Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: SENCOR SWS 9700 - montaż czujnika zewnętrznego  (Przeczytany 1176 razy)

Offline PanPastelowy

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
SENCOR SWS 9700 - montaż czujnika zewnętrznego
« dnia: 16 Stycznia, 2020, 18:45:19 »
Cześć koledzy.
Zamówiłem SENCOR SWS 9700. Natomiast z uwagi, że jestem laikiem w temacie meteo nie mam pojęcia gdzie najlepiej zamontować ten zewnętrzny czujnik.
Najłatwiej byłoby zrobić to na dachu budynku mieszkalnego - ok. 12-14 metrów nad poziomem gruntu, miejsce nasłonecznione, zupełny brak cienia. Muszę dokupić jakąś osłonę na czujnik temperatury? Czy pomiary będą wtedy zbliżone do realnych?
Alternatywnie, mogę zrobić 2 metrowy maszt w ogrodzie. Tu z kolei następne pytanie - gdzie ten maszt zamontować tak aby pomiary były wiarygodne? Czujnik może stać zamontowany w centrum ogrodu z dala od drzew w nasłonecznionym miejscu? Czy raczej szukać cienia w ogrodzie w rejonie drzew? Czy wtedy dane związane z pomiarem odpadów i prędkością wiatru będą przekłamane?
Istotne jest gdzie zlokalizować zewnętrzny czujnik żeby zbierał "w miarę" wiarygodne dane dotyczące temperatury, opadów i prędkości wiatru.

Błąd bazy danych

Spróbuj ponownie. Jeśli powrócisz do tego komunikatu, zgłoś błąd administratorowi.