Witam wszystkich,
jest to mój pierwszy post na forum jednak przeglądam je od dłuższego czasu. Od dawna chodziła mi po głowie stacja pogody, i stało sie tak na "szczęście" lub nie, że dostałem w prezencie stacje Sencor SWS-12500 model wi-fi. Stacja działa dobrze z serwisami zewnętrznymi WU oraz WC. Jednak postanowiłem stworzyć dla niej stronę www z odczytem danych. Zakupiłem w tym celu raspberry pi oraz postawiłem na tej małej maszynce CumulsaMX. Od 3 dni walczę z konfiguracja cumulusa aby "zmusić" go do odczytów z sencora jednak bezskutecznie. W sencorze jedyną opcja przesłania danych (poza WU i WC) jest możliwość wpisania linijki zewnętrznego serwera do odczytu, nie posiada on wyjścia USB
do komunikacji. Według instrukcji cumulusa przez protokół HTTP(wunderground) próbuje konfigurować moja stację w następujący sposób:
URL: adres_lokalny_cumulsa:8998/station/wunderground?
ID:1
Key:1
nie mam innych możliwości typu podanie ścieżki osobno lub portu komunikacji osobno. Efekt jest taki że cumulus nie zaczytuje danych/ lub stacja ich nie wysyła poprawnie. Dane nie są wyświetlane, update cumulsa nie następuje. Użytkownik na forum pisał że da się połączyć cumulusa z WeatherUnderground jednak ja widzę tylko opcje wysyłania danych na WU w ustawieniach CMX a nie pobierania ich.
Proszę o jakąś radę jak sobie poradzić z tym problemem. Dzięki !