Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Urządzenie z pomiarem wilgotności do 200 zł  (Przeczytany 992 razy)

Offline Początkujący28167

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
Urządzenie z pomiarem wilgotności do 200 zł
« dnia: 25 Grudnia, 2021, 21:37:47 »
Witam,
jestem tu nowy i jednocześnie potrzebuję zakupić miernik wilgotności powietrza do mieszkania, bo coś czuję, że mam zbyt suche powietrze, ale nie mam jak tego zmierzyć. Być może będę musiał jakoś zaradzić temu suchemu powietrzu, więc muszę mieć jak zmierzyć zmiany. Przeczytałem mnóstwo artykułów w internecie, a także tutaj na forum (poradnik dla kupujących, poradnik prezentowy i inne tematy), ale informacji jest na tyle dużo, że nie potrafię wybrać jednego, konkretnego urządzenia. Wyczytałem, że największą dokładność mają urządzenia z czujnikami np. SHT35, ale nie znalazłem w sprzedaży kompletnego produktu, a jedynie sam czujnik. Jestem świadomy, że podawanie wyników pomiarów z dokładnością do 1-2 miejsc po przecinku, przy jednoczesnym błędzie pomiaru 2-5% to raczej zabieg marketingowy.

Nie chciałbym dostać jakiejś chińszczyzny z losowymi wynikami pomiarów. Nie wiem czy lepiej wybrać urządzenie do wnętrz z pomiarem ciągłym (np. Xiaomi Mi LYWSD03MMC), stację pogody z czujnikiem wewnętrznym + czujnik zewnętrzny (GARNI 281 lub EUROCHRON EFWS S250 - może w przyszłości zechcę mierzyć temperaturę lub wilgotność na zewnątrz), czy lepiej urządzenie do pomiarów chwilowych typu Benetech GM9 ?

Czy moglibyście pomóc w wyborze?

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Urządzenie z pomiarem wilgotności do 200 zł
« dnia: 25 Grudnia, 2021, 21:37:47 »

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 126
    • Stacje-Pogody.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
Odp: Urządzenie z pomiarem wilgotności do 200 zł
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Grudnia, 2021, 21:52:41 »
Wyczytałem, że największą dokładność mają urządzenia z czujnikami np. SHT35, ale nie znalazłem w sprzedaży kompletnego produktu, a jedynie sam czujnik.

Producenci domowych stacji pogodowych rzadko informują, jakie konkretnie sensory temperatury/wilgotności zastosowano w określonym produkcie. Często może być tak, że w instrukcji jest podana dokładność ogólna +/-1°C, a w środku jest sensor np. SHT30. Sensory typu SHT3x mogą być wykorzystywane w bardzo wielu produktach, bo są tanie i dokładne.

Nie chciałbym dostać jakiejś chińszczyzny z losowymi wynikami pomiarów. Nie wiem czy lepiej wybrać urządzenie do wnętrz z pomiarem ciągłym (np. Xiaomi Mi LYWSD03MMC), stację pogody z czujnikiem wewnętrznym + czujnik zewnętrzny (GARNI 281 lub EUROCHRON EFWS S250 - może w przyszłości zechcę mierzyć temperaturę lub wilgotność na zewnątrz), czy lepiej urządzenie do pomiarów chwilowych typu Benetech GM9 ?
Czy moglibyście pomóc w wyborze?

Myślę, że GARNI 419T mogłaby być dla ciebie dobrym wyborem, ale trzeba by dołożyć jeszcze 200 zł. To nowy produkt, obsługuje nawet 7 czujników temperatury i wilgotności typu "High Precision", czyli najprawdopodobniej z sensorami SHT3x.
« Ostatnia zmiana: 31 Grudnia, 2021, 11:28:58 wysłana przez Parasol »
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl