Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: HP1001 i czujnik zewnętrzny od EFWS2900  (Przeczytany 4800 razy)

Offline felix

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 27
    • Awekas
  • Typ stacji: HP1001, HP3001, GW1000, HP2551
HP1001 i czujnik zewnętrzny od EFWS2900
« dnia: 25 Października, 2019, 17:09:03 »
Ponieważ ktoś zadał mi pytanie czy HP1001 może współpracować z czujnikiem zewnętrznym "Y" od stacji EFWS2900 postanowiłem przeprowadzić małe testy.
Wychodzi na to, że ta stacja bez problemów łączy się z tym czujnikiem. Czujnik od EFWS2900 ma dwa kontaktrony w wiatromierzu więc w HP1001 trzeba zrobić kalibrację. Obecna wartość 0,50.
Podobno są też jakieś różnice w deszczomierzu, ale dziś nie padało więc tego nie sprawdziłem. Tu korekta powinna być mniejsza, więc bez problemów.
Podsumowując stacja HP1001 bez problemów łączy się z czujnikiem zewnętrznym od EFWS2900.

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

HP1001 i czujnik zewnętrzny od EFWS2900
« dnia: 25 Października, 2019, 17:09:03 »

Offline felix

• Cumulonimbus
    • Awekas
Odp: HP1001 i czujnik zewnętrzny od EFWS2900
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Listopada, 2019, 14:27:34 »
Pojawiło się zainteresowanie możliwością połączenia konsoli HP1001 z czujnikiem Y od stacji WH3000 lub EFWS2900.
Główne pytanie było o wskazania wiatru.

(...) bo rozumiem wskazania wiatru równiez były zbieżne ? (...)

Pożyczyłem właśnie sprzedaną konsolę HP1001 i zrobiłem porównanie z GW1000. Obie podłączone do czujnika WH65 od EFWS2900.
Większość pomiarów wyglądała jak na załączonych fotkach.
Widać na nich różnicę we wskazaniach temperatury zewnętrznej wynikające z dziwnego algorytmu uśredniania pomiarów przez HP1001 w wersji 2.4.6 .
Odnośnie deszczu, różne źródła różnie podają. Jedno kliknięcie szalki w czujniku Y może oznaczać 0,25 lub 0,254 mm.

Offline felix

• Cumulonimbus
    • Awekas
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Listopada, 2019, 14:41:50 »
W poprzednim poście napisałem, że większość pomiarów prędkości wiatru były zbieżne.
Zdarzały się jednak też rozbieżności.

Offline felix

• Cumulonimbus
    • Awekas
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Listopada, 2019, 16:59:29 »
Konsola Hp1001 wróciła do nowego właściciela (pomieszczenie obok) ale do poniedziałku będzie podpięta do WH65 bo gościu zastanawia się czy też nie kupić takiego czujnika. Tak więc przez parę dni wskazania można oglądać tu:
GW1000 - https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IGLIWI4
HP1001 - https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IGLIWI6
Obserwuję teraz te dwie stacje na WU i widzę więcej różnic w prędkości wiatru niż to co obserwowałem na żywo.
Drobnej korekty wymaga też kalibracja deszczu.

Offline felix

• Cumulonimbus
    • Awekas
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Listopada, 2019, 16:59:07 »
Monologu ciąg dalszy.
Nie dawało mi spokoju, dlaczego na WU występują większe różnice szczególnie w podmuchach wiatru tych dwóch stacji podpiętych do jednego czujnika WH65.
Dziś przez jakiś czas obserwowałem pomiary w sposób jak na załączonym obrazku.
Wyszło mi, że GW1000 nie przesyła wszystkich pomiarów podmuchu, więc na WU podmuchy z HP1001 zmieniają się normalnie, a z GW1000 z lekkim opóźnieniem.

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 45
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
  • Typ stacji: HP1001 WiFi & WH2600 IP WiFi & HP1002 WiFi
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Listopada, 2019, 18:21:42 »
A GW1000 co ile sekund wysyła pakiety ?

PS: można gdzieś podejrzeć w sieci Twoje stacje ? Rozumiem, że to GW1000A jest Twoje ?_klik
« Ostatnia zmiana: 14 Listopada, 2019, 18:33:10 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline felix

• Cumulonimbus
    • Awekas
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Listopada, 2019, 18:51:08 »
Rychu, widzę że na stałe wrócłes na forum. Może teraz Ty trochę pociągniesz ten wózek a ja odpocznę.

Gdzieś czytałem, że GW1000 wysyła na WU pakiety co 16 sekund, ale z moich obserwacji wynika, że nie dotyczy to podmuchów wiatru. Może znowu jakieś dziwne uśrednianie jak ma to miejsce z temperaturą zewnętrzną w HP1001 w wersji 2.4.6.
Tak ta GW1000A jest moja.
Moje dane możesz zobaczyć jeszcze tu:
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IBYTOM8
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IBYTOM12
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IBYTOM14
https://www.ecowitt.net/home/index?id=1585
https://www.ecowitt.net/home/index?id=803
https://wow.metoffice.gov.uk/observations/details/20191114hofjfhyg9he6iqdnyyb96sc7py
https://app.weathercloud.net/d2537331771#profile
https://app.weathercloud.net/d5273739726#profile
https://www.pwsweather.com/obs/BYTOM12.html
https://www.pwsweather.com/obs/GLIWICE1.html

Aby móc oglądać dane na ecowitt.net niestety trzeba się wcześniej zarejestrować. Ale to nie boli.

Dodano:
W Bytomiu są to HP1001 V2.4.6, WH2600, i GW1000 podpięte do jednego czujnika WH24. Przy czym oczywiście tylko GW1000 wysyła na WOW, WeatherCloud i PWS.
HP2551 nigdzie publicznie nie jest widoczna, bo nie widziałem takiej potrzeby.

PS. Ktoś wreszcie przerwał mój monolog. :)

« Ostatnia zmiana: 14 Listopada, 2019, 19:04:28 wysłana przez felix »

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
Odp: HP1001 i czujnik zewnętrzny od EFWS2900 vs GW1000
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Listopada, 2019, 20:52:13 »
(...) Gdzieś czytałem, że GW1000 wysyła na WU pakiety co 16 sekund, ale z moich obserwacji wynika, że nie dotyczy to podmuchów wiatru. (...)

Wyczytałem w Instrukcji GW1000_klik, że miga tam jakaś niebieska diodka w takt przyjmowania pakietu danych - patrz str 11 dział 3.1.1 Instrukcji - jeden błysk - jedna paczka przyjęta od zdalnego odbiornika. Moim zdaniem - jeśli np na WU nastąpi zmiana w tym samym interwale co przyjmowanie paczek to interwał wysyłania wysyłania można traktować jak interwal przyjmowania.   

... ale ... znawca tematu - współpracujący z dostawcą GW1000 - podaje, że interwał wysyłania pakietów przez GW1000 w górę sieci to 16s_klik i to jego pewnie sobie "zaczytałeś" ;)

Swoją drogą ciekawe jak często taka brama typu GW1000 otwiera "wrota" aby przyjąć paczki danych od różnych nadajników ?
Myślę, że to będzie co 5 s, a może nawet częściej np 3 s.

Takie "coś" już obserwowaliśmy na stronie WU RapidFire z dynamiczną prezentacją pakietów danych wprost z czujnika via konsola stacji. Na stronie WU RapidFire (http://www.wunderground.com/swf/Rapid_Fire.swf?units=metric&station=IPOMORSK23) - obecnie już nieczynnej - migał znacznik otwarcia wrót bramki. Bramka była otwierana co 5 s. i np  pakiet z mojej HP1001 tam trafiał - ale co jakiś czas odbijał się od wrót ponieważ trafiał na zamknięte "wrota". Dopiero wysłany następny pakiet (po 16 s z WH24 i po 60 s z WH25) mógł - ale nie musiał - trafić na otwarte "wrota" i asap wartości wybranych danych z pakietu z czujnika zewnętrznego WH24 były prezentowane na grafie i jako wartości liczbowe.

Piszę o tym, ponieważ taka metodologia wysyłania i odbierania pakietów przez GW1000 ale i przez WU lub inny portal jest źródłem przekłamań prezentowanych danych w systemie online. Nie są to wielkie przekłamania. Tak naprawdę średniówki z pomiarów są takie same. Na temat otwierania bramek na WU pisałem nieco w wątku Kryzys w Weather Underground_klik.

Gdy nie porównujemy dwóch przykładowych urządzeń stojących obok siebie, to mamy wrażenie, że jest OK. Ale gdy robimy flash obu jednocześnie występują poślizgi.  Trudne jest bowiem zarządzanie pakietami wysyłanymi z nadajników (stacji) różnych technologii, w różnym czasie, z różnych miejsc świata, po sieci Internet różnymi drogami, gdzie zgubiony pakiet z winy sieci - lub błądzenia pakietu -traci swoje życie a stacje takie jak nasze nie mają  możliwości ponowienia pakietu lecz wysyłają już następny z innymi wartościami pomierzonych parametrów.

Nie wspomnę już, że u celu czeka na taki pakiet otwarta na chwilę bramka albo nie ;)

PS: A jeśli chodzi o Twoje "monologi" to są całkiem interesujące/wartościowe i można sobie wyrobić pogląd w konkretnym temacie.
« Ostatnia zmiana: 14 Listopada, 2019, 23:25:56 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
Odp: HP1001 i czujnik zewnętrzny od EFWS2900 vs 0,3mm jednostka opadu
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Listopada, 2019, 21:38:21 »
Ponieważ ktoś zadał mi pytanie czy HP1001 może współpracować z czujnikiem zewnętrznym "Y" od stacji EFWS2900 postanowiłem przeprowadzić małe testy.
Wychodzi na to, że ta stacja bez problemów łączy się z tym czujnikiem.

Czujnik od EFWS2900 ma dwa kontaktrony w wiatromierzu więc w HP1001 trzeba zrobić kalibrację. Obecna wartość 0,50.
Podobno są też jakieś różnice w deszczomierzu, (...)

Jeśli chodzi o korektę prędkosci wiatru i pomiaru opadów to jeden z userów dywaguje nad korektą_klik w dół z 1,0 do 0,5 dla wiatru i z 1,0 do 0,85 dla opadów. Ale ma watpliwości i prosi o pomoc_klik

A najłatwiej to zmierzyć opad swoim deszczomierzem w typie wiaderka  czy innego zgrabnego pojemnika z dużą (obliczoną) powierzchnią wlotową, porównać z pomiarem deszczomierza od HP2551/EFWS2900 i wprowadzi.c w konsoli HP1001 korektę. Wcześniej z proporcji należałoby obliczyć współczynnik korekty ;)  Nie są wtedy potrzebne odpowiedź na pytanie czy jednostkowe wskazanie opadu to 0,3mm, 0,25mm czy może 0,254mm nad którymi zastanawia się cytowany powyżej user.

Ale jesli jesteśmy już tak precyzyjni to wystarczy przeczytać i zrozumieć Instrukcję HP2551_klik - w szczególności Rozdz 10 - str 84 - Tabela poz. 10 (12-sty wiersz) a tam "stoi" 0,3mm czyli jedno kliknięcie szalki to 0,3 litra opadu.  Jest tam również pewne zastrzeżenie ... ;)

=================
Edit:
Tym zastrzeżeniem jest to, że alternatywnie jedno kliknięcie to 0,01" czyli 0,254mm - stąd należy się spodziewać, że wskazania deszczomierza po rozpoczęciu opadów będą: 0,2 lub 0,3 (1x0,254)- 0,5 (2x 0,254) - 0,8 (3x0,254) - 1,0 (4x0,254) - 1,2 (5x0,254)... Skrypt softu zaokrągla raz w górę raz w dół pomimo, że powinien zaokrąglać w górę gdy znacząca liczba jest równa lub większa od 5. Robi to po to aby zniwelować różnice pomiędzy pojęciami [mm]  a ["] ;)
=================

Generalnie te różnice 0,3mm vs 0,25 w wartościach pokazywanych w pierwszym wypadku przez stacje a w drugiej przez WU - wywodza się z konieczności stosowania  "barbarzyńskich" i metrycznych jednostek miary. Stąd na WU jedno wychylenie szalki deszczomierza to 0,25mm a tak naprawdę to 0,01" (cal) czyli 0,254mm opadu podczas gdy dla stacji to 0,3mm czyli 0,3 litra opadu. Te różnice niwelują się  przy większych wartościach opadu - przy prezentacji wyników na konsoli stacji i WU.

Dla przykładu w dniu 13.listopada - wskazania na konsoli 20,5mm a na WU 20,32mm_klik  Błąd pomiędzy tymi wartosciami to 0,8% (0,008) co w zderzeniu z instrukcyjną dokładnością pomiaru opadów 10% (poz 9 ww Tabeli) jest nieistotnym problemem.

« Ostatnia zmiana: 15 Listopada, 2019, 00:57:10 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline felix

• Cumulonimbus
    • Awekas
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Listopada, 2019, 18:20:10 »
Rychu, podziwiam Twoją wiedzę na temat tych wszystkich interwałów, paczek, pakietów, otwierania bramy.
Próbowałem szukać informacji na ten temat w sieci ale bez rezultatu.
GW1000 mryga sobie niebieską diodką dość nieregularnie, ale on ma do przyjęcia w moim przypadku dane z 12 czujników które wysyłają pakiety w czasie od 16s do 10 minut.
W ciągu minuty naliczyłem ok 30 mrugnięć.
Ultradźwiękowy wiatromierz WH80 podobno wysyła dane z różnym interwałem w zależności od prędkości wiatru, a najmniejszy odstęp to 2 sekundy i GW1000 powinien go odebrać. Ale co on z nim zrobi to chyba nikt nie wie.
Stacje powinny być produkowane w dwóch wersjach: metrycznej i "pogańskiej" wtedy nie byłoby takich numerów z przeliczaniem jednostek. Podejrzewam, że producentowi to nie bardzo się opłaca, a przeciętny użytkownik i tak nie zauważy różnicy pomiędzy 0,25 a 0,254..
Aby dokonać kalibracji deszczomierza trzeba by wiaderko lub garnek umieścić obok czujnika, a jakoś nie chce mi się zbyt często wchodzić na dach aby sprawdzać ile wody zebrało się w pojemniku.
Ciekawe jak jest z wiatromierzem. Czy np pięć obrotów to 1m/s czy też trzy stopy na sekundę. Nie chce mi się szukać. Może Ty przerabiałeś już ten temat.
Podobnie z ciśnieniem. Jeśli stacja mierzy w pogańskich i później je przelicza to też mogą być przekłamania.
Chyba to zbyt skomplikowane dla mnie i pogodzę się z tym co widzę na konsoli.

Dodano:
Najlepiej mieć jedną stację i jeden czujnik, bo im więcej porównujemy tym mniej wiemy.
Może trochę nie na temat ale:
"Pomiar rzeczywistej temperatury powietrza jest żmudną próbą zmierzenia wielkości mierzalnej, której nie da się zmierzyć (Capriccio)"
W HP1001 kalibrację wiatru ustawiłem na 0,47, bo przy tej wartości jest największa zgodność z GW1000 na żywo w aplikacji WS View.

« Ostatnia zmiana: 15 Listopada, 2019, 18:31:34 wysłana przez felix »

Offline wicher

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 1
  • Typ stacji: WH3000
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Listopada, 2019, 19:35:39 »

A najłatwiej to zmierzyć opad swoim deszczomierzem w typie wiaderka  czy innego zgrabnego pojemnika z dużą (obliczoną) powierzchnią wlotową, porównać z pomiarem deszczomierza

I teraz mierzyć grubość warstwy wody w wiaderku z dokładnością 1mm, bez sensu, lub przelewać do menzurki, niewygodne.
Jakieś 5 lat temu sąsiad pokazał mi deszczomierz, który kupił kilkanaście lat temu. Wyglądał on tak : Na górze szklany walec o średnicy ok 5 cm, niżej szklany stożek ( lejek) zakończony kalibrowaną biuretą o średnicy ok 1cm a na dole szklany kranik do wypuszczania wody. Dokładność fantastyczna 0.05 mm. Był to produkt jakiegoś szklarza. Do kalibracji idealny. Niestety nic mi nie wiadomo czy obecnie można dostać takie cudo.

Offline felix

• Cumulonimbus
    • Awekas
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Listopada, 2019, 19:40:15 »
I teraz mierzyć grubość warstwy wody w wiaderku z dokładnością 1mm, bez sensu, lub przelewać do menzurki, niewygodne.
Jakieś 5 lat temu sąsiad pokazał mi deszczomierz, który kupił kilkanaście lat temu. Wyglądał on tak : Na górze szklany walec o średnicy ok 5 cm, niżej szklany stożek ( lejek) zakończony kalibrowaną biuretą o średnicy ok 1cm a na dole szklany kranik do wypuszczania wody. Dokładność fantastyczna 0.05 mm. Był to produkt jakiegoś szklarza. Do kalibracji idealny. Niestety nic mi nie wiadomo czy obecnie można dostać takie cudo.

Czy ten deszczomierz wyglądał tak:
« Ostatnia zmiana: 15 Listopada, 2019, 19:47:19 wysłana przez felix »

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Listopada, 2019, 21:17:27 »
I teraz mierzyć grubość warstwy wody w wiaderku z dokładnością 1mm, bez sensu, lub przelewać do menzurki, niewygodne. (...)

Przecież kalibrację wykonujesz - jeśli wogóle wykonujesz - raz od święta więc nie trzeba się nabiegać po sklepach. Jeśli dobrze poszukasz, to w każdym domu znajdziesz menzurkę. Nie mówię już o profesjonalnej ze sklepu medycznego  - gdzie równiez możesz nabyć lejki szklane - ale polecam np kieliszki z miarką po lekach/syropach czy pojemniczki do odmierzania nawozów ogrodowych w płynie różnych pojemności. To bardzo prosta czynność która uczy i bawi. Uczy również okolicznych obserwatorów tej "pasjonujacej" czynności ręcznego pomiaru opadów ;)

Oczywiście gdybym miał to nie wzgardziłbym takim "deszczomierzem" od szklarza ;)

PS: obserwuję czasami pracowników IMGW - moich sąsiadów - jak przelewają deszczówkę do menzurki - niezależnie od tego, że pomiar dokonywany jest automatycznie - podobnie jak przez nasze stacje.  ;)

(...) Podejrzewam, że producentowi to nie bardzo się opłaca, a przeciętny użytkownik i tak nie zauważy różnicy pomiędzy 0,25 a 0,254.. (...)

Jeśli już to różnicy pomiędzy 0,3 a 0,25mm

(...) Aby dokonać kalibracji deszczomierza trzeba by wiaderko lub garnek umieścić obok czujnika, a jakoś nie chce mi się zbyt często wchodzić na dach aby sprawdzać ile wody zebrało się w pojemniku. (...)

Nie trzeba dokonywać pomiaru w miejscu deszczomiesza stacji pogody. Wystarczy na ziemi lub 2 m nad nią (taka norma) i pomiar też będzie wiarygodny.
« Ostatnia zmiana: 15 Listopada, 2019, 21:27:04 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
Odp: HP1001 i czujnik zewnętrzny od EFWS2900 vs pomiar wiatru
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Listopada, 2019, 22:39:09 »
(...) Ciekawe jak jest z wiatromierzem. Czy np pięć obrotów to 1m/s czy też trzy stopy na sekundę. Nie chce mi się szukać. Może Ty przerabiałeś już ten temat.(...)

Jeden pełny obrót kubełków wiatromierza wykonany w ciągu jednej sekundy w transmiterze WH24, WH24A oznacza że wiatr wieje z predkością  1,1m/s ---> 396m/h ---> ok 0,4km/h

(...) Podobnie z ciśnieniem. Jeśli stacja mierzy w pogańskich i później je przelicza to też mogą być przekłamania.(...)

Stacja dokonuje procedury pomiarowej od pomiaru fizycznego do przetworzenia tych danych przez soft stacji w takich jednostkach w jakich zdeklarujesz w konsoli np w HP1001/1003 i wszelkich ich klonów w panelu Calibration. Dostajesz więc na konsoli Twoje pomiary rzeczywiste w takich jednostkach jakie sobie ustawiłeś. Przeliczanie występuje natomiast np na portalu pogodowym przez kolejny soft tego portalu. Ale ten portal w końcowym efekcie umozliwia wyswietlenie danych z Twojej stacji w takich jednostkach jakie sobie ustawisz na portalu. Wcześniej takie podstawowe ustawienia jednostek wykonywane były na profilu WU.

(...) Chyba to zbyt skomplikowane dla mnie i pogodzę się z tym co widzę na konsoli.(...)

... rozumiem, że to żart co napisałeś i dlatego zadedykuję Ci świetną piosenkę Nie poddawaj się ;)

(...) Najlepiej mieć jedną stację i jeden czujnik, bo im więcej porównujemy tym mniej wiemy. (...)

Ja mam wiele stacji a planuję kolejne - bardziej zaawansowane technologicznie. Tylko, że ja nie rozwarstwiam włosa na czworo pamietając, że to tylko zabawa. Umieszczam stacje w takich miejscach aby wiedzieć jakie tam panują warunki - pamiętając, że w każdym miejscu pomiaru w ogrodzie czy domu a nawet pokoju panują odmienne warunki. Pamiętam każdorazowo też o tym, że nasze zabawki dokonują pomiaru z błędami deklarowanymi przez producenta a nie są to małe błędy.

W szczególności pomiary wiatru przez WH24 i WH24A obarczone jest duzym błedem. Pomiary dokonywane są tylko w drugiej 8-mio sekundowej części 16-stu sekundowego interwału, czyli przez połowę godziny, połowę doby, połowę miesiąca i co za tym idzie połowę roku. Dlatego przechodzą nam przez palce - nam "meteorologom" ;) -  rzeczywiste warunki wiatrowe z tej pierwszej 8-mio sekundowej czesci 16-sto sekundowego interwału inaczej mówiąc - drugiej nie mierzonej części roku. Nie przejmujmy się więc, że na smartfonie mamy 4,8km/h, na WU 4,5km/h a na konsoli 45,1km/h   ;D

Mogę się tylko domyślać  - wracając do tytułu wątku, że podobnie funkcjonuje transmiter od EFWS2900 czy HP1000 PRO - w końcu każde z nich tego samego producenta. A jak wykazuje @felix - pomiary wiatru są zbieżne - stąd obarczone kazde tym samym błedem i wykonywane podobna techniką - ignorowanie 8- mio sekundowego przedziału z 16-sto sekundowego interwału wysyłania pakietów z transmiterów zewnętrznych.

... to by było na tyle tego moralizatorstwa ;)
« Ostatnia zmiana: 15 Listopada, 2019, 22:58:23 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline wicher

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 1
  • Typ stacji: WH3000
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Listopada, 2019, 22:53:26 »

Czy ten deszczomierz wyglądał tak:

Nie to nie był taki, choć zasada taka sama.
Ten sąsiada był szklany miał wyraźny lejek i na dole biuretę, dzięki temu miał bardzo wysoka precyzję. Ten prezentowany na Twoim zdjęciu jest dla rolnika z dokładnością do 1mm. Do oceny poprawności działania elektronicznego deszczomierza kubełkowego  powinno wystarczyć dla dużego deszczu ( np. 10 i wyżej mm).
Na Allegro jest tego pełno i tanio.