Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Stacja Ecowitt HP3501  (Przeczytany 25763 razy)

Offline rkl

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 1
Odp: Stacja Ecowitt HP3501
« Odpowiedź #15 dnia: 21 Września, 2019, 23:32:42 »
Podejrzewam że teraz odczyt jest niestety prawidłowy...

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #15 dnia: 21 Września, 2019, 23:32:42 »

Offline Mark

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 20
    • Pogoda w gminie Ślesin
  • Typ stacji: Ecowitt HP3501/WS80
« Odpowiedź #16 dnia: 22 Września, 2019, 09:17:11 »
Czyżby? Śledziłem zmiany w poziomie PM2.5 po umieszczeniu na balustradzie i jednak wątpię. Zauważyłem, że 2 km ode mnie ktoś ma czujnik Airly i on nie pokazywał więcej ug/m3 niż 10, podobnie czujnik stacji WIOŚ 20 km dalej.
Najlepiej byłoby zostać ambasadorem Airly i kupić ich czujnik i mieć porównanie, ale to pewnie trochę kosztuje.

Przez całą noc poziom PM2.5 u mnie przekraczał 50, a chwilami nawet 100 ug/m3. Swoje maksimum osiągnął po 7:00 kiedy miałoby być aż 200 ug/m3.
Noc była najzimniejsza u mnie dotąd, szybki spadek temperatury aż do 5,2*C. Tak się składa, że akurat po 7:00 wystąpiła największa wilgotność, doszła do 96%. Ze względu na spadek radiacyjny temperatury rano było lekkie zamglenie.
Podsumowując wielkość PM2.5 koreluje z wilgotnością, co oznacza fałszywe nabijanie wyników, sam pisałeś o tym. Lucy mi też przesłała wcześniej zastrzeżenie do jego pracy:
The sensor is sensitive to liquid droplets - rain/fog/sprinkling. When the Dew Point is close to the outdoor temperature(T - D < = 2C), the PM2.5 reading will be very high(which is not the real condition). If mind, please don't buy.

Wynika z tego, że przy wilgotności ponad 90% urządzenie nie jest wiarygodne, a u mnie najlepiej wypada w takiej sytuacji postawienie go na zewnętrznym parapecie na tarasie, gdzie jak czujnik był noc wcześniej to takich fałszywych skoków PM2.5 od wilgoci nie nabijał.
« Ostatnia zmiana: 22 Września, 2019, 09:20:10 wysłana przez Mark »
Dane z prywatnej stacji pogodowej Ecowitt HP3501: http://pogodaslesin.vxm.pl/pogoda/

Offline rkl

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 22 Września, 2019, 10:22:26 »
To że stacja w jakiejś odległości od Ciebie nie wskazała wyższych odczytów o niczym nie świadczy. Mogłeś mieć kogoś lokalnie kto akurat palił albo przywial Ci coś wiatr. U mnie wczoraj wieczorem było 260 i niestety było to realne wskazanie. Zawsze możesz też użyć swojego naturalnego sensora i powahac kompozycje zapachowe zza okna ;)
ja mi 2 miechach użytkowania mogę dość łatwo stwierdzić kiedy podaję wartości zawyzone że względu na wilgoć

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
« Odpowiedź #18 dnia: 22 Września, 2019, 10:39:54 »
Jestem tego świadomy, ale wychodziłem na zewnątrz wieczorem i aż takiego dymu to nie czułem. Najwięcej wydaje mi się, że pojawia się zanieczyszczenia z niskiej emisji wieczorem około 20:00. Tutaj z pomiarów wynikałoby, że najmocniej ludzie kopcili po 7:00 rano i nagle po 8:00 powietrze się super oczyściło, choć przy tym wyżu nie ma w zasadzie wiatru.
Sama lokalizacja stacji to wieś, jest droga obok, ale w nocy ruch samochodowy jest minimalny. Od wschodniej strony pole, ok. pół kilometra na zachód las i jezioro, a wzdłuż ulicy ciągnie się strefa zabudowań. Teren płaski, jak to w Wielkopolsce.

Będę obserwować sytuację, ale i tak widzę, że najlepiej dla czujnika jest wybrać jakieś w miarę suche miejsce (nie za nisko ponad poziom gruntu, pierwsze piętro?), który szybko nie wilgotnieje w nocy.
Teraz jak wystawiłem czujnik na słońce to pokazuje 16 µg/m3.
« Ostatnia zmiana: 22 Września, 2019, 10:41:30 wysłana przez Mark »
Dane z prywatnej stacji pogodowej Ecowitt HP3501: http://pogodaslesin.vxm.pl/pogoda/

Offline rkl

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 22 Września, 2019, 11:20:37 »
Wg mnie umiejscowienie czujnika pm 2.5 nie jest aż tak istotne. Ważne żeby był ruch powietrza czyli nie żadne miejsce zasloniete z 3 stron i żeby trochę słońca padało

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Września, 2019, 18:43:12 »
Odczepiłem czujnik od metalowej balustrady i położyłem na zewnętrznym parapecie na tarasie, gdzie czujnik się tak nie zrosił. Wilgotność w nocy przekraczała 90%, ale tym razem czujnik nie notował już takich skoków (oprócz jednego) i wyniki były w miarę stabilne i bardziej dla mnie wiarygodne, bo trzymające się podobnego poziomu niezależnie od porannego spadku wilgotności:
« Ostatnia zmiana: 23 Września, 2019, 18:45:31 wysłana przez Mark »

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
« Odpowiedź #21 dnia: 24 Września, 2019, 08:11:58 »
Prezentacja bezprzewodowej stacji Ecowitt HP3501 z oddzielnymi czujnikami mierzącymi parametry pogodowe i wysyłająca dane poprzez domową sieć wifi do popularnych stron pogodowych. Pozwala na rozlokowanie każdego sensora w najbardziej dogodnym dla niego miejscu, co zwiększa jeszcze bardziej wiarygodność zbieranych pomiarów.

https://youtu.be/UAHRW0l8Hg0

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
« Odpowiedź #22 dnia: 24 Września, 2019, 15:19:14 »
Jeszcze się z Wami podzielę informacją o kosztach czujnika zanieczyszczenia powietrza jaki jest do nabycia poprzez  Airly i wchodzi w skład ich sieci pomiarowej:

Koszt sensora jakości powietrza to:
Koszt sensora to 1500 zł netto + 720 zł roczny abonament, można płacić w miesięcznych opłatach.
W zamian otrzymuje Pan prezentację logo Pana firmy oraz linku do strony firmowej na map.airly.eu (2 mln użytkowników miesięcznie) oraz aplikacji mobilnej Airly (550 tyś użytkowników).

Montaż:
Montaż czujnika jest bardzo prosty. Należy umieścić go na wysokości między 1,5m do 8m, na specjalnym panelu montażowym, który przykleja się np. do framugi okna (na zewnątrz). Nie trzeba nic wiercić. Po zamontowaniu sensor należy podłączyć do prądu, do zwykłego gniazdka, kabel "wpuścić" do wnętrza przez uszczelkę okna. Musi być zasilany 24h

Sporo. To raczej nie jest wydatek dla zwykłego mieszkańca wsi czy miasta, który chciałby się orientować w jakości powietrza u siebie.

Offline rkl

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 24 Września, 2019, 16:46:25 »
Dla firm to jeszcze to rozumiem. Ale dla zwykłego users to raczej nie ta bajka. To jemu raczej powinni płacić miesięczny abonament żeby pokryć koszt prądu i rozbudowy sieci czujników :)
taki czujnik ecowitta wychodzi o wiele korzystniej. Raz ze dużo nizsza cena na dzień dobry no i nic nie trzeba płacić miesięcznie

Offline rkl

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 25 Września, 2019, 14:41:32 »
Dziś wilgotny dzień 95% i czujnik pokazuje 122. Drugi pokazuje 65 także niestety przy wyższej wilgotności zaczyna się rozjazd

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
« Odpowiedź #25 dnia: 25 Września, 2019, 23:07:36 »
Masz aż 2? To możesz porównać jeden na dworze i drugi na parapecie wewnątrz.

Z tym się już nie zrobi. Ja mi odpisała Lucy:
"As we have mentioned before:
The sensor is sensitive to liquid droplets - rain/fog/sprinkling. When the Dew Point is close to the outdoor temperature(T - D < = 2C), the PM2.5 reading will be very high(which is not the real condition).

It's hard to avoid this issue for laser sensors.
So we recommend you to filter the records with the condition of (T - D < = 2C) and take them as not reflecting the real condition."

Nie ma mnie w domu, ale mówiłem, żeby przestawili czujnik PM2.5 z tarasu na parapet wewnątrz domu. Jak był na zewnątrz to przy wilgotności ponad 90% pokazywał P2.5 >70 ug/m3, ale jak jest w domu to spadło poniżej 40, ale to i tak wartość dość wysoka. Obecnie wilgotność sięga 97%, czyli jest mgła. Czujnik Airly w Koninie pokazywał do wieczora ok. 35, teraz pod wieczór 47 µg/m³.

Tak przy okazji mam drugi czujnik termo/higro na wys. ok. 5-10 cm, w sadzie do pomiatu temperatury przygruntowej. W tej mgle i przy ciszy wartości temperatury na 5 i 200 cm są prawie takie same, odpowiednio 12,6*C i 12,4*C, wilgotność dolnego czujnika ma już 98% i chyba to max. jaki pokaże.

Offline rkl

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 25 Września, 2019, 23:13:30 »
Mam dwa ale innych firm. Teraz mgła wilgotność 98% i pokazuje 350 pyłu. Mój drugi po wystawieniu na zewnątrz pokazuje 90, podobnie jak inne sensory w pobliżu.
ciekawe jak inne sensory radzą sobie z tym problemem....

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
Stacja Ecowitt HP3501 - dodanie czujnika WH31 i prezentacja danych w internecie
« Odpowiedź #27 dnia: 29 Września, 2019, 00:03:25 »
Postawiłem czujnik PM2.5 na parapecie zewnętrznym na pierwszym piętrze. Chyba tutaj wilgotność jest niższa. Kiedy na 2 metrach było ponad 90% czujnik pokazywał w miarę niskie wiarygodne wartości, poniżej 30ug/m3. Teraz po deszczu wilgotność na 2 m npg sięga 90%, ale PM2.5 na poziomie 17 ug/m3. Chyba go zostawię na tych gdzieś 5 metrach.

Trochę posiedziałem nad prezentacją danych ze stacji na mojej stronie. Dzięki skryptowi "ecowitt" Raffaello Di Martino z repozytorium github.com można skonfigurować wtyczkę Meteotemplate i zaprezentować dane ze stacji pogodowej HP3501. Na bramce GW1000 ustawia się ścieżkę ładowania danych na serwer strony internetowej (nie trzeba stawiać swojego serwera czy inwestować w Meteobridge). Plik w formacie .json ma układ danych Ecowitt, więc zawiera też np. dane o dodatkowych czujnikach i nawet o poziomie naładowania baterii.

W oparciu o wtyczkę i dodanie paru bloków dla dodatkowych czujników temperatury i wilgotności udało mi się wstawić na stronę dane z dodatkowego czujnika "Wireless Multi-channel Thermometer and Hygrometer Sensor Model: WH31", czyli w moim przypadku odwiedzający stronę widzą nie tylko temperaturę i wilgotność na 2 metrach wysokości, ale i na ok. 5-10 cm (wartości przygruntowe, mogą się przydać przy jesiennych przymrozkach).

Tutaj adres mojej strony: http://mark014.beep.pl/

Mam nadzieję, że mała korekta skryptu wtyczki Ecowitta umożliwi dodanie wilgotności gleby i zanieczyszczenia powietrza, bo są aktualizowane na bieżąco.
« Ostatnia zmiana: 29 Września, 2019, 00:20:07 wysłana przez Mark »

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
« Odpowiedź #28 dnia: 30 Września, 2019, 19:07:55 »
Silny jesienny wiatr to okazja do sprawdzenia jak radzą sobie nasze stacje pogodowe w bardziej ekstremalnych warunkach. W naszym przypadku anemometr WS68 ze stacji Ecowitt HP3501 umieszczony jest metr nad szczytem dachu (ok. 9 metrów) i pomimo tego, że nie przewyższa pobliskich drzew i tak zmierzył dziś ponad 73 km/h (na stacji w Kole było 77 km/h).
Inny element domowej stacji - dodatkowy czujnik temperatury i wilgotności WH31 umieszczony na 5 cm. Przy takiej pogodzie przyziemna warstwa powietrza jest pod względem temperatury bardzo wyrównana. Oba czujniki pokazują bardzo zbliżoną temperaturę.

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
« Odpowiedź #29 dnia: 04 Października, 2019, 13:43:30 »
Jednym z większych zarzutów co do stacji HP3501 był brak załączonej osłony do czujnika zewnętrznego WH32. Ecowitt jednak odpowiedziało na te sugestie i opracowało własną osłonę radiacyjną, której zdjęcie dostałem niedawno na mailu:

Podobno jest już prawie gotowa, ale nie wiem czy będzie sprzedawana w zestawie, czy jako osobny element, ale mam nadzieję, że jednak wybiorą pierwszą opcję. Tu tego nie widać, ale osłona powinna być mniejsza niż te od WH1080 czy WH2080, bo sam czujnik jest znacznie mniejszy. Pod względem wyglądu przypomina te dotychczas sprzedawane.

Co do bramki wifi GW1000 Wi-Fi z czujnikiem temperatury, wilgotności i ciśnienia to Raffaello Di Martino  napisał kolejny block na stronę Meteotemplate i można również publikować dane ze swojego czujnika zanieczyszczenia powietrza PM2.5.

Jeszcze muszę spolszczyć te opisy, ale wygląda całkiem nieźle.
Szkoda tylko, że sam czujnik jest podatny na zawyżanie wartości przy większej wilgotności. Umieściłem go na pierwszym piętrze na parapecie i to trochę pomogło.

Adres strony: http://pogodaslesin.bo.pl/
« Ostatnia zmiana: 04 Października, 2019, 13:46:46 wysłana przez Mark »