Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Stacja Ecowitt HP3501  (Przeczytany 26300 razy)

Offline Sowa

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 4
Odp: parę zmian na ecowitt.net
« Odpowiedź #180 dnia: 06 Stycznia, 2021, 17:42:45 »
Na serwerze gromadzącym dane Ecowitt ostatnio wprowadził parę użytecznych funkcji.

Właściciel stacji może wygenerować link, którzy umożliwia innym osobom obserwację danych na ecowitt.net bez potrzeby logowania:
https://www.ecowitt.net/home/share?authorize=WWN397
Zaletą dla przypadkowych oglądaczy jest rzeczywiście łatwość dostępu do danych pod linkiem.
Wadą jest konieczność znajomość kodu autoryzacji, który można zdobyć tylko od autora strony.
 Wadą jest również, że dostęp do danych jest tylko daily, nie ma weekly, monthly etc. Wśród opcji nie ma również - możliwość dostępu do mapy

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Odp: parę zmian na ecowitt.net
« Odpowiedź #180 dnia: 06 Stycznia, 2021, 17:42:45 »

Offline Arkadiusz_w

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: Brak
Odp: Stacja Ecowitt HP3501
« Odpowiedź #181 dnia: 17 Marca, 2022, 08:18:17 »
Zakupiłem stacje od Ecowitt wraz z bramkami GW1100 ze strony Ecowitt.com Posiadam wiatromierze ultradźwiękowe WS80 i klasyczny WS68 w różnych lokalizacjach. Jestem ogólnie bardzo zadowolony z działania tych stacji. Problemem okazały się tylko pomiary temperatury, które udało mi się rozwiązać, kupując do jednego z czujników osłonę słowacką Barani Meteoshield Pro za ponad 200 euro. Odradzam natomiast zakup osłon radiacyjnych firmy Drumik, które są w sprzedaży na Allegro przez firmę z Grudziąca. Zawyżają one realnie temperaturę średnio od 2°C do 5°C w dzień solarny. Dlatego dyskwalifikuje je to do ochrony przed nagrzewaniem się czujników temperatury. Problem nie występuje, gdybyśmy umieścili czujnik z osłoną w zacienionym miejscu, lecz wtedy lepiej zdecydować się na osłonę TFA, która jest dużo tańsza. Na słońcu skoki temperatury w osłonie Drumik są wyraźne.

Na aukcjach wspomniane jest, że są to osłony profesjonalne. Miałem okazje testować szczegółowo najdroższe osłony z tych aukcji i nie jest to prawdą. Sprzedawca wprowadza konsument w błąd, sugerując, że są to produkty, które standaryzują pomiary w dni solarne. Tak się jednak nie dzieje i odchylenia są bardzo duże. Link do tego Allegrowicza poniżej.

https://allegro.pl/uzytkownik/tmdrumik

Piszą o tym również użytkownicy grupy facebookowej Amatorskie Stacje Meteo, wskazując na duże zawyżanie w dni solarne przez osłony firmy Drumik. 

https://www.facebook.com/groups/amatorskiestacjemeteo/posts/1414768795274367/

Poniżej można śledzić na bieżąco wyniki wysyłane przez sensory Ecowitt, które są ulokowane w różnych częściach Lublina. W ostatniej lokalizacji pomiary temperatury są realizowane za pomocą WS80 na wysokości około 20 m.n.p.g. Nie jest więc to standardowa wysokość pomiarową 2 m.n.p.g. Lokalizacja ta służy mi tylko do oceny prędkości wiatru z uwagi na wolną przestrzeń wokół czujnika z każdej strony. Trudno spełnić wymogi WMO w mieście jeśli chodzi o pomiar wiatru na 10 m.n.p.g i brak przeszkód wokół wiatromierza. Na dwóch pierwszych lokalizacjach czujniki znajdują się około 10-11 m.n.p.g, lecz blok jest w obniżeniu terenu.

https://www.wunderground.com/dashboard/pws/ILUBLI35
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/ILUBLI38
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/ILUBLI39

Wyniki pomiarowe z jednego dnia solarnego i efekt działania osłon Barani Meteoshield Pro i Drumik ORP.

https://zapodaj.net/images/367038c24a619.jpg
https://zapodaj.net/images/4275cf183f43a.jpg

Offline Sowa

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 4
« Odpowiedź #182 dnia: 17 Marca, 2022, 18:28:44 »
Zakupiłem stacje od Ecowitt wraz z bramkami GW1100 ze strony Ecowitt.com Posiadam wiatromierze ultradźwiękowe WS80 i klasyczny WS68 w różnych lokalizacjach. Jestem ogólnie bardzo zadowolony z działania tych stacji. Problemem okazały się tylko pomiary temperatury, które udało mi się rozwiązać, kupując do jednego z czujników osłonę słowacką Barani Meteoshield Pro za ponad 200 eu

Brawo!. W jednym ( prawie) miejscu 3 zestawy i to bogate ;) .
Niestety nie padałeś specyfikacji stacji. Zabawiłem się  w detektywa i poniżej co zdołałem z identyfikować (pewności nie ma).

L35  Wieniawa GW1100A,  WS68 ( wysokość 10.5), WH32 ( wysokość ?, osłona jaka)

L38  Wieniawa Konsola (jaka) , WS68 (wysokość 10.5m), WH32 ( ten sam co w L35, osłona jaka)
hm . Czy L35 i L38 to czasem nie jest  jeden zestaw czujników. Wyniki wysyłane przez GW1100a i Konsolę ?

L39  Startowa   GW1100A,  WS80( wysokość 20m) WH31? ( wysokość ?, osłona jaka)
Podaj  prawdziwe dane.

Odradzam natomiast zakup osłon radiacyjnych firmy Drumik, które są w sprzedaży na Allegro przez firmę z Grudziąca. Zawyżają one realnie temperaturę średnio od 2°C do 5°C w dzień solarny.

Ha,ha. I Ty wpadłeś na tego ignoranta z ‘profesjonalną’  osłoną. Wszystko co napisałeś jest prawdą. Latem gdy świeci słońce to zawyża nawet 5-7 C. Ona chroni tylko przed deszczem. Kupowanie osłony, która chroni przed deszczem, za 200 zl,  to gruba przesada. Może Parasol napisze gdzieś ostrzeżenie przed tym ‘specem’.

Offline Arkadiusz_w

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #183 dnia: 18 Marca, 2022, 11:38:37 »
L35 to ultradźwiękowy WS80. Przesył temperatury następuje z WH32EP. Jest to czujnik z sondą umieszczoną w Barani Meteoshield Pro. Wysokość pomiaru wiatru około 10-11 metrów n.p.g, lecz nie jest to super lokalizacja z uwagi na obniżenie terenu i drzewa w odległości około 50-100 metrów. Jednak stacje IMGW też nie są super ulokowane i często nie są zgodne z wytycznymi WMO. Czujnik temperatury w ogrodzie na wysokości około 2 m w osłonie Baraniego.

L38 Wieniawa Konsola HP3500_C Weather Station Display, pomiar wiatru z WS68, temperatura z Barani Meteoshield Pro i umieszczonym czujniku sondy pochodzącym z WH32EP.

L39 Startowa, bramka GW1100A, wysokość pomiaru wiatru około 20-23 m.n.p.g. To nowo oddany blok mojego kolegi z bardzo dużą przestrzenią wokół i brakiem wyższych przeszkód. Zgodził się na użyczenie przestrzeni na swoim dachu oraz łącza internetowego do przesyłu danych. Ulokowałem tam drugi czujnik WS80. Pomiar temperatury pochodzi niestety z czujnika ultradźwiękowego. Nie ma tam za bardzo gdzie umieścić czujnika na 2 metrach w osłonie radiacyjnej z uwagi na powszechny beton. Nie jest również moim priorytetem, aby mierzyć tam temperaturę albo opady. Skupiłem się tylko na wietrze z uwagi na bardzo wietrzny charakter tego miejsca.

Jeśli ktoś jest zainteresowany osłoną Barani Meteoshield Pro, to najlepiej zakupić ją od Słowaków, płacąc w Euro. W polskim sklepie Meteoplus jest droższa o jakieś 200-300 zł. Negocjować można cenę dopiero przy większych zamówieniach. Tak jest zarówno w Polsce, jak i też u Słowaków.

https://www.baranidesign.com/meteoshield-professional

Dodatkowo zainteresowałem się wiatromierzami od Baraniego. Złożyłem zamówienie na Wireless MeteoWind® IoT Pro z bramką do przesyłu LoRaWAN za 100 euro. Będzie mi służył przez kilka dni do zrobienia porównań u siebie, a następnie docelowo trafi na lokalizację we wschodniej części Lublina, aby pomiary porównawcze były prowadzone zarówno za pomocą ultradźwięków Ecowitt i klasycznej technologii. Wiatromierz Baraniego spełnia wymagania do służby w służbach meteo. Wziąłem go z klasyczną kalibracją fabryczną i dokumentem potwierdzającym wykonanie kalibracji, nie zdecydowałem się na kalibracje Measnet, gdyż kosztowała ponad 200 euro i wielkich różnic w pomiarach nie wniesie. Nie wziąłem wariantu z ogrzewaniem, gdyż według pracowników Baraniego nie ma to sensu, jeśli nie pracuje on w górach albo na obszarach podgórskich. Kosztowało to wszystko około 800 euro.

Więcej o nim można przeczytaj, klikając w linki poniżej

https://www.baranidesign.com/meteowind-iot-pro

https://static1.squarespace.com/static/597dc443914e6bed5fd30dcc/t/5f1813e0fd8f9a4a19feb781/1595413481804/MeteoWind+IoT+Pro+DataSheet.pdf

Dostępny jest również materiał w formie wideo, który pokazuje jak niską bezwładność mają wiatromierze Baraniego w porównaniu do Davisa.

https://youtu.be/6mcdoKm2rBM

Jedna osłona firmy Drumik mi została. Musiałem powiększyć otwór, aby zmieścić czujnik z sondą WH31EP, mimo że firma Drumik dostała wymiary czujnika oraz kabla i sondy. Wrzucę ją gdzieś w innym miejscu ogrodu do porównań. Ogólnie przy Baranim jest fatalna, a według firmy Drumik przed zakupem miało nie być różnic do osłony za 200 euro. Zarzekał się dodatkowo, że jest to produkt profesjonalny z super materiałów. Rzeczywistość szybko to zweryfikowała, dlatego zdecydowałem się na Barani Meteoshield Pro, aby obnażyć kłamstwo o rzekomej "profesjonalnej" osłonie i ustandaryzować pomiary. Drugą odesłałem, ale ze sprzedawcą mam mały problem, gdyż robił produkt na zamówienie i środków nie odzyskam już raczej. Miał mi ją powiększyć, gdyż źle oszacował wymiary jej i nadmiernie się nagrzewała. Powstały lekkie ślady od montażu w różnych miejscach na jego "talerzach" i twierdził, że on środków nie zwróci, gdyż ma ślady użytkowania i on jej dalej nie sprzeda komuś. Grozić zaczął również sądem, słysząc, że pojawią się rzeczywiste testy w sieci. Pomiary mam zapisane na stronie Ecowitt w różnych warunkach przez kilka dni z rzędu.

Umówiliśmy się na zwrot połowiczny kwoty, który nie wykonał do godzin wieczornych w ubiegłym tygodniu. Dlatego też pojawiła się opinia na Allegro moja o rzeczywistej "pracy" jego osłon. Szybko została skasowana przez Allegro, gdyż pojawił się pod produktem, który został zwrócony. Rzekomo regulamin tego serwisu nie pozwala na to.

Dlatego też was ostrzegam przed zakupami osłon firmy Drumik, które w aukcjach na Allegro są opisywane jako profesjonalne. Kosztują dużo, a nagrzewają się porównywalnie jak TFA i inne tanie osłony. Zachowują się one nawet gorzej od czujnika w osłonie WS80. Co więcej sprzedawca przeprowadzał testy tych osłon głównie na balkonie. Zapytałem go o szczegółową dokumentację testową w różnych warunkach oraz komorze klimatycznej, jak u Baraniego i Vaisala i do dziś jej nie otrzymałem.

« Ostatnia zmiana: 18 Marca, 2022, 13:27:53 wysłana przez Arkadiusz_w »

Offline Dador

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 55
    • Stacja pogody VP2 - aktualna pogoda w Rybniku i Jejkowicach
  • Typ stacji: Davis VP2 Plus, Oregon, Ecowitt
« Odpowiedź #184 dnia: 18 Marca, 2022, 14:36:10 »
Fajnie mieć świadomość, że nie jestem jedynym użytkownikiem Barani w Polsce ;) Osłonę posiadam 2 lata i już co nieco mogę o niej napisać. Mianowicie to, że robi ona robotę tylko w dwóch przypadkach - po pierwsze przy słonecznej, !!!bezwietrznej!!! pogodzie, oraz przy pogodzie z tzw. "mlekiem" na niebie, kiedy występuje duże promieniowanie rozproszone. Poza tym, działa tak samo jak np. dużo tańsza osłona Davis 7714 (którą notabene bardzo polecam dla wszelkiego rodzaju czujników - Davis SHT31, Ecowitt WH31/2-EP, WH31/2, Oregon i inne).

Jak w przyszłości CumulusMX pozwoli na tworzenie wykresów z ekstra czujników, to będę miał na stronie porównanie online WH31 w Davis 7714 oraz Davis SHT31 w Barani (aktualnie też mam, ale wykresy są rozdzielne).

Odnośnie Drumik, to swego czasu widziałem te osłony na Allegro i z tego co pamiętam, to chyba pochodzą z drukarki 3D. Pierwsza i podstawowa obecnie panująca zasada jest taka, że profesjonalne osłony są zaczernione w środku. Jak tego nie ma, tzn. że osłona jest starego typu. Każda szanująca się firma (prócz Davis  :) ) tworzy osłony ciemne w środku (Barani, MeteoServis, MetSpec, Comet, etc.)

Offline Arkadiusz_w

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #185 dnia: 18 Marca, 2022, 16:26:13 »
Mi również miło słyszeć, że nie jestem jedynym Polakiem, który używa osłon słowackiej firmy Barani. Ja używam raptem pół miesiąca Barani Meteoshield Pro, ale mogę powiedzieć, że działa. Czytałem publikacje na różnych stronach i wskazują one, że radzi sobie ona nawet lepiej niż klatka meteorologiczna.

https://www.wmocimo.net/wp-content/uploads/P1_26_Sotelino_teco_2018_lgs.pdf

Co do Pana z firmy Drumik, to początkowo szedł w zaparte, że osłony helikalne nie działają i większych różnic nie zobaczę, gdyż to tylko marketing firmy słowackiej. Posłuchałem go i niestety kupiłem te niedziałające w dni solarne osłony radiacyjne firmy Drumik. Uważał również, że wyczernienie środka nic nie daje, a jak zobaczył wyniki w porównaniu do Baraniego to powiedział, że słowacka firma wygrywa tym, że jest większa komora pomiarowa i być może wyczernienie środka oraz helisa coś daje. Wspomniał potem, że jest w stanie osiągnąć rezultaty Baraniego, ale jego osłona by musiała kosztować 800-900 zł, ale w Polsce klientów na tak drogie osłony nie znajdzie. Co więcej dodał, że to są tak naprawdę dwie osłony w jednym wykonane w technologii natrysku.

Na filmie poniżej można zobaczyć jak zbudowana jest najlepsza pasywna osłona na świecie.

https://youtu.be/5x9_LSfLkhE

Zamieszczam Wam również dodatkowo porównanie rezultatów pracy wiatromierzy w dwóch lokalizacjach. Dwa z nich to WS80, które pracują w dwóch odrębnych miejscach w Lublinie i jeden to WS68 Ecowitt. Wkrótce, gdy dotrze do mnie Wireless MeteoWind® IoT Pro zrobię dłuższy test trzech wiatromierzy. Ciekaw jestem jak wypadnie Ecowitt w rzeczywistości na tle Baraniego. Niektórzy mówią, że Barani, to taki mercedes wśród anemometrów. Tak dokładny wiatromierz z wysokimi osiągami pracy jest mi potrzebny do pomiarów porywów burzowych. 11 sierpnia 2017 r. w czasie burzy wiatrowej Derecho porywy przekraczały 140-150 km/h w Polsce na nizinach. Na stacji telemetrycznej IMGW w Elblągu zmierzono 156 km/h. Każdego roku Lublin nawiedzają silne burze powodujące duże szkody wiatrowe. Często potrafią omijać sieć pomiarową IMGW, uderzając z impetem w miasto wojewódzkie. Na nizinach z gradientu rzadko powieje powyżej 90-100 km/h, ale z burz superkomórkowych oraz układów liniowych porywy potrafią przekraczać znacznie 100-130 km/h.

Polecam zapoznać się z całą ofertą wiatromierzy klasycznych, link zostawiam poniżej. Barani chwali się nawet, że są one lepsze od wiatromierzy ultradźwiękowych nie tylko pod względem liniowości pomiaru, ale także dostępności danych względem ultradźwięków. Ciekawe, czy jest to prawdą. WS80 nie jest profesjonalnym anemometrem, lecz wyniki prezentowane przez niego są okej. WS68 w mojej ocenie zaniża i to znacznie z uwagi na dużą bezwładność. Gorzej reaguje na krótki, nagły poryw wiatru. Podobno Barani ze swoimi charakterystycznymi eliptycznymi kubkami rozwiązało ten problem. Pomiary będę mógł przekazywać na Wundeground, dlatego z chęcią podzielę się nimi na forum.

https://www.baranidesign.com/wind-sensors
https://www.baranidesign.com/faq
« Ostatnia zmiana: 18 Marca, 2022, 16:42:53 wysłana przez Arkadiusz_w »

Offline Dador

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #186 dnia: 18 Marca, 2022, 17:37:56 »
Co do Pana z firmy Drumik, to początkowo szedł w zaparte, że osłony helikalne nie działają i większych różnic nie zobaczę, gdyż to tylko marketing firmy słowackiej. Posłuchałem go i niestety kupiłem te niedziałające w dni solarne osłony radiacyjne firmy Drumik. Uważał również, że wyczernienie środka nic nie daje, a jak zobaczył wyniki w porównaniu do Baraniego to powiedział, że słowacka firma wygrywa tym, że jest większa komora pomiarowa i być może wyczernienie środka oraz helisa coś daje. Wspomniał potem, że jest w stanie osiągnąć rezultaty Baraniego, ale jego osłona by musiała kosztować 800-900 zł, ale w Polsce klientów na tak drogie osłony nie znajdzie. Co więcej dodał, że to są tak naprawdę dwie osłony w jednym wykonane w technologii natrysku.

Helisa działa i to dość dobrze. Nie dalej, jak parę dni temu byłem świadkiem, jak po pojawieniu się flauty przy marcowym pełnym słońcu, temperatura w Barani zaczęła... spadać. To jest właśnie ten bajer, gdy widać, że każda osłona zaczyna się "grzać", to w Barani odczyty mogą nawet maleć. Jak sam się przekonałeś, komora w Barani jest tyci tyci. Ledwo mieści się w niej czujnik WH31. Co do dwóch osłon, to się nawet zgodzę. W obecnej finalnej wersji osłony, czarna część jest oddzielona od białej. Przyznam, że technicznie jest to bardzo ciekawie rozwiązane. A co najlepsze, to mycie tej osłony z demontażem i montażem zajmuje mi 15 minut  ;) To jest mega plus wg mnie. Kto czyścił osłony Davis, ten wie ile czasu zajmuje dokładna konserwacja talerzyków :).

Offline Arkadiusz_w

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #187 dnia: 03 Kwietnia, 2022, 21:24:25 »
Dzisiaj były bardzo wymagające warunki do pomiarów temperatury. Na wschodzie naszego kraju zalegało 20 cm śniegu i pojawiło się silne słońce przeplatane co jakiś czas niskimi chmurami Cumulus. Panowało więc bardzo wysokie albedo za sprawą świeżej pokrywy śnieżnej. W kulminacyjnym momencie osłona firmy Drumik zawyżała o ponad 1,5 stopnia w miejscu zacienionym. Wykres i temperatura maksymalna to jakaś porażka względem Barani Meteoshield Pro. Żadna inna okoliczna stacja nie pokazała takich głupot. Jedna i druga osłona znajdowała się w ogrodzie, natomiast czujniki użyte do pomiarów, to z firmy Ecowitt WH31EP i WH32EP z sondą SHT35.

Model osłony firmy Drumik użyty w testach to ORP-96-138-50, zatem to osłona radiacyjna za ponad 200 zł.

Jak widać osłona radiacyjna firmy Drumik nie chroni w należyty sposób przed promieniowaniem odbitym. Często również przed rozproszonym w dniu pochmurne oraz bezpośrednim w dni słoneczne. Mam problem z nią, gdy słońce znajduje się nisko nad horyzontem i chyli się ku zachodowi. Wtedy potrafi zawyżyć temperaturę o około 1 stopień. Nie jest również produktem profesjonalnym, co bardzo dobrze widać w porównaniu z profesjonalną osłoną słowacką.

Offline Arkadiusz_w

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #188 dnia: 04 Lipca, 2022, 12:03:14 »
Osłony radiacyjne firmy Drumik nie standaryzują pomiarów w dni solarne. Opinia po kilku miesiącach użytkowania z czujnikiem WH31EP Ecowitt wraz z konsolą HP3501

Zrezygnowałem z używania osłony radiacyjnej firmy Drumik w miejscu zacienionym po kilku miesiącach. Okazuje się, że momentami wpadają do osłony pomiarowej promienie słoneczne, powodując kilkustopniowe skoki temperatury. Umieszczony miałem w niej czujnik SHT 35 na dole komory, by ograniczyć wpływ nagrzewania się czujnika u góry osłony. Co więcej po 2 gradobiciach w tym roku na materiale osłony były wyraźne ślady od kulek gradu. Cała osłona jest warta maksymalnie 30 zł, a nie od 50-300 zł. Rozpryśnięty grad wpadł nawet do "komory pomiarowej". Znalazłem ślady po gradzie na czujniku wysyłającym dane.

Odradzam więc zakup osłon radiacyjnych do czujników temperatury i wilgotności produkowanych na drukarce 3D przez firmę DRUMIK Tomasz Majewski, Grudziądz. Zadziwiające jest jak dużo Allegrowiczów wystawia temu Panu pozytywne opinie. Wynika to w mojej ocenie z niewiedzy tych osób. Pojawiła się tylko jedna opinia negatywna na platformie Allegro, które sugeruje zawyżanie temperatury o kilka stopni, gdy wyjdzie słońce. Osłony radiacyjne firmy Drumik nie standaryzują pomiarów temperatury i wilgotności w dni z operacją słoneczną, nie chronią czujników przed warunkami atmosferycznymi w sposób prawidłowy.

Jakie są wady osłon radiacyjnych sprzedawanych przez firmę Drumik z Grudziądza

- Za mała przestrzeń pomiarowa.
- Brak czernienia osłony, aby ograniczyć wpływ promieniowania odbitego i wpadającego bezpośrednio do osłony pomiarowej.
- Słabej jakości materiał, nieodporny na warunki atmosferyczne i opady gradu.
- Źle zaprojektowane "talerzyki" przez które przenikają promienie słoneczne.
- Górna pokrywa jest zbyt cienka i wykonana z nieodpowiedniego materiału. Można to porównać do szklarni do której wpadają promienie słoneczne i podwyższają temperaturę z biegiem czasu.
- Nie jest to prawdą, że firma Drumik z Grudziądza jest pierwszym producentem osłon radiacyjnych w Polsce. Dużo dłużej na rynku jest firma A-Ster z Krakowa, która produkuje przyrządy i osłony pomiarowe zgodne ze standardami WMO. Na wielu stacjach uniwersytetów w Polsce są obecne te osłony. Są one niewiele droższe od tych sprzedawanych przez firmę Drumik a charakteryzują się lepszą jakością.
- Nie jest prawdą, że firma Drumik sprzedawała osłony radiacyjne do IMGW. W państwowej służbie meteo nie ma miejsca na tak tandetne osłony radiacyjne, które fałszują pomiary temperatury i wilgotności. Nawet na stacjach niższego rzędu. Zalet osłon radiacyjnych firmy Drumik nie widzę.

Należy również dodać o firmie Drumik:

- Wprowadzanie w błąd klienta na Allegro, sugerując, że jest to produkt klasy profesjonalnej. Nie jest to prawdą i wprowadza potencjalnego nabywcę w błąd. Sprawa dla UOKiK.

- Firma Drumik nie ma dużego doświadczenia w projektowaniu osłon radiacyjnych. Testy osłon firma Drumik prowadziła na balkonie.

- Jeśli kupicie osłonę radiacyjną produkowaną przez firmę Drumik, to nie będziecie zadowoleni z jakości pomiarów w dni solarne, gdyż notorycznie temperatura będzie zawyżona przez padające promienie słoneczne.

Poniżej prezentuje Wam kilka zdjęć jak wyglądają osłony radiacyjne firm, Drumik, A-Ster i Barani. Należy zwrócić uwagę jak dużo promieni słonecznych wpuszcza osłona firmy Drumik do komory pomiarowej od góry. Przy cenie blisko 5-krotnie wyższej od TFA jest to niedopuszczalne. Sam materiał jest znacznie gorszej jakości niż w tańszej osłonie niemieckiej firmy i jest nieodporny na warunki pogodowe. Przy Barani i A-Ster to dramat jakościowy i nacinanie klientów na produkt lichej jakości za grubą kasę.

Jak dla mnie zakup osłon firmy Drumik okazał się stratą pieniędzy i czasu. Ostrzegam więc potencjalnych nabywców przed zakupem osłon radiacyjnych w tym podmiocie gospodarczym z Grudziądza.

Obecnie do pomiarów w miejscu zacienionym na 2 metrach używam A-Ster OAR-961 w wersji 8 talerzowej.  Po wstępnych testach jest to znacznie lepsza osłona niż firmy Drumik. Nie tylko pod względem jakości wykonania, ale także wiarygodności pomiarów meteorologicznych z sondami do pomiarów temperatury i wilgotności. Można ją nabyć w poniższym sklepie. 

https://sklep.meteoplus.pl/p/216/697/a-ster-oar-961-oslona-radiacyjna-pasywna-dla-czujnika-temperatury-i-wilgotnosci-oslona-antyradiacyjna-profesjonalna-oslony-radiacyjne-akcesoria-sprzet-profesjonalny.html

Aukcje firmy Drumik na Allegro można obejrzeć poniżej/

https://allegro.pl/uzytkownik/tmdrumik

« Ostatnia zmiana: 04 Lipca, 2022, 18:27:59 wysłana przez Arkadiusz_w »

Offline Mark

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 20
    • Pogoda w gminie Ślesin
  • Typ stacji: Ecowitt HP3501/WS80
Czujnik Ecowitt WH32EP z sondą SHT35
« Odpowiedź #189 dnia: 15 Sierpnia, 2022, 12:39:31 »
Mija 10 lat od kiedy zacząłem pod Koninem prowadzić swoje pomiary meteorologiczne niedaleko jednego z jezior rynnowych. Najpierw była to stacja WH2080, a od sierpnia 2019 bezprzewodowy sprzęt firmy Ecowitt. Słabym elementem tańszych stacji jest między innymi brak solidnej osłony chroniącej przed promieniowaniem słonecznym. A pomiar temperatury zgodnie z ustaloną metodyką przez WMO powinien być prowadzony na stanowisku nasłonecznionym, choć w klatce lub osłonie założonej na czujnik.

Ostatnio postanowiłem pójść o krok dalej i kupić dokładniejszy czujnik temperatury i wilgotności WH32EP z sondą - sensorem SHT35 na 1-metrowym kablu. Taka konstrukcja pozwoliła wykorzystać całkiem już profesjonalną osłonę antyradiacyjną firmy A-ster OAR-961-M w wariancie z 5 talerzami, która jak czytamy na stronie producenta jest "zbudowana z 2 pokryw górnych, pierścieni wewnętrznych oraz pokrywy dolnej połączonych elementami dystansowymi." Istotne dla zniwelowania wpływu promieniowania odbitego i rozproszonego jest czernienie spodniej strony talerzy. Sonda jest wodoszczelna, ale reszta czujnika już nie i stąd umieszczenie jej w osłonie TFA poniżej. Dane są wysyłane do konsoli lub bramki wifi GW1000 co 64 sek (standardowa WH32 co 48 sek, więc jest pewien niedosyt).

Do tej pory miałem czujnik WH32 przymocowany właśnie w osłonie TFA do pnia świerku. Nie jest to lokalizacja idealna, ale zacieniona przez cały dzień. Teraz mogę przekonać się jaka jest różnica między czujnikiem w cieniu pod koroną drzewa, a w ogrodzie w otwartej lepiej wentylowanej naturalnie przestrzeni.

Czujnik z sondą w osłonie A-stera szybciej reaguje na zmiany temperatury, co widać po dobowych temperaturach ekstremalnych. Temperatury minimalne są nieco niższe, choć na razie w obecnej masie powietrza różnica to poniżej 0.5°C. Podobnie wyższe są nieco temperatury maksymalne, przy lekkim wietrze (dzisiaj o 0.2*C). Przy krótkich przejaśnieniach różnica może jednak sięgać 1°C, bo reakcja zacienionego czujnika jest znacznie wolniejsza na zmiany. Gdy jest pochmurno, ale występuje wiatr, oba czujniki Ecowitt pokazują bardzo zbliżoną temperaturę, podobnie jak anemometr WS80 na dachu.
Oczywiście po czujniku SHT35 można się spodziewać wyższej dokładności zwłaszcza w ujemnych temperaturach (jak podano już tu w innym wątku - błąd pomiarowy temperatury przy -20˚C dla SHT35 to ±0,2°C). Po nocnej ulewie zauważyłem jednak też różnice w odczytanej wilgotności - czujnik z sondą podał 99% wilgotności powietrza, a standardowy WH32 94% (typowy błąd wilgotności przy 100% dla SHT35 wynosi ±2%).

Mogę też przy tej okazji sprawdzić skuteczność obu posiadanych osłon. Wyraźnie A-ster chroni przez zawyżaniem mierzonej temperatury. Jest słoneczne popołudnie, wieje lekki wiatr ze wschodu (śr. prędkość paręnaście km/h). Obok osłony A-ster z sondą WH32EP umieściłem osłonę TFA z włożonym czujnikiem temperatury WH31. Po kwadransie temperatura pod osłoną TFA była o 2.5°C wyższa niż w osłonie A-ster (29.0°C vs 26.5°C). Użyte tworzywo i sposób wykonania mają istotną różnicę. Producent uznaje ją za profesjonalną, ale też jest wykorzystywana przez uczelnie do prowadzenia projektów obserwacyjnych, np. osłona A-ster jest wykorzystana do prowadzenia pomiarów w mrozowisku w Litworowym Kotle w Tatrach w których bierze udział Uniwersytet Adama Mickiewicza w Poznaniu.

Jeśli bylibyście zainteresowani różnicami w temperaturze pod osłoną A-ster wystawioną na słońce, a TFA w cieniu można je śledzić na WU pod linkami:
TFA w cieniu przy drzewie, standardowy czujnik WH32 (SHT30):
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/ILESIN3

A-ster na słońcu z sondą SHT35:
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IWIELKOP26
Dane z prywatnej stacji pogodowej Ecowitt HP3501: http://pogodaslesin.vxm.pl/pogoda/

Offline wicia21

• Cirrocumulus
  • **
  • Typ stacji: Oregon BAR686
« Odpowiedź #190 dnia: 16 Października, 2022, 21:01:20 »
Witajcie,

Zakupiłem jakiś czas temu osłonę METSPEC Rad02, która podobnie jak Meteoshield ma wejście na sondę i tutaj chciałem się zapytać jak umieściliście/przytwierdziliście czujnik WH32EP w osłonie Meteoshield ?

Offline Dador

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #191 dnia: 16 Października, 2022, 23:02:23 »
Witajcie,

Zakupiłem jakiś czas temu osłonę METSPEC Rad02, która podobnie jak Meteoshield ma wejście na sondę i tutaj chciałem się zapytać jak umieściliście/przytwierdziliście czujnik WH32EP w osłonie Meteoshield ?

Zobacz to
https://www.baranidesign.com/faq-articles/2022/8/01/how-to-properly-mount-an-ecowitt-temp-humidity-sensor-inside-the-meteoshield-pro