Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Dane meteorologiczne  (Przeczytany 2401 razy)

Offline marckoz100

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
Dane meteorologiczne
« dnia: 08 Listopada, 2019, 11:43:10 »
Witam,
jestem studentem VII semestru Elektrotechniki na Politechnice Śląskiej i mój projekt inżynierski opiera się na danych pogodowych ze stacji meteorologicznej. Piszę, więc tutaj z prośbą o udostępnienie najlepiej stabelaryzowanych danych pogodowych z przynajmniej jednego miesiąca(może być także więcej miesięcy, im więcej tym dokładniejsze będą moje obliczenia) najlepiej z częstością pomiaru co ok. 5-20 minut(może być rzadziej). Najbardziej interesowałyby by mnie 4 parametry : Prędkość wiatru, Kierunek wiatru w stopniach (Kąt natarcia wiatru)-może być także wyrażony przez kierunki świata, Temperatura powietrza, Nasłonecznienie (Promieniowanie słoneczne). Za wszelką pomoc z góry bardzo dziękuję.

marckoz100

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Dane meteorologiczne
« dnia: 08 Listopada, 2019, 11:43:10 »

Offline felix

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 27
    • Awekas
  • Typ stacji: HP1001, HP3001, GW1000, HP2551
Odp: Dane meteorologiczne
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Listopada, 2019, 16:17:48 »
Najprostszym według mnie sposobem uzyskania danych ze stacji pogody jest wizyta na: https://www.ecowitt.net 
Niestety wymaga to zarejestrowania. Link aktywacyjny trafia najczęściej do folderu spam na serwerze pocztowym.
Do wyboru mamy ok 60 stacji w Polsce i ponad 5000 na całym świecie.
Pobierając dane z jednego dnia mamy zapis co 5 minut, z tygodnia co 30 minut a z miesiąca co 4 godziny.
Dane pobierane są w formacie .xlxs co ułatwia dalszą obróbkę.

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 45
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
  • Typ stacji: HP1001 WiFi & WH2600 IP WiFi & HP1002 WiFi
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Listopada, 2019, 21:21:29 »
(...) Piszę, więc tutaj z prośbą o udostępnienie najlepiej stabelaryzowanych danych pogodowych z przynajmniej jednego miesiąca(może być także więcej miesięcy, (...)

Najprostszym według mnie sposobem (...)

... a ja zaproponuję jeszcze prostszy sposób od "najprostszego"  ;)

Kliknij w wybrany link w mojej stopce tego post-u.

Np dane dla stacji HP1001 o ID  IPMORSK23 (Świbno Ujście Wisły) dostępne od 2014 roku  wysyłane na serwery www.wunderground.com (WU) co 16 sekund a uśredniane i zapisywane w tabeli przez aplikacje WU co 5 min. - gorąco polecam... Co ważne stacja ta ma wysoko umieszczony wiatromierz więc pomiary są wiarygodne - bez zakłoceń -  a że lokalizacja stacji jest przy Zatoce Gdańskiej, więc wykresy są bardzo wyraziste ;)

Przykład tabeli pomiarowej z dnia 7.listopada br_klik  Do dyspozycji parametry kóre zapisuje WU - stacja generuje ich więcej:

Temp [oC] - wybrac na stronie stacji pomiędzy oC  a oF
Punkt rosy - [jednostki jak Temp]
Wilgotność [%]
Wiatr - siła [km/h]
Wiatr - porywy [km/h]
Wiatr - kierunek - oznaczenie literowe
Ciśnienie względne (skalibrowane z sąsiadującą stacją IMGW) w [hPa]
Deszcz - intensywność w [mm/h]
Deszcz - suma w [mm]
Indeks UV
Nasłonecznienie w [W/m2] - nie mylić z usłonecznieniem.

Obróbka danych np w exelu we własnym zakresie, jak również przełączenie ich pomiędzy jednostkami "barbarzyńskimi" a unijnymi/polskimi odpowiednim buttonem na stronie stacji - jakiś własny wkład w pracy dyplomowej jednak powinien być  :D

PS: możesz wybrać dowolną inną stację w  regionie, Polsce i na świecie_klik umieszczone na mapie pokrytej radarami meteo.
« Ostatnia zmiana: 08 Listopada, 2019, 21:36:21 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline felix

• Cumulonimbus
    • Awekas
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Listopada, 2019, 23:21:36 »
... a ja zaproponuję jeszcze prostszy sposób od "najprostszego"  ;)
Mam nadzieję, że @marckoz100 lub ktoś inny spróbuje obydwu metod i podzieli się swoją opinią.

Po raz pierwszy spróbowałem pobrać dane z WU i może robię coś nie tak.
A więc po kolei:
Zaznaczam dane w tabelce na WU. Naciskam kopiuj, otwieram Excala i robię wklej. Następnie usuwam jednostki i próbuję sformatować jako dane liczbowe. Niestety pozostają jako tekst. Czyżby trzeba gdzieś w ustawieniach zamienić kropkę na przecinek jako separator dziesiętny. Faktycznie bardzo prosta metoda.

W tym co ja zaproponowałem jedyną trudnością jest zarejestrowanie się na ecowitt.net. Mi zajęło to trzy minuty. Następnie wybierasz jakąś stację, dzień lub okres z jakiego chcesz pobrać dane, naciskasz Export i po chwili na Twoim dysku jest plik .xlxs gotowy do dalszej obróbki.

Np dane dla stacji HP1001 o ID  IPMORSK23 (Świbno Ujście Wisły) dostępne od 2014 roku  wysyłane na serwery www.wunderground.com (WU) co 16 sekund a uśredniane i zapisywane w tabeli przez aplikacje WU co 5 min. - gorąco polecam...

Oj gorąco, gorąco. W październiku Twoje obie stacje zarejestrowały maksymalną temperaturę 57,1°C.  Super dane do projektu inżynierskiego.

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Listopada, 2019, 11:03:38 »
... taaaaa.. zaniedbałem niestety aku w panelach zewnętrznych - nie zauważyłem komunikatu na stacji bazowej o słabym zasilaniu - i obie stacje pracowały na jednym czujniku - a temu "żywemu"  też padły aku i w nocy czujnik "przymierał" dając ostatnie tchnienie jako piki temperatury po których był już "zimny"   :D

Wymieniłem aku i powróciło do normy - zdarza się niestety - IMGW zza mojego płotu - ten to dopiero pokazuje dane - np opadowe, a obsługa całodobowa i pomiary automatyczne dublowane z ręcznymi ... a ja zwykły amator z zabawkami  ;)

@felix - bardzo cenię sobie Twoje opinie o stacjach - przymierzam się do zakupu kolejnych  ;)

« Ostatnia zmiana: 09 Listopada, 2019, 11:14:40 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Listopada, 2019, 11:20:01 »
(...) spróbowałem pobrać dane z WU i może robię coś nie tak.
A więc po kolei:
Zaznaczam dane w tabelce na WU. Naciskam kopiuj, otwieram Excala i robię wklej. Następnie usuwam jednostki i próbuję sformatować jako dane liczbowe. Niestety pozostają jako tekst. Czyżby trzeba gdzieś w ustawieniach zamienić kropkę na przecinek jako separator dziesiętny.(...)

...tak, trzeba zmnienić "barbarzyński" format z kropką na przecinek - excel tylko przecinki akceptuje.
Procedurę opisałem kiedyś na tym forum . Gdy znasz procedurę to jest to bardzo proste  ;)

Offline felix

• Cumulonimbus
    • Awekas
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Listopada, 2019, 13:00:43 »
...tak, trzeba zmnienić "barbarzyński" format z kropką na przecinek - excel tylko przecinki akceptuje.
Procedurę opisałem kiedyś na tym forum . Gdy znasz procedurę to jest to bardzo proste  ;)
To ja jednak wolę swoją bardziej skomplikowaną metodę.

Offline Mark

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 20
    • Pogoda w gminie Ślesin
  • Typ stacji: Ecowitt HP3501/WS80
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Listopada, 2019, 21:21:58 »

Kiedyś w liceum przy programowaniu długo wyskakiwał mi błąd. Okazało się, że chodzi o głupi problem z ustawieniem znaku miejsca dziesiętnego. Od tej pory zawsze w ustawieniach lokalnych separator dziesiętny ustawiam jako "." i wtedy nawet w Excelu będą liczby akceptowane z kropką.
W zasadzie Polska to jeden z niewielu krajów, który ma przecinek jako separator dziesiętny. W krajach anglosaskich jest tylko ".", a "," oddzielna kolejne rzędy wielkości, np. 1,345,234.12
Dane z prywatnej stacji pogodowej Ecowitt HP3501: http://pogodaslesin.vxm.pl/pogoda/

Offline Sowa

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 4
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Czerwca, 2020, 13:48:03 »
Od tej pory zawsze w ustawieniach lokalnych separator dziesiętny ustawiam jako "." i wtedy nawet w Excelu będą liczby akceptowane z kropką.

Bardzo dobrze, jeżeli używasz tylko Excela. W niektórych e-bankach będą kłopoty bo będą chciały tylko  ','.

W zasadzie Polska to jeden z niewielu krajów, który ma przecinek jako separator dziesiętny. W krajach anglosaskich jest tylko ".", a "," oddzielna kolejne rzędy wielkości, np. 1,345,234.12

Tu się niestety mylisz. Jest więcej krajów (ok 67) używających  separator dziesiętny ','  , niż krajów używających  '.'
https://en.wikipedia.org/wiki/Decimal_separator
Większość oprogramowanie jest anglojęzyczna dlatego używa się w zdecydowanej większej liczbie przypadków '.' .