Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Standardowo jaką stację kupić  (Przeczytany 18180 razy)

Offline hrabina111

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 1
Standardowo jaką stację kupić
« dnia: 07 Stycznia, 2010, 10:38:45 »
Witam ! W gąszczu informacji nie wiem jaką stacje kupic. Prosze o pomoc i sugestie. Zalezy mi na dokładnych pomiarach temperatury, wilgotnosci i cisnienia, orientacyjnej prognozie pogody ,wschody i zachody słońca. Cena do 300 zł. Czy mieszkając w bloku mozna korzystac z wiatromierza i czujnika ilosci opadow deszczu ? czy automatyczna regulacja czasu ( DCF ) sie sprawdza i jest warta rozwazenia ?

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Standardowo jaką stację kupić
« dnia: 07 Stycznia, 2010, 10:38:45 »

Offline hrabina111

• Cirrocumulus
  • **
Odp: Standardowo jaką stację kupić
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Stycznia, 2010, 15:17:07 »
Może chociaż ktos na pisze jakich producentów unikać a wsrod jakich szukac ?

Offline kotesk

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 3
    • Trzebiez pogoda ws2300
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Stycznia, 2010, 21:57:25 »
Koleżanko ( tak wnioskuje po Niku )

300 zł to niestety mało , stanowczo za mało na dobra doładność ( kwestia co to znaczy dokładna +/- 10 % np ??  ) 

Na forum bardzo dobre opinie ma stacja WH1080 / 1090 ceny 370 zł . Ja używam WS 2300 która pracuje u mie od 2004 roku i nie mam jej do zarzucenia wiele jak za stacje do 400 zł w/g cen dzisiejszych  . WS 2300 nie ma danych o ksiezycu ale to mam w programie Cumulus

DCF działa w wiekszości przypadków swietnie

Co do montazu wiatromierza w bloku wypowiedza sie pewnie koledzy mieszkajacy w blokach

Pozdrawiam
Kotesk

Offline hrabina111

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Stycznia, 2010, 09:07:19 »
 ok ale interesuje mnie stacja bez wiatromierza tylko stacja bazowa i czujnik zewnetrzny. Jest sporo tych stacji a zalezy mi na kupnie dobrej i wiarygodnej w pomiarach. A nadto mam pytanie : czy czujnik zewnetrzny mozna polozyc na balkonie np. na parapecie czy trzeba go przyczepic do muru za oknem a jezeli tak to czy wymaga to wiercenia w murze ? Nie jestem lotna w tematyce stacji pogodowych wiec jakby ktos mi zechcial pomoc bede wdzieczna. Z góry dziekuję.

Offline kotesk

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 3
    • Trzebiez pogoda ws2300
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Stycznia, 2010, 11:11:22 »
Dobra stacje o podanych wymaganiach znajdziesz wsród produktów TFA ( np na allegro )

Temat obrabiany na liscie wielokrotnie

Co do montazu czujników to najlepiej odstawić je na odległość 0,5 do  1 metra od sciany  poza obrys budynku tak aby nagrzanie murów nie wpływało znacznie na pomiary , oczywiście najlepiej by było aby wykonać osłone radiacyjna dodatkowo  ....

Pozdrawiam

Offline hrabina111

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Stycznia, 2010, 13:37:01 »
Zdecydowałem się na TFA. Chce wybrac między : Gaia, laluna, smart lub sun-moon. Gaia jest do sprowadzenia, laluna i smart są dostepne w necie a sun - moon podobno jest juz wycofany bo za drogi i mało funkcji, choc jak patrze na funkcje sun-moon to ma najwiecej. Ktos moze uzywa jednej z powyzej stacji ? jak sie spisuje ?

Offline Mooomin

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Stycznia, 2010, 19:28:04 »
To ja się podepnę bo ciągle szukam. Czy TFA Laluna i TechnoLine WS 9032 to nie są jakieś klony przypadkiem? Różnią się tylko pasmem nadawania. Nawet wyglądają idnetycznie. Innymi słowy, za dużo mniejszą cenę dostaniemy od TechnoLine to samo co dużo drożej oferuje TFA?

Offline hrabina111

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Stycznia, 2010, 10:21:33 »
No właśnie. Produkty Technoline są tańsze niż TFA. Jak ma się to do jakości ? Czy lepiej kupić TFA która stacja jest droższa czy nie ma co przepłacać i kupić Technoline ? Bo prawie wszystkeie produkty tych firm są wobec siebie klonami.

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 126
    • Stacje-Pogody.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Stycznia, 2010, 14:30:11 »
Jeżeli porównamy stacje pogodowe TFA Laluna i TechnoLine WS 9032 IT / La Crosse Technology WS9032it to wygląda na to, że są identyczne a różnią się tylko czujnikami. WS 9032 IT ma czujnik typu TX4 (z kapturkiem) a Laluna ma z wyświetlaczem. Gdybym miał wybierać to wolałbym stacje z czujnikiem TX4. Ale gdybym miał wybierać między zwykłą WS 9032 (na 433MHz) a TFA Laluna która jest na 868MHz, to wolałbym TFA Laluna :)
« Ostatnia zmiana: 09 Stycznia, 2010, 14:56:20 wysłana przez Parasol »
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline Mooomin

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Stycznia, 2010, 22:27:49 »
Właśnie nabyłem TechnoLine WS-9032 IT.:) Nowe stacje w tej wersji są u nas niedostępne (jest tylko zwykłe WS 9032), ale właśnie ktoś wystawiał na Allegro minimalnie używaną i wziąłem. Podzielę się wrażeniami i obserwacjami i wstawię swoją opinię.

Offline hrabina111

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Stycznia, 2010, 10:44:40 »
Jaką wybralibyście stację :TechnoLine WS 3500 czy TFA smart ? Nie zalezy mi na połaczeniu z PC.Stacje są podobne wiec roznia sie niuansami. Poprosze o opinie forumowych specjalistow

Offline Parasol

• Administrator
    • Stacje-Pogody.pl
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Stycznia, 2010, 10:25:16 »
Jaką wybralibyście stację :TechnoLine WS 3500 czy TFA smart ? Nie zalezy mi na połaczeniu z PC.Stacje są podobne wiec roznia sie niuansami. Poprosze o opinie forumowych specjalistow

Nie są to stacje podobne. TFA Smart wykorzystuje technologie IT+, nie ma pamięci, podłączenia do PC i wyświetlacza dotykowego. WS3500 ma dużą pamięć, wyświetlacz dotykowy, korzysta z "gorszego" pasma 433MHz - czujnik bezprzewodowy można też połączyć ze stacją przewodem.

W jednym z zagranicznych testów stacja pogody TFA Smart była chwalona za wysoką dokładność temperatury, krótki czas transmisji (co 4,5 sekundy) i długi czas działania na bateriach czujnika zewnętrznego. Narzekano natomiast na wskazania wilgotności i brak podświetlenia wyświetlacza. Z tego co pamiętam to przy wysokiej wilgotności odchylenie było nawet większe niż 10%.

Technologia IT+ (INSTANT TRANSMISSION) - co to jest?
« Ostatnia zmiana: 15 Stycznia, 2010, 11:45:24 wysłana przez Parasol »
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline hrabina111

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Stycznia, 2010, 11:51:43 »
To ze smart nie ma pamięci i podświetlanego wyświetlacza to rzeczywiście jest to minus ale za minus nie uważam brak wyswietlacza dotykowego. Jest to dodatkowy bajer, nie mający wiekszego wpływu na funkcjonowanie stacji. A zapewne tak jak z telefonami komorkowymi w przypadku uszkodzenia takiego ekranu po gwarancji koszt wymiany jest kolosalnie drogi.Odnośnie wiarygodnosci pomiarów wilgotnosci to ztego co sie zorientowalam wiekszosc stacj przy duzej wilgotnosci ma pomiar odbiegajacy od rzeczywistosci nawet 10 %.

Offline Parasol

• Administrator
    • Stacje-Pogody.pl
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Stycznia, 2010, 11:55:25 »
...ale za minus nie uważam brak wyświetlacza dotykowego. Jest to dodatkowy bajer, nie mający większego wpływu na funkcjonowanie stacji.

Zgadzam się. Osobiście wole stacje bez wyświetlacza dotykowego...
« Ostatnia zmiana: 15 Stycznia, 2010, 11:57:15 wysłana przez Parasol »

Offline hrabina111

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Stycznia, 2010, 08:54:49 »
Kupiłam TFA smart :-). Wkrótce podziele sie opinia.