientom z Europy najlepiej dokonać tego przez mail kontaktowy support@ecowitt.com. Wsparcie techniczne i zakupowe jest bardzo pomocne. Trzeba się jednak liczyć z wydłużonym czasem przesyłki. Dla naszych standardów specjalnie przygotowują sprzęt działający na częstotliwości 868 MHz. Poza tym od razu mamy już wgrany system metryczny.
Mój egzemplarz testowy przysłany został DHL Express. Niestety brak dystrybutora ich produktów w Unii Europejskiej skutkuje naliczeniem opłaty celnej. Przesyłka rusza z Honk Kongu i w moim przypadku została w dwa dni dostarczona do Lipska, a kolejnego do Poznania. Czas transportu trwał ok 9 dni, ale może byłby krótszy gdyby nie dzień świąteczny 15 sierpnia i mail z zapytaniami do odprawy celnej, który niezauważony trafił do SPAMu.
Prawie cały dzień zajmowałem się zbieraniem materiału do recenzji, którą chcę zrobić wkrótce (po angielsku i polsku). Sprzęt bardzo mi się podoba i pokazuje jak bardzo zmieniły się stacje pogodowe w ciągu obecnej dekady.
Póki co może parę zdjęć.
Stacja przyszła w kartonie. Wszystkie elementy dobrze zapakowane. Deszczomierz i czujnik wiatru są do złożenia. Jednak jest to bardzo proste.
Czujniki temperatury i wilgotności - dwa prawie identyczne. Ten do wewnątrz podaje temperaturę i wilgotność, a potem ciśnienie bezwzględne.
Niestety, wadą jest brak osłony radiacyjnej. Ja wykorzystałem dotychczasową, ale w instrukcji jest podane, że oczywiście oba czujniki muszą być umieszczone w cieniu, z dala od źródeł ciepła. Czujnik wewnętrzny może być zastosowany na zewnątrz, ale z odpowiednią osłoną. Sprawia to wrażenie niekompletności zestawu, ale jak rozumiem w założeniu chodziło o to, że użytkownik umieszcza sensor w cieniu, może gdzieś pod jakimś zadaszeniem albo altaną w ogrodzie. W górnej części czujnika z tyłu jest otwór na zawieszenie czujnika na dostarczonym w zestawie pasku zaciskowym.
Przy okazji porównanie z pomiarem Termio z sondą. Różnica niewielka. Potem sprawdziłem ze zwykłym termometrem w ogrodzie i wskazania były takie same.
Zakres temperatury: -40°C – 60°C, dokładność ± 1°C, częstotliwość wysyłania danych 64s (dla mnie mogłoby być nieco częściej).
Czujniki są mniejsze od tych w starszych stacjach WH2080 czy WH1080.
Czujnik wiatru. Tutaj dała się odczuć większa sztywność obracania się kierunkowskazu. Jak podaje producent - zapewnia to większą stabilność pomiaru. Faktycznie w mojej poprzedniej stacji dość mocno latał ten wskaźnik i czasem rejestrował się bezsensowny kierunek. Montaż łopatek i strzałki był szybki. Budowa tych elementów zmniejsza szansę na przymarzanie ich w czasie opadów marznącego deszczu.
https://youtu.be/JZ8RIRuQ2R4Anemometr co 16.5 s wysyła dane do konsoli. W ogrodzie był oddalony od niej o około 30 metrów, po drodze były mury domu i świerk, ale nie było żadnego problemu z odbiorem.