Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Wahania temperatury zew. WH1080  (Przeczytany 1452 razy)

Offline taxido

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: Wh 1080
Wahania temperatury zew. WH1080
« dnia: 30 Grudnia, 2020, 14:34:07 »
Witam. Od jakiegos czasu zaczela wariowac temperatura zewnetrzna ktora skacze nawet o 10 stopnie + i -. Pozostale parametry dobrze pokazuje. Chociaz kiedys przestal pokazywac czujnik deszczu wskazuje 0 zazwyczaj albo blednie.
Caly czujnik Ws-7 byl umieszczony w klatce meteo czy jak sie to nazywa. Stan jego jest bardzo dobry zero zanieczyszczen chociaz i tak wszystko przeplukalem KontaktemS. Baterie wszystkie ok resety nic nie pomagaja.
Zalaczam zdjecie by ktos wskazal co mozna wymienic czy trzeba sie rozgladac za nowa.
Pierwsza WS1080 przestala dzialac pod koniec 2 letniej gwarancji i wymienili na ta ta podobnie zaczyna szwankowac.
W sumie chetnie bym wymienil na cos lepszego jakosciowo elektronicznie by nie bylo takich kwiatkow za 2-3 lata trzymanej w dobrych warunkach. Aha dioda swieci jak sie komunikuje.
Zapomniałem dodać iż kilka miesięcy temu zepsuł się czas DCF pokazuję 2 godziny do przodu i zawsze się tak ustawia. Czas minut i sekund jest ok

Tak w ogole to co dzisiaj zamiennego mozna kupic zamiast niej. Byle ja mozna bylo wsadzic do tej skrzynki meteo.
Musi miec wskazanie wiatru kierunku i sily. Cisnienia atmosferyczne. Czas najlepiej DCF. Higrometr. Byle trwalosciowo bylo dobre. Powiedzmy do 700zl
« Ostatnia zmiana: 30 Grudnia, 2020, 23:08:26 wysłana przez taxido »

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Wahania temperatury zew. WH1080
« dnia: 30 Grudnia, 2020, 14:34:07 »

Offline Marek_SP9BQJ

• Cirrocumulus
  • **
  • Typ stacji: obecnie EWS 2900, poprzednio WS1080
Odp: Wahania temperatury zew. WH1080
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Stycznia, 2021, 10:35:17 »
Witam! Pozdrawiam w Nowym 2021 Roku!
Może niewiele pomogę, ale kontoks to spray do czyszczenia styków, jest przewodzący. Najlepiej czyścić spirytusem IPA -nie pozostawia nalotu.

Pozdrawiam Marek
pogoda w Iskrzyczynie koło Skoczowa

na razie nie działa http://sp9bqj.pl/strona/pogoda/mobile.html

Offline Maniek

• Cirrus
  • *
  • Typ stacji: Browin 260808
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Stycznia, 2021, 07:25:14 »
Witam. Od jakiegos czasu zaczela wariowac temperatura zewnetrzna ktora skacze nawet o 10 stopnie + i -. Pozostale parametry dobrze pokazuje. Chociaz kiedys przestal pokazywac czujnik deszczu wskazuje 0 zazwyczaj albo blednie.
Caly czujnik Ws-7 byl umieszczony w klatce meteo czy jak sie to nazywa. Stan jego jest bardzo dobry zero zanieczyszczen chociaz i tak wszystko przeplukalem KontaktemS. Baterie wszystkie ok resety nic nie pomagaja.
Zalaczam zdjecie by ktos wskazal co mozna wymienic czy trzeba sie rozgladac za nowa.
Pierwsza WS1080 przestala dzialac pod koniec 2 letniej gwarancji i wymienili na ta ta podobnie zaczyna szwankowac.
W sumie chetnie bym wymienil na cos lepszego jakosciowo elektronicznie by nie bylo takich kwiatkow za 2-3 lata trzymanej w dobrych warunkach. Aha dioda swieci jak sie komunikuje.
Zapomniałem dodać iż kilka miesięcy temu zepsuł się czas DCF pokazuję 2 godziny do przodu i zawsze się tak ustawia. Czas minut i sekund jest ok

Tak w ogole to co dzisiaj zamiennego mozna kupic zamiast niej. Byle ja mozna bylo wsadzic do tej skrzynki meteo.
Musi miec wskazanie wiatru kierunku i sily. Cisnienia atmosferyczne. Czas najlepiej DCF. Higrometr. Byle trwalosciowo bylo dobre. Powiedzmy do 700zl

W moich dwóch WH1080 i WS1080 czujniki inaczej wyglądają w sśrodku niż u ciebie,mozże to nowe zamienniki juz byly? ja mam dwa kwarce,za gniazdami drugi

.......................
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia, 2021, 07:40:24 wysłana przez Maniek »

Offline rombad

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Października, 2021, 20:14:22 »
Mam stację Conrad WH2080 868MHz i ten sam problem czyli po 5 latach używania temperatura schodzi w nocy o jakieś 10 do 15 stopni niżej niż jest w rzeczywistości, a reszta działa normalnie. Być może wystarczyłoby wymienić ten biały czujnik na zdjęciu z pierwszego posta, ale nigdzie nie mogę znaleźć co to za czujnik ani gdzie go kupić. Znalazłem za to cały nadajnik https://sklep.thermocenter.pl/pl/p/Czujnik-temperatury-i-wilgotnosci-Viking-PASS-14C/372 z tym że jest przeznaczony do innego modelu, ale na tą samą częstotliwość. Na Aliexpress jest tego dużo ale wszystko na 433MHz. Ma ktoś namiary na sam czujnik temperatury? Albo czy zadziała ten nadajnik Viking?

Offline kriu

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 21
    • Moja stacja na Wunderground
  • Typ stacji: Velleman WS1080, Evolve Pilot 6", Conrad W263, inne układy pomiarowe 1-wire
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Października, 2021, 12:58:21 »