W tym roku mija już 5 rok użytkowania stacji HP1001 i zacząłem już tracić cierpliwość do czujnika zewnętrznego, który generował cały wachlarz usterek. Od wylanych akumulatorków, poprzez uszkodzenie kontaktronu deszczomierza, na zawyżaniu temperatury w wilgotne dni kończąc. Jako, że konsola służy tylko jako bramka sieciowa, postanowiłem tańszym kosztem dokonać modernizacji poprzez zakup samego czujnika łączonego Eurochron EC-3802394. Temat kompatybilności i zamienności czujników zewnętrznych WH24 został omówiony w
TYM WĄTKU, więc pominę tą kwestię. Stacja znajdując się w obecnym położeniu niestety ma tendencję do zawyżania temperatury w słoneczne, bezwietrzne dni. Ma to związek z nagrzewaniem się gruntu, który nie jest niestety trawnikiem.
Postanowiłem dokonać małej przeróbki osłony radiacyjnej w nowym czujniku zewnętrznym i przekształcić oryginalną osłonę radiacyjną, która sama w sobie jest dosyć udana na aktywną wentylowaną osłonę radiacyjną.
Żeby nie było problemów z ewentualną gwarancją czujnika użyłem osłony radiacyjnej od starej WH24. Miłym zaskoczeniem było, że składa się dokładnie z takich samych elementów więc obyło się bez większej rzeźby.
Zastosowałem wentylator 30x30mm na łożysku kulkowym o napięciu znamionowym 12VDC. Ogniwo fotowoltaiczne przy pełnym nasłonecznieniu i stosunkowo niewielkim obciążeniu jakim jest wentylator generuje napięcie rzędu 19VDC, więc w celu uniknięcia uszkodzenia wentylatora zastosowałem stabilizator napięcia 12V.
Z racji konstrukcji czujnika zewnętrznego przepływ powietrza jaki wymusza wentylator jest z dołu do góry, a nie jak to ma miejsce w osłonie Davisa (FARS) z góry na dół.
Teraz pozostaje czekać na cieplejsze wiosenne dni i przekonanie się czy przeróbka przyniesie jakikolwiek efekt.
Widok okablowania na zdjęciach to prowizorka, która już została nieco poprawiona, jednak nie mam zdjęć zawierających poprawki.
Temat proszę traktować jako ciekawostkę