Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Budżetowa stacja a IMGW.  (Przeczytany 1474 razy)

Offline felix

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 27
    • Awekas
  • Typ stacji: HP1001, HP3001, GW1000, HP2551
Budżetowa stacja a IMGW.
« dnia: 16 Listopada, 2019, 11:28:57 »
Niektórzy userzy tego forum chcieliby aby ich stacja za 1k, 2k PLN pokazywały lepsze dane niż stacje IMGW za 20k PLN i więcej.
Niestety tak to nie działa. Budżetowa stacja zawsze będzie obarczona większym błędem niż te IMGW. One niestety też potrafią pokazywać głupoty.
Chcesz mieć dokładniejsze pomiary, to niestety ale musisz liczyć się z większymi wydatkami i to dużo większymi.
Dla mnie jest to zabawa w pomiary meteo, przy czym staram się aby moje dane były w miarę wiarygodne.
Patrząc na różne strony z danymi ze stacji pogodowych, widać, że sporo posiadaczy PWS olewa te sprawy i publikuje dziwne dane.
Czy Wy porównujecie wskazania do okolicznych stacji, czy też uważacie, że Wasza stacja jest OK a inni powinni się dostosować.

To moja kolejna prowokacja, aby rozruszać to forum.

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Budżetowa stacja a IMGW.
« dnia: 16 Listopada, 2019, 11:28:57 »

Offline pernaczy

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 17
    • NIESIOŁOWICE NA KASZUBACH-pogoda online
  • Typ stacji: WH 2080, TFA Spring, Oregon AWS888N
Odp: Budżetowa stacja a IMGW.
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Listopada, 2019, 20:14:26 »
Regularnie porównuję dane ze stacją z Gołubia: http://www.golubie-pogoda.kaszuby.pl/ , to podobna stacja więc trudno mówić o weryfikacji.
Okresowo porównuję też moje dane z danymi stacji Uniwersytetu Gdańskiego w Borucinie: https://klimat.ug.edu.pl/?page_id=3261 (ostatnio brak danych bo strona w przebudowie)
ale to jednak kilkanaście kilometrów więc chodzi raczej o kontrolę "rzędu wielkości" wyników pomiarów.
Piotr
Piotr

Dzień w którym się czegoś nauczyłem nie jest dniem straconym.
Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.

Offline Mark

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 20
    • Pogoda w gminie Ślesin
  • Typ stacji: Ecowitt HP3501/WS80
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Listopada, 2019, 21:55:50 »
Oczywiście porównuję do dwóch pobliskich stacji - Słupcy i Koła. Wiadomo, że panuje lokalnie zróżnicowanie wpływające na pomiary, ale zazwyczaj np. temperatury maksymalne powinny być zbliżone, albo w obecnych warunkach, gdzie dość mocno wieje chłodem ze wschodu i temperatury są zbliżone na dużej powierzchni. Tym bardziej, że region jest płaski.

I tak wczoraj w Kole było max. 1,9*C (z tamtego kierunku teraz wieje, wczoraj nawet ponad 50 km/h), u mnie na stacji 1,9*C, dzisiaj ok. 2.8*C w Kole, u mnie 2,9*C.
Wynik naprawdę pozytywnie zaskakuje podobieństwem. To dowód na to, że czujnik jest wystarczający do dokładnych pomiarów w dodatnich temperaturach. Najważniejsza jest dobra lokalizacja przyrządu.
« Ostatnia zmiana: 24 Listopada, 2019, 21:57:30 wysłana przez Mark »
Dane z prywatnej stacji pogodowej Ecowitt HP3501: http://pogodaslesin.vxm.pl/pogoda/

Offline Kowal457

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: Eurochron RC Pro
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Listopada, 2019, 18:57:25 »
Ja swoją porównuje do http://meteo.gig.eu/ ale to jest koło 30km dalej, więc różnice też duże, niedaleko na budynku szkoły jest czujnik Airly który pokazuje wartości temperatury, ciśnienia i wilgotności, pomiary porównywalne.

Offline felix

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 27
    • Awekas
  • Typ stacji: HP1001, HP3001, GW1000, HP2551
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Lutego, 2020, 15:27:09 »
Ciekawą opcję porównywania danych ze stacji oferuje Awekas.at .
Szkoda, że tak mało stacji z naszego kraju przesyła tam dane.