Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Kalibrowanie pomiarów ciśnienia  (Przeczytany 806 razy)

Marysia

• Gość
Kalibrowanie pomiarów ciśnienia
« dnia: 03 Maja, 2022, 16:10:46 »
Dzień dobry :)
Mój pierwszy post na Forum, więc proszę o wyrozumiałość (być może były już takie pytania, więc proszę się nie irytować :))
Mam taką zagwozdkę totalnego laika, może dla Was to oczywistość, ale nie zaszkodzi dopytać.

Strona IMGW wskazuje ciśnienie dla mojej miejscowości około 1015hPa. Obecna stacja którą posiadam 995. Planuję zakup nowej (wybór padł na Gogen ME 3236, głownie ze względu na nieprzeładowany wyświetlacz i estetykę :) ), w której jest możliwość ręcznego ustawienia wartości ciśnienia. Do sedna.

Czy jeśli stacja pokazuje np 995, a strony dla okolicy ok 1010, to czy powinnam na swojej stacji również wpisać te 1010 (i później będzie brać poprawkę), czy mnie nic nie powinno interesować i najbardziej wiarygodna dla mnie, jest ta wartość, którą stacja sama sobie złapie? Dodam, że dochodzi wysokość 5go piętra.

Z góry dziękuję za odpowiedź. Marysia :)

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Kalibrowanie pomiarów ciśnienia
« dnia: 03 Maja, 2022, 16:10:46 »

Offline Dador

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 56
    • Stacja pogody VP2 - aktualna pogoda w Rybniku i Jejkowicach
  • Typ stacji: Davis VP2 Plus, Oregon, Ecowitt
Odp: Kalibrowanie pomiarów ciśnienia
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Maja, 2022, 19:19:47 »
Te 995 hPa, to wartość ciśnienia absolutnego, czyli takiego, jakie faktycznie jest w Twoim miejscu zamieszkania na wysokości 5 piętra (czyli coś circa 15 metrów nad poziomem gruntu). Jakbyś zniosła stację na parter, to ciśnienie powinno skoczyć o 2 hPa, do wartości 997 hPa. Z kolei, jak wejdziesz na dach (jeśli to 10cio piętrowiec), to spadnie do 993 hPa :) Takie cuda z ciśnieniem się dzieją.

IMGW podaje wartość zredukowaną do poziomu morza, by w całym kraju był jednaki standard wartości ciśnienia. By obliczyć swoje aktualne ciśnienie, skorzystaj z kalkulatora - https://stacje-pogody.pl/cisnienie.php. Uzupełnij poprawnie wszystkie pola i Ci wyjdzie ciśnienie zredukowane. Jeśli nie będziesz zadowolona z odczytów (pewnie mogą być odchyłki +/- 2 hPa od oficjalnych wartości), to po prostu skoryguj do wartości, którą masz na https://meteo.imgw.pl/ dla swojej miejscowości.

Marysia

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Maja, 2022, 22:33:10 »
Dziękuję :)
A tak łopatologicznie, to co bardziej powinno interesować taką "pogodową Grażynę" :D jak ja? To ciśnienie właściwe dla mojej wysokości, czy te z poziomu morza dla mojej okolicy? Jeśli nie chcę dokonywać zapisków pomiarów, dzielić się z innymi, a jedynie obserwować na zasadzie "oooo wysokie dziś ciśnienie, dlatego boli głowa", to powinnam dokonać kalibracji, czy zostawić jak jest?

PS
Zakładam, że 70% nabywców takich prostych zestawów z marketów, czy allegro nie bawi się w kalibrowanie :)

Offline Dador

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 56
    • Stacja pogody VP2 - aktualna pogoda w Rybniku i Jejkowicach
  • Typ stacji: Davis VP2 Plus, Oregon, Ecowitt
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Maja, 2022, 22:55:10 »
Wyobraź sobie, że oglądasz pogodę na Polsacie i Horczyczak, po dość "suchym" ludowym porzekadle ;), informuje, że nad Polską rozbudowuje się potężny wyż, gdzie ciśnienie może wynieść nawet 1050 hPa. Trzeba przyznać, że bardzo wysokie. Wiele osób źle zniesie taką wartość. No i spoglądasz na swoją stację, a tam ledwie 1010 hPa. Coś nie pasuje, prawda? Oczywiście Twoje ciśnienie jest prawidłowe, ale jest absolutne, nie zredukowane. Właśnie po to wprowadza się redukcję do poziomu morza, by wartości były porównywalne! Przecież tę samą temperaturę też można przedstawić w Celsjuszach, Fahrenheitach czy Kelwinach. Jednak robimy to tylko w jednej jednostce, by była dla wszystkich czytelna.

Ad rem - jeśli możesz, ustaw zredukowane :)

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 45
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
  • Typ stacji: HP1001 WiFi & WH2600 IP WiFi & HP1002 WiFi
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Maja, 2022, 10:56:20 »
"Dador" -    warto też wrócić do wątku założonego przez Ciebie w 2014roku_klik   w którym zostało wyjaśnione    jaką temperaturę wpisać do "okienka"   we wskazanym przez Ciebie powyżej kalkulatorze ciśnienia_klik    ;)

... i zgadzam się z Tobą że należy operować  ciśnieniem zredukowanym inaczej względnym bo wszyscy rozmawiamy wtedy o tym samym.

Ponadto do "Marysi" - obserwując ciśnienie obserwujemy nie tylko chwilową jego wartość ale też trendy bo to one mówią nam jaka nadchodzi pogoda . Trendy są takie same
dla  obserwacji ciśnienia absulutnego jak i zredukowanego do poziomu morza.

Wzrost ciśnienia to pogoda słoneczna a spadek to zachmurzenie. Głęboki spadek i zaraz potem ostry wzrost to nadchodzą wichury, a dołowania ciśnienia zwiastują opady atmosferyczne. Są oczywiście wyjątki jak np zgniłe wyże.  ;)

Ponadto dla obszaru Polski przyjęto, że ciśnienie normalne to 1013 hPa a wszystko poniżej to niskie a powyżej 1013 hPa to wysokie ciśnienie.
« Ostatnia zmiana: 05 Maja, 2022, 11:17:02 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline Lukdirt

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 1
  • Typ stacji: DNT WeatherScreen PRO, Eurochron EFWS 2900 oraz Meteo SP-10
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Maja, 2022, 17:31:17 »
Ponadto dla obszaru Polski przyjęto, że ciśnienie normalne to 1013 hPa a wszystko poniżej to niskie a powyżej 1013 hPa to wysokie ciśnienie.

Warto również podkreślić, że w okresie letnim niże nie są zbyt głębokie, natomiast wyże nie są zbyt potężne. Przez co wahania ciśnienia są mniejsze niż w porze zimowej, co ma szczególne znaczenie dla osób wrażliwych na nagłe zmiany pogody  :)
« Ostatnia zmiana: 05 Maja, 2022, 17:33:00 wysłana przez Lukdirt »

Marysia

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Maja, 2022, 20:12:35 »
@Dador @Rychu_Świbno @Lukdirt
Dziękuję serdecznie, jak tylko się da to wprowadzę dane z IMGW. Pogody ducha życzę :)