Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Stacja pogody z API offline  (Przeczytany 1072 razy)

Offline hindus

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
Stacja pogody z API offline
« dnia: 26 Marca, 2021, 23:53:36 »
Witam wszystkich :)

Szukam stacji którą mógłbym zintegrować ze sterownikiem nawadniania który buduję. Ponieważ przy realizacji projektu przyświeca mi idea "graceful failure", czyli działania pomimo degradacji danych (np. brak internetu, brak komunikacji z przepływomierzem, brak komunikacji z czujnikami), stoi to trochę w sprzeczności z typowymi systemami IoT i interfejsami które udostępnia chociażby Netatmo. Czyli - API jest, ale z internetu :) A to idiotyczne jeśli stacja pogody stoi zaraz obok i jest nawet wpięta do tej samej sieci lokalnej. Strasznie irytują mnie rozwiązania które są zależne od zewnętrznego serwera, bo w razie gdy ten serwer padnie, możemy skończyć z bezużytecznym śmieciem pomimo tego, że od strony elektronicznej jest to w pełni sprawne urządzenie.

Widziałem, że do niektórych stacji istnieją kompatybilne bramki typu GW1000 czy DP1500. Wszędzie jednak piszą o integracji z dedykowaną apką albo jednym z serwisów chmurowych, a mi zależy najbardziej na lokalnym API. Czy te bramki pozwalają na wysyłanie danych na zdefiniowany przez nas lokalny adres? Albo bramka udostępnia adres do którego można się podłączyć i ściągnąć np. bieżące warunki pogodowe?

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Stacja pogody z API offline
« dnia: 26 Marca, 2021, 23:53:36 »

Offline Dador

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 56
    • Stacja pogody VP2 - aktualna pogoda w Rybniku i Jejkowicach
  • Typ stacji: Davis VP2 Plus, Oregon, Ecowitt
Odp: Stacja pogody z API offline
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Marca, 2021, 09:50:19 »
Pobieranie danych z GW1000 może odbywać się bez dostępu do Internetu. Cała komunikacja opiera się na wewnętrznej sieci WIFI. Nie jestem w stanie odpowiedzieć, czy bramka ma API, ale napiszę jak to działa u mnie. Otóż bramka dostaje własne IP w sieci wewnętrznej, jednocześnie podłączona do zasilania, cały czas pobiera dane z czujników. Na smartfonie podglądam dane za pomocą apki WS View (ale tylko w sieci wewnętrznej, z sieci komórkowej już nie mogę), zaś na komputerze - za pomocą CumulusMX. Cumulus rejestruje i archiwizuje dane. Aby mieć podgląd tylko na aktualne dane potrzeba działającej bramki i routera, do archiwizacji potrzeba już urządzenia z pamięcią. Zatem możesz być offline i korzystać z danych z czujników.

Ze swojej strony polecam forum, gdzie uzyskasz dużo więcej informacji.