Witam wszystkich

Szukam stacji którą mógłbym zintegrować ze sterownikiem nawadniania który buduję. Ponieważ przy realizacji projektu przyświeca mi idea "graceful failure", czyli działania pomimo degradacji danych (np. brak internetu, brak komunikacji z przepływomierzem, brak komunikacji z czujnikami), stoi to trochę w sprzeczności z typowymi systemami IoT i interfejsami które udostępnia chociażby Netatmo. Czyli - API jest, ale z internetu

A to idiotyczne jeśli stacja pogody stoi zaraz obok i jest nawet wpięta do tej samej sieci lokalnej. Strasznie irytują mnie rozwiązania które są zależne od zewnętrznego serwera, bo w razie gdy ten serwer padnie, możemy skończyć z bezużytecznym śmieciem pomimo tego, że od strony elektronicznej jest to w pełni sprawne urządzenie.
Widziałem, że do niektórych stacji istnieją kompatybilne bramki typu GW1000 czy DP1500. Wszędzie jednak piszą o integracji z dedykowaną apką albo jednym z serwisów chmurowych, a mi zależy najbardziej na lokalnym API. Czy te bramki pozwalają na wysyłanie danych na zdefiniowany przez nas lokalny adres? Albo bramka udostępnia adres do którego można się podłączyć i ściągnąć np. bieżące warunki pogodowe?
Z góry dziękuję za odpowiedzi