Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Kilka pytań dot. stacji DNT WeatherScreen PRO  (Przeczytany 10930 razy)

Offline Kuba

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 3
  • Typ stacji: GW1000, EFWS2900, HP2551
Odp: Kilka pytań dot. stacji DNT WeatherScreen PRO
« Odpowiedź #30 dnia: 24 Maja, 2020, 08:00:34 »
Cześć,
Jak myślicie co wybrać, stację DNT czy Ecowitt 2551?.
I kolejne pytanie czy płaciliscie Cło/VAT przy sprowadzaniu Ecowitt. Bo ceny są podobne, za to po doliczeniu opłat pojawia się już różnica.

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #30 dnia: 24 Maja, 2020, 08:00:34 »

Offline felix

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 27
    • Awekas
  • Typ stacji: HP1001, HP3001, GW1000, HP2551
« Odpowiedź #31 dnia: 24 Maja, 2020, 09:15:25 »
Cześć,
Jak myślicie co wybrać, stację DNT czy Ecowitt 2551?.
I kolejne pytanie czy płaciliscie Cło/VAT przy sprowadzaniu Ecowitt. Bo ceny są podobne, za to po doliczeniu opłat pojawia się już różnica.

To dwie takie same stacje różniące się kształtem czujnika zewnętrznego. Kupując na Ecowitt musisz doliczyć z 200 zł za przesyłkę. Paczka jest na tyle duża, że na pewno zainteresuje się nią Urząd Celny. Najprawdopodobniej zapłacisz VAT (23%) i opłaty manipulacyjne. Tak więc raczej nieopłacalny zakup.
Już raz zapłaciłem VAT kupując na Aliexpress Misol HP3001.

Offline Kuba

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: 24 Maja, 2020, 09:29:23 »
Dzięki za info, teraz mam pewność, że DNT to klon po prostu.
Poczekam więc na dostępność w Conradzie ;).

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 124
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
« Odpowiedź #33 dnia: 24 Maja, 2020, 12:44:11 »
Dzięki za info, teraz mam pewność, że DNT to klon po prostu.

Klon to chyba nie najlepsze określenie. Stacje typu HP255x produkuje Fine Offset Electronics (FOE). Firma Dnt Innovation GmbH zapewne współpracuje z FOE, czego wynikiem jest stacja typu HP255x (DNT WeatherScreen PRO) przygotowana specjalnie dla nich i sprzedawana po marką DNT. Więcej o tym typie stacji pogodowych dowiesz się tutaj: Stacje pogodowe typu HP255x - co mierzą, czym się różnią i jak działają?. Ecowitt ma chyba w sprzedaży najwięcej wersji HP255x (HP2551, HP2553).
« Ostatnia zmiana: 24 Maja, 2020, 12:45:52 wysłana przez Parasol »
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline Kuba

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 04 Sierpnia, 2020, 22:34:45 »
Cześć,
gdyby ktoś miał wątpliwości czy firmware ze strony ecowitt  (http://www.ecowitt.com/weather_station/70.html)  działa na stacji DNT WeatherScreen PRO, to nie ma problemu. Aktualizacja przebiega bez żadnych przeszkód.

Offline Parasol

• Administrator
« Odpowiedź #35 dnia: 30 Października, 2020, 10:11:52 »
Dla zainteresowanych stacjami typu HP255x. Pojawiła się nowa, dostępna w Polsce, stacja typu HP2550. Jest to super nowość, sprzedawana pod marką Steinberg Systems i to w dość atrakcyjnej cenie. Nowa stacja HP2550 to Steinberg Systems SBS-WS-500.
« Ostatnia zmiana: 30 Października, 2020, 10:14:57 wysłana przez Parasol »
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline amator

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: Steinberg Systems SBS-WS-500
« Odpowiedź #36 dnia: 28 Listopada, 2020, 21:22:13 »
Zakupiłem stację Steinberg Systems SBS-WS-500 i chciałbym się podzielić spostrzeżeniami na temat tej stacji. Jest to pierwsza stacja jaką posiadam więc nie mam doświadczenia aby dokonać porównania do innych stacji. Zakupu dokonałem w sklepie expondo.pl, aktualnie cena wynosi 909 zł i jest bardzo konkurencyjna w stosunku do tej samej stacji oferowanej pod innymi nazwami. Sama transakcja zakupu nie do końca przebiegła zgodnie z opisem na stronie sklepu gdzie widnieje, że wysyłka natychmiastowa, czas dostawy ok. 1-3 dni roboczych. Towar do mnie dotarł natomiast dopiero po tygodniu. Jeżeli chodzi o paczkę to była słabo zabezpieczona, ponadto nosiła ślady uszkodzenia jak na poniższym zdjęciu.

Po otworzeniu paczki kilka rzeczy nie znajdowało się na swoim miejscu, co wskazywać mogło że paczką rzucano, bo nie ma innej opcji aby powypadały z tych otworów w kartonie dla nich wyprofilowanych.
Ale, że nie było uszkodzeń (połamanych plastikowych elementów oraz innych widocznych uszkodzeń stacji) to paczki nie reklamowałem.
Stacja nie zawiera papierowej instrukcji obsługi, którą należy pobrać ze strony https://manuals.expondo.com/10030453 (instrukcja w kilku językach w tym polski).
Po zmontowaniu stacji i próby połączenia poprzez WI-FI z routerem Asus RT-AC56U (pracujący w pasmach 2.4 / 5 GHz) pojawił się problem. Stacja nie widziała routera, widziała natomiast inne urządzenia pracujące poprzez łącza wifi – telewizory. Zaznaczyć w tym miejscu muszę, że do tej pory żadne urządzenie jakie było podłączane poprzez WI-FI (telewizory, tunery tv-sat, laptopy, smartfony, drukarki) nigdy nie miały takich problemów. Dwugodzinna walka nie przynosiła pozytywnych efektów, więc już byłem zdecydowany, żeby stację spakować i odesłać z powrotem. Dałem jej jeszcze jedną szansę i po ok. 15 min po odłączeniu stacji od prądu włączyłem ją ponownie i stał się cud, stacja wyszukała router i od tej pory przez 2 tygodnie nie było żadnych problemów z łącznością z routerem.
Konsola jest w kolorze czarnym i nie posiada żadnych nadruków (dla mnie to jest na plus).

Na konsoli i stacji zewnętrznej znajdują się następujące nalepki:

Czujnik wewnętrzny do mierzenia temperatury, wilgotności i ciśnienia jako model zawiera nazwę: SBS-WS-500, nie posiada żadnych zworek do ustawiania nr kanału, stopni w jakich ma być wyświetlana temperatura czy ciśnienie, posiada sensor jak na zdjęciu:

W konsoli wgrane było następujące oprogramowanie:

Istnieje możliwość podłączenia następujących czujników:

Konsola łączy się bez problemu ze stacją na zewnątrz ulokowaną w odległości ok. 10 m. poprzez 3 grube ściany z pustaka/cegły.
A teraz spostrzeżenia laika odnośnie wykonania stacji i pewnych niedogodności.
Stacja u innych dystrybutorów posiada w nazwie PRO (profesjonalna). Jak dla mnie jest to zwykłe nadużycie, co zaraz wyjaśnię co mam na myśli.
Konsola jest zasilana tylko poprzez bezpośrednie podłączenie do sieci elektrycznej, brak jest zasilania na baterie. Jak stacja może być nazwana jako profesjonalna jeżeli podczas braku prądu staje się bezużyteczna. Również w czasie burzy zwłaszcza w terenach wiejskich, gdzie linie elektryczne biegną na słupach powinno się odłączać urządzenia elektryczne z sieci i stacja znów nie pracuje. Oczywiście rozwiązaniem, które mogą zastosować użytkownicy tej stacji jest zaopatrzenie się w zasilacz awaryjny  UPS, ale to kolejny wydatek kilkuset złotych.
Zintegrowany czujnik zewnętrzny oraz jego elementy składowe wykonane są z plastiku według mnie jakości pozostawiającej wiele do życzenia. Ciekawy jestem jak będą wyglądały po przejściu dość dużego gradu (już kilka razy w życiu u mnie taki miałem i poniszczył dużo solidniejsze rzeczy). Ja osobiście jak na razie zabezpieczyłem metalową siatką ten pojemnik do mierzenia opadów:

Może to prowizorka, ale lepsze niż nic. W przyszłości będę musiał pomyśleć nad osłonami z siatki dla pozostałych elementów.
Stacja nie chce mi się połączyć ze stroną weathercloud.net, z pozostałymi 3 łączy się bez problemu.
To tyle wstępnych spostrzeżeni w temacie tej stacji pogody, może komuś się przydadzą przy podejmowaniu decyzji o jej zakupie.

Oto kolejne niedopracowanie wszystkich stacji opartych na tym zintegrowanym potrójnym ramieniu. Gdyby elementy do mierzenia kierunku i siły wiatru znajdowały się na wyższych słupkach to być może dalej by funkcjonowały.
Nie trzeba było dużo czekać a pogoda sama zweryfikowała ich funkcjonalność jak na poniższym zdjęciu:

Sytuacja ta ma u mnie miejsce końcem listopada czyli na początku zimy. Zakładając że to nie stopnieje przez całą zimę ten zewnętrzny czujnik staje się bezużyteczny przez kilka miesięcy (z wyjątkiem temperatury). Ponadto zasypany panel słoneczny uniemożliwia korzystanie z tego typu zasilania i szybsze rozładowywanie baterii. Dobrze że ja mam dostęp do stacji z balkonu więc nie mam problemu z usunięciem śniegu. Ciekawe w jaki sposób poradzą sobie z tym użytkownicy posiadający stację nad stromym dachem czy kilkumetrowym osobnym maszcie. Potwierdza to tylko moje wcześniejsze przypuszczenia, że bez dodatkowej osłony z siatki nad tymi wszystkimi elementami stacji do normalnego jej funkcjonowania się nie obędzie.

« Ostatnia zmiana: 29 Listopada, 2020, 10:52:43 wysłana przez amator »

Offline Lukdirt

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 1
  • Typ stacji: DNT WeatherScreen PRO, Eurochron EFWS 2900 oraz Meteo SP-10
« Odpowiedź #37 dnia: 30 Listopada, 2020, 16:45:19 »
Jak dla mnie jest to zwykłe nadużycie, co zaraz wyjaśnię co mam na myśli.
Konsola jest zasilana tylko poprzez bezpośrednie podłączenie do sieci elektrycznej, brak jest zasilania na baterie. Jak stacja może być nazwana jako profesjonalna jeżeli podczas braku prądu staje się bezużyteczna. Również w czasie burzy zwłaszcza w terenach wiejskich, gdzie linie elektryczne biegną na słupach powinno się odłączać urządzenia elektryczne z sieci i stacja znów nie pracuje. Oczywiście rozwiązaniem, które mogą zastosować użytkownicy tej stacji jest zaopatrzenie się w zasilacz awaryjny  UPS, ale to kolejny wydatek kilkuset złotych.

Z tym zasilaniem to faktycznie jest kłopot. Ale lepsze zasilanie tylko z sieci niż zasilanie tylko i wyłącznie z baterii. Bo baterie mogą nagle się wyczerpać jak np. będziemy akurat poza domem na kilka/kilkanaście dni (np. na wczasach). A zasilanie z sieci niemal zawsze jest, a jeśli już zdarzy się awaria, to najwyżej kilkugodzinna (piszę to z perspektywy mieszkania na osiedlu mieszkaniowym w mieście).

Najlepiej gdy stacja posiada dwa rodzaje zasilania (z sieci oraz bateryjne) i takie właśnie zasilanie miała moja poprzednia stacja, czyli Conrad WH2080.
« Ostatnia zmiana: 30 Listopada, 2020, 16:49:57 wysłana przez Lukdirt »

Offline pawko89@o2.pl

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: 04 Grudnia, 2020, 08:48:50 »
No i tu pojawia się pytanie... ponieważ też liczę się z zamiarem zakupu stacji Steinberg lub DNT. Stacje generalnie identyczne wyglądowo... natomiast chciał bym się dowiedzieć czy są jakieś większe różnice w funkcjach oraz czy są jakieś większe różnice w jakości wykonania tych stacji? Powiem szczerze na ten moment liczę na lepsze wykonanie DNT, jeżeli tak nie jest to sobie odpuszcze wydawanie 242euro...

Offline Parasol

• Administrator
« Odpowiedź #39 dnia: 06 Grudnia, 2020, 16:53:30 »
No i tu pojawia się pytanie... ponieważ też liczę się z zamiarem zakupu stacji Steinberg lub DNT. Stacje generalnie identyczne wyglądowo... natomiast chciał bym się dowiedzieć czy są jakieś większe różnice w funkcjach oraz czy są jakieś większe różnice w jakości wykonania tych stacji? Powiem szczerze na ten moment liczę na lepsze wykonanie DNT, jeżeli tak nie jest to sobie odpuszcze wydawanie 242euro...

Żeby na to odpowiedzieć, to trzeba by dokładnie porównać oba modele, ale jest to ten sam typ stacji (HP2550). W funkcjach różnica może być, ale to zapewne zależy od wersji wgranego oprogramowania (firmware) w konsoli. Może być różnica np. w opakowaniach (zwykłe szare bez nadruków<->ładne kolorowe), instrukcjach (papierowa<->do ściągnięcia). Może być też w sensorach pomiarowych, bo tak jak wielokrotnie pisałem, tam gdzie jest SHT30 może być równie dobrze SHT31 lub SHT35 (są kompatybilne).
« Ostatnia zmiana: 06 Grudnia, 2020, 18:09:11 wysłana przez Parasol »

Offline Darekrz68

• Cirrus
  • *
  • Typ stacji: Steinberg Systems SBS-RS-500
« Odpowiedź #40 dnia: 06 Grudnia, 2020, 19:32:10 »
Ja tylko uściślę to co napisał kol. Felix jjakiś czas temu eśli można. Akumulatorki mają 1,25V , a baterie 1,5V. Przy zasilaniu czegokolwiek dwoma bateriami mamy 3V , dwoma acu 2,5V . To bardzo duża różnica. Często na tyle duża że urządzenie na akumulatorkach może nie działać wcale. Co do braku zasilania bateryjnego stacji Steinberg to jest to karygodne ( mam od tygodnia sbs-rs500) z tym samym problemem. Pomimo moim zdaniem naprawdę niezłej konstrukcji brak podtrzymania  pracy  to niestety oszczędność producenta. Wystarczyło zrobić podtrzymanie pracy na akumulatorku z wygaszonym wyświetlacze ( wyświetlacz a raczej jego podświetlenie ma duży pobór prądu)  i wszystko by działało jak należy podczas zazwyczaj bardzo krótkich przerw w dostawie prądu. A jeśli to był dla nich problem to chociaż zegar powinien mieć podtrzymanie. Wyłączenie z prądu skutkuje tym że zegar się zatrzymuje i wznawia pracę po powrocie zasilania. Jeśli nie było prądu godzinę zegar późni się o godzinę i chodzi tak do 2 w nocy aż nie zsynchronizuje się z zegarem we Frankfurcie. To poważna wada.
« Ostatnia zmiana: 06 Grudnia, 2020, 19:51:42 wysłana przez Darekrz68 »

Offline Parasol

• Administrator
« Odpowiedź #41 dnia: 07 Grudnia, 2020, 12:10:16 »
Co do braku zasilania bateryjnego stacji Steinberg to jest to karygodne ( mam od tygodnia sbs-rs500) z tym samym problemem. 

Steinberg Systems SBS-WS-500 to stacja typu HP2550, wszystkie konsole HP2550 nie mają zasilania bateryjnego. Natomiast Steinberg Systems SBS-RS-500 to typ HP3000, i jest dokładnie tak samo, wszystkie konsole tego typu nie mają także zasilania bateryjnego. Tak więc, produkty Steinberg Systems nie są tu wyjątkiem (gorsze) - pod względem zasilania.
« Ostatnia zmiana: 07 Grudnia, 2020, 17:14:56 wysłana przez Parasol »

Offline pawko89@o2.pl

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: 10 Grudnia, 2020, 11:31:33 »
Jeszcze brałem pod uwagę Meteo SP-89. Tylko dziwnym trafem zniknęła ze wszystkich sklepów z dnia na dzień. Ciekawe czy chwilowe braki w dostawach czy może czeka nas jakaś premiera nowej stacji?
« Ostatnia zmiana: 10 Grudnia, 2020, 13:16:00 wysłana przez pawko89@o2.pl »

Offline Parasol

• Administrator
« Odpowiedź #43 dnia: 10 Grudnia, 2020, 17:20:57 »
Jeszcze brałem pod uwagę Meteo SP-89. Tylko dziwnym trafem zniknęła ze wszystkich sklepów z dnia na dzień. Ciekawe czy chwilowe braki w dostawach czy może czeka nas jakaś premiera nowej stacji?

Nie zniknęła z "dnia na dzień". Na stronie producenta już dawno nie była dostępna, prawdopodobnie okazała się "hitem sprzedaży". Sklepy pewnie zamówiły dużo towaru i sprzedawały ją dłużej. Te stacje są jeszcze w wersjach z przesyłaniem pomiarów do Internetu i prognozą z Internetu, jest też taka wersja z pomiarem promieniowania słonecznego. Ciekawe, czy METEO je wprowadzi.

Offline pawko89@o2.pl

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: 10 Grudnia, 2020, 21:23:52 »
Nie zniknęła z "dnia na dzień". Na stronie producenta już dawno nie była dostępna, prawdopodobnie okazała się "hitem sprzedaży". Sklepy pewnie zamówiły dużo towaru i sprzedawały ją dłużej. Te stacje są jeszcze w wersjach z przesyłaniem pomiarów do Internetu i prognozą z Internetu, jest też taka wersja z pomiarem promieniowania słonecznego. Ciekawe, czy METEO je wprowadzi.

Hmmm czy można prosić o jakiś namiar na te lepsze wersje z przesyłem danych do internetu?