Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Nie można połączyć się z weathercloud i dziwna godzina wschodu sł.  (Przeczytany 2111 razy)

Offline dgacek

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: sencor

Mam stację Steinberg Systems SBS-WS-500  (występuje też pod kilkoma innymi markami). Posiada wifi a więc można wrzucać do sieci dane z niej.
Udało mi się podłączyć do Weather Underground. Ale nie udaje mi się do Weather Cloud. Po wpisaniu do bazy stacji Station ID oraz Station Key (otrzymane z Weather Cloud) nic sie nie dzieje, a jak się wyjdzie z tych ustawień, to stacja nie trzyma tego w pamięci i znika. Dodam, że te same parametry z innych serwerów - trzyma bez problemu.
i 2 SPRAWA - Na wykresie ruchu słońca widnieje godzina (chyba wschodu słońca?) - 7:53, gdy dzisiaj wschód jest o 4:56. Zachód też niedokładny o 11 minut.
O co chodzi? Nie widzę możliwości wprowadzenia korekty.

Fajnie by było gdyby ktoś wiedział i powiedział, co sie dzieje :-)

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Offline Lukdirt

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 1
  • Typ stacji: DNT WeatherScreen PRO, Eurochron EFWS 2900 oraz Meteo SP-10
Z tego co widzę to masz bardzo podobną stację do mojej, bo ja mam DNT WeatherScreen PRO

https://stacje-pogody.pl/1761_stacja_pogody_dnt_weatherscreen_pro_dnt000008.html

https://stacje-pogody.pl/1824_stacja_pogody_steinberg_systems_sbs_ws_500.html

Sprawdź, czy po wprowadzeniu danych nie popełniasz żadnych literówek. Jak już wpiszesz dane, akceptujesz je klikając na przycisk OK przedostatnim przyciskiem na panelu stacji. Co do wschodu i zachodu Słońca, musisz wprowadzić szerokość geograficzną w opcji "longitude-lantitude"

Offline dgacek

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: sencor
to są identyczne stacje. Dziwne bo literówek raczej nie miałem. A w serwerze WU nie trzeba było zatwierdzać. Dzięki za podppowiedź. Czy szerokość i długość mogę wziąć z google maps? OK, współrzędne wpisane i już jest dobrze :-) Wielka radość.
Co do WeatherCloud.net - po wprowadzeniu danych naciskanie drugiego od prawej przycisku nic nie daje. Zero reakcji. Znika po ponownym wejściu w ustawienia
« Ostatnia zmiana: 09 Maja, 2021, 09:48:06 wysłana przez dgacek »