Witam wszystkich. Szukam dla siebie jakiejś stacji pogody w budżecie do 2 tys. zł. Wpadła mi w oko stacja czeskiego producenta wspomniana w temacie i zastanawiam się, czy jest gdzieś dostępna w Polsce. Na stronie meteoplus jest niedostępna i z tego co się dowiedziałem sytuacja ta potrwa na pewno do końca roku, a co będzie dalej - nie wiadomo. Zainteresowałem się nią głównie przez ultradźwiękowy anemometr, który wysyła dane praktycznie co 5 sekund, a im częstszy interwał tym lepiej i to jest dla mnie jeden z priorytetów. Kolejny plus, to możliwość umieszczenia deszczomierza w innym miejscu, pomiary UV, spora różnorodność wyświetlania danych (podoba mi się konsola), fajna rozdzielczość pomiarów, WiFi czy opcja wysyłania danych do internetu. Nie mam tylko pewności czy informacja o aktywnie wentylowanej osłonie radiacyjnej jest prawdziwa (FARS) i czy nie jest to przypadkiem błąd w opisie sklepu meteoplus.
https://sklep.meteoplus.pl/p/82/3069/-garni-3055-arcus-stacja-pogody-bezprzewodowa-6-w-1-internetowa-wifi-anemometr-ultradzwiekowy-do-smartfonu-sprzet-amatorski.htmlDrugim ciekawym modelem jest GARNI 3015 ARCUS, która FARS ma już na pewno i jest dostępna do kupienia. Wiem, że większość tych stacji ma swoje klony lub istnieją podobnie działające modele ze stacji Fine Offset i w związku z tym mam parę pytań.
Czy Garni 3055 i 3015 ma jakieś swoje klony, które można kupić w Polsce? Jeśli tak, to jakie. Czy opłaca się kupować stacje od tego konkretnego producenta? Być może klony działają tak samo dobrze. Byłoby miło móc kupić model 3055, a zależy mi na kupnie w Polsce, bo płacić będę ratalnie.
Czy ktoś ma doświadczenie z tymi stacjami? Mało jest recenzji i opisów działania. Jak sprawują się czujniki i osłona radiacyjna, czy nie zawyża pomiarów?
A może doradzicie coś innego w tych pieniądzach lecz lepszego?
Zależy mi przede wszystkim na jak najdokładniejszych pomiarach, krótkim interwale pomiarowym (4,9 sekundy dla modelu 3055, to naprawdę super), dostępie do danych i udostępnianiu ich ludziom, dobrej rozdzielczości pomiarowej oraz względnie dobrym zasięgu bezprzewodowym (868 MHz i 150 lub więcej metrów na otwartej przestrzeni). Nie chcę też bawić się w poprawienie producentów, bo przerabiałem to już.
Liczę na Wasze doświadczenie i pomoc.