Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Podłączenie stacji USB do sieci Ethernet bez pośrednictwa komputera  (Przeczytany 15505 razy)

Offline Smarmen

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 7
    • Andreovia.pl
Witam wszystkich  ;D

Nie bardzo wiedziałem, gdzie przypiąć ten wątek, ale mam nadzieję, że się nie pomyliłem.
Rzecz dotyczy praktycznej możliwości podpięcia stacji z wyjściem USB, bezpośrednio do lokalnej sieci LAN (Ethernet) za pomocą urządzenia o nazwie LANServer (1port USB).

Pozwala to przesyłać dane do komputera znacząco odległego od miejsca rzeczywistej lokalizacji stacji pogodowej (bazy).
W moim przypadku, stacja WH-1080 jest podpięta do portu USB LANservera, dalej do switcha i siecią bezprzewodową dane ze stacji wędrują do komputera odległego o ok. 3km. Dopiero tam jest zainstalowany Cumulus, publikujący informacje w necie.
Urządzenie można także stosować jako "przedłużkę", kiedy stacja (czyli baza) jest w odległości większej niż dopuszczalna długość kabla USB.

Tu jest link do urządzenia (koszt. ok. 150zł.):
http://www.i-tec.pl/index.php?lng=pl2&pid=4&kid=14&skid=23&id=LAN2USB1

Instalacja jest śmiesznie prosta, w komputerze przybywa wirtualny port USB, a Cumulus od razu widzi odległą stację, jakby była przypięta do tego kompa.
Dodam tylko, że LANserver NIE jest printserwerem (chociaż bardzo podobny w działaniu)!
Pozdrawiam serdecznie!

Poniżej przykładowy rysunek pokazujący jeden z wielu możliwych sposobów podłączenia.
« Ostatnia zmiana: 23 Stycznia, 2010, 09:10:22 wysłana przez Smarmen »

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Offline GuMa77

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 0
    • branicemeteo
  • Typ stacji: wh 1080

Offline ackk

• Cirrocumulus
  • **
Odp: Podłączenie stacji USB do sieci Ethernet bez pośrednictwa komputera
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Lutego, 2010, 20:55:06 »
Czy te urządzenia są w stanie połączyć się same po zerwaniu połączenia, czy trzeba to zrobić ręcznie?
Pytam, bo kiedyś chciałem połączyć przez wi-fi stację z komputerem w piwnicy poprzez print serwer TP-Link i wszystko chodziło jak należy, jednak do czasu, gdy z jakiś przyczyn połączenie zostało zerwane. W oprogramowaniu dostarczonym przez TP-Link niema funkcji autoconnect, Cumulus również nie łączył się powtórnie automatycznie - potrzebny był jego każdorazowy restart. Zauważyłem też spore problemy w odbiorze danych przez Cumulus-a ze stacji przy niskiej jakości sygnału.
Obecnie stacja pracuje z pywws na routerze Asus-a i wydaje się to o wiele stabilniejsze.

Offline GuMa77

• Stratus
    • branicemeteo
  • Typ stacji: wh 1080
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Marca, 2010, 16:56:13 »
kolego opisz w jaki sposob masz to zainstalowane i jak to dziala? 
czy odczyty sa 24h i dziala bez wlaczonego pc/laptopa?
pozdro :)

Offline ackk

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Marca, 2010, 00:57:36 »
Zależało mi na tym, aby wszystko pracowało cały czas i bezobsługowo, więc teraz wygląda to tak:
Stacja WH-1080 jest podłączona bezpośrednio do routera Asus WL-500gP V2 z dyskiem sieciowym. Wszystko zabezpieczona dodatkowo UPS-em.
Router ma zmieniony soft na "WL500gpV2-1.9.2.7-10-USB-1.71.trx" ze strony http://koppel.cz/cdmawifi/download/171/ - na innym sofcie miałem problemy z USB stacji.
Cały proces instalacji można znaleźć w toturialach, np na stronie http://wl500g.info/showthread.php?t=10307
Na dysku (choć na pendrivie też spokojnie może chodzić) jest zainstalowane oprogramowanie stacji i inne potrzebne programy (Cron, Python, Gnuplot itd), .
Oprogramowanie stacji (są to skrypty Python-a) jest ze strony http://code.google.com/p/pywws/ .Opis uruchomienia jest w paczce oprogramowania.
Dane są odczytywane (aktualizowane) co godzinę i archiwizowane w osobnych folderach. Co godzinę są też publikowane.
Wadą oprogramowania jest niestety brak bieżących odczytów ze stacji - program czyta tylko historię z pamięci stacji. No i przy mojej nieznajomości nawet podstaw Linuxa, to potrzebowałem dużo czasu, aby to wszystko jakoś ogarnąć :)
Zaletą jest to, że stacja chodzi praktycznie sama - nawet po restarcie routera wszystko automatycznie się uruchamia. Całość wraz z UPS-em i modemem ciągnie mi ok.16W, więc spokojnie może pracować 24/24.
Projekt "pywws" jest na licencji GNU i cały czas się rozwija, więc mając odpowiednią wiedzę i czas (mnie niestety brakuje i jednego i drugiego ...) można samemu rozszerzać możliwości oprogramowania.
Pozdro :)

Offline Darko_P

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Grudnia, 2010, 13:46:05 »
Witam
Dopiero zaczynam zabawę ze stacją.
Jeśli mógłbyś opisać w miarę szczegółowo jak uruchomiłeś projekt pywws u siebie.
Próbuję uruchomić pywws na routerze z tomato. Udało mi się uruchomić " python TestWeatherStation.py" oraz ręczenie mogę ściągnąć dane ze stacji.
Dalej utknąłem trochę. Jak zrobić, żeby automatycznie ściągać dane ze stacji na dysk i w jaki sposób wrzucać te dane na stronę.
Jak uruchomić stronę z danymi ze stacji.
Czy udało Ci się już odczytywać dane ze stacji na bieżąco, czy dalej jest godzinny poślizg??
Pozdrawiam
Darek

Offline fil1995

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 2
    • Pogoda Warszawa Targowek
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Grudnia, 2010, 16:41:18 »
Ja też z pywws sie bawilem na asusie, ale z openwrt, mialem problem z libusb, juz mi sie odechcialo, wiec stacja jest podlaczona do serwerka w domu postawionego na ubuntu. Całość chodzi sobie 24/7, oprogramowanie pywws bardzo sobie chwale :)
Jak na razie udalo mi sie zbudować taką stronkę: http://stacjapogody.waw.pl/
Myślę, ze na tomato bedzie trudno....
Jepiej na firmware olega, albo ddwrt z optware.

Pozdrawiam.

Moja stacja pogody: http://stacjapogody.waw.pl/ @linux&WS1080@ Warszawa Targówek
Mapa stacji meteo w Polsce i nietylko: http://stacjapogody.waw.pl/index.php?id=mapastacji
Mapa stacji w polsce: http://meteomap.pl

Offline Darko_P

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Grudnia, 2010, 18:56:16 »
Libusb raczej mi działa, bo mogę ręcznie ściągnąć dane ze stacji na dysk.
Przerobiłem to HOWTO_get_started.
Problem mam dalej z ich dokumentacją. Nie wiem jak skonfigurować aby automatycznie mi cron ściągał dane ze stacji.
Jak te dane potem wrzucić na jakiś serwer - jak do końca skonfigurować plik weather.ini
I jakie szablony dać na stronę, żeby to działało. W projekcie pywws widziałem jakieś szablony gnuplot. Tylko nie wiem jak to wszystko ze sobą połączyć, żeby wyglądało jak np Twoja strona.

PS
Fajna ta Twoja strona
Pozdrawiam
Darek

Offline ackk

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Grudnia, 2010, 22:11:47 »
Cześć
    Tutaj masz toturial jak uruchomić cron: http://www.macsat.com/cron.php
w /opt/etc/crontab edytujesz w np w ten sposób:
03 * * * * admin python2.5 /sciezka_do/Hourly.py /sciezka_do/data/weather
(Cron uruchamia python Hourly.py w trzeciej minucie każdej godziny)
Lub jeśli chcesz częściej, to zamiast "03" np "*/15" - co 15 minut

Ja natomiast mam takie pytanko:
Jak na Olegu zainstalować (skąd wziąć) wcześniejszą wersję Gnuplot - 4.4.1 na problemy z kolorami
W http://ipkg.nslu2-linux.org/feeds/optware/oleg/cross/stable/ jest tylko ta najnowsza.

Offline Darko_P

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Grudnia, 2010, 08:46:05 »
Nie wiem gdzie szukać starszej wersji gnuplot. Z tego co widzę to tomato pobiera z tego samego repozytorium programy co oleg.

Udało mi się skonfigurować crona - w sumie w tomato jest to łatwiejsze bo jest  Scheduler tam wpisałem komendę i zaznaczyłem czas o jaki ma się wykonywać.
Dane wrzucane są do /weather/data.

Process the raw data to make hourly and daily summaries:
      "python pywws/Process.py /data/weather"
       Generate some tables:
      "python pywws/Template.py /data/weather example_templates/24hrs.txt 24hrs.txt"
      "python pywws/Template.py /data/weather example_templates/6hrs.txt 6hrs.txt"

Pytanko czy robiłeś coś z takimi komendami??

Jak skonfigurować gnuplota, żeby pobierał dane  z mojego katalogu z danymi.

Czy w pliku weather.ini
[live]
underground = True
twitter = []
text = []
plot = []

[hourly]
underground = False
twitter = ['tweet.txt']
text = ['24hrs.txt', '6hrs.txt', '7days.txt', 'feed_hourly.xml', 'allmonths.txt']
plot = ['7days.png.xml', '24hrs.png.xml', 'rose_12hrs.png.xml']

[12 hourly]
underground = False
twitter = []
text = []
plot = []

[daily]
underground = False
twitter = []
text = ['feed_daily.xml']
plot = ['2008.png.xml', '2009.png.xml', '2010.png.xml', '28days.png.xml']
mają być umieszczone wszystkie sekcje?? Jeśli tak to co ma być w każdej sekcji wpisane w text i plot
« Ostatnia zmiana: 09 Grudnia, 2010, 09:55:22 wysłana przez Darko_P »
Pozdrawiam
Darek

Offline ackk

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Grudnia, 2010, 22:09:57 »
To są przykłady, jak działają poszczególne skrypty - możesz sobie w ten sposób uruchomić każdy z osobna, np jeśli chcesz wygenerować sobie tylko jakiś jeden obrazek, a nie wszystkie. W dokumentacji masz bardzo ładnie opisane, do czego który służy i jak działa. Ten, który steruje Ci całą stacją, to Hourly.py.
Jeśli np chcesz dane z ostatnich "6hrs.txt", to robisz tak, jak napisałeś poniżej:
"python pywws/Template.py /data/weather example_templates/6hrs.txt 6godz.txt"Czyli po kolei: Uruchamiasz Python, podajesz ścieżki do skryptu, który chcesz uruchomić(Template.py), do folderu weather, do pliku 6hrs.txt i na końcu ścieżkę do do wyniku, jaki chcesz otrzymać(6godz.txt).
Gnuplota nie konfigurujesz - skrypt Plot.py i WindRose.py go konfigurują.
Używam starszej wersji "Pywws", tam jest inny plik .ini i trochę inna struktura.
Z tego , co widzę to w tej części wybierasz pliki tekstowe i graficzne ,jakie ma tworzyć program w określonych odstępach czasu i kiedy ma publikować do Wunderground i Twitter

pzdr

Offline Darko_P

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Grudnia, 2010, 09:39:36 »
Szczerze to ja się już pogubiłem w tej instrukcji
wpisałem tak

python2.4 pywws/Template.py /mmc/weather/data /mmc/templates/6hrs.txt /mmc/weather/data/6godz.txt

i dostałem taki komunikat
09:25:10:pywws.Template:No summary data - run Process.py first
przy próbie uruchomienia
python2.4 pywws/Process.py /mmc/weather/data

dostaję
09:37:45:pywws.Process:Generating summary data
09:37:46:pywws.Process:day: 2010-12-01T23:00:00
Traceback (most recent call last):
  File "pywws/Process.py", line 444, in ?
    sys.exit(main())
  File "pywws/Process.py", line 442, in main
    DataStore.monthly_store(data_dir))
  File "pywws/Process.py", line 349, in Process
    new_data['rel_pressure'] = \
TypeError: unsupported operand type(s) for +: 'NoneType' and 'float'

Pozdrawiam
Darek

Offline ackk

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Grudnia, 2010, 21:34:57 »
chyba najpierw LogData.py

Offline Darko_P

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Grudnia, 2010, 20:19:09 »
Log Data.py działa bez problemu.
Zresztą Hourly.py jak ustawiłem w Scheduler to mi aktualizuje pliki /mmc/weather/data/raw/2010/2010-12
mam tam pliki txt z każdego dnia
Pozdrawiam
Darek

Offline Darko_P

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Grudnia, 2010, 20:42:10 »
Udało mi się po części uruchomić robienie wykresów.
Szablon 24hrs.png.xml i w pliku wyjściowym mam 4 tabele - temperatura, prędkość wiatru, deszcz, ciśnienie.
Problem w tym, że mam wykres tylko temperatury i prędkości wiatru.
A deszcz i ciśnienie mam puste, nie ma żadnego wykresu.

Czy do gnuplota instalowałeś jeszcze takie pakiety?
libwxgtk2
libpangocairo
libpango
libcairo
« Ostatnia zmiana: 13 Grudnia, 2010, 21:04:15 wysłana przez Darko_P »
Pozdrawiam
Darek