Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Garni 3055 ARCUS - kilka pytań  (Przeczytany 712 razy)

Offline Sullivan

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 4
  • Typ stacji: Wittboy PRO (WS90) + Sonda SHT35 z osłoną Barani MeteoSheld Gen. 3
Garni 3055 ARCUS - kilka pytań
« dnia: 14 Grudnia, 2022, 14:01:40 »
Witam wszystkich. Szukam dla siebie jakiejś stacji pogody w budżecie do 2 tys. zł. Wpadła mi w oko stacja czeskiego producenta wspomniana w temacie i zastanawiam się, czy jest gdzieś dostępna w Polsce. Na stronie meteoplus jest niedostępna i z tego co się dowiedziałem sytuacja ta potrwa na pewno do końca roku, a co będzie dalej - nie wiadomo. Zainteresowałem się nią głównie przez ultradźwiękowy anemometr, który wysyła dane praktycznie co 5 sekund, a im częstszy interwał tym lepiej i to jest dla mnie jeden z priorytetów. Kolejny plus, to możliwość umieszczenia deszczomierza w innym miejscu, pomiary UV, spora różnorodność wyświetlania danych (podoba mi się konsola), fajna rozdzielczość pomiarów, WiFi czy opcja wysyłania danych do internetu. Nie mam tylko pewności czy informacja o aktywnie wentylowanej osłonie radiacyjnej jest prawdziwa (FARS) i czy nie jest to przypadkiem błąd w opisie sklepu meteoplus.

https://sklep.meteoplus.pl/p/82/3069/-garni-3055-arcus-stacja-pogody-bezprzewodowa-6-w-1-internetowa-wifi-anemometr-ultradzwiekowy-do-smartfonu-sprzet-amatorski.html

Drugim ciekawym modelem jest GARNI 3015 ARCUS, która FARS ma już na pewno i jest dostępna do kupienia. Wiem, że większość tych stacji ma swoje klony lub istnieją podobnie działające modele ze stacji Fine Offset i w związku z tym mam parę pytań.

Czy Garni 3055 i 3015 ma jakieś swoje klony, które można kupić w Polsce? Jeśli tak, to jakie. Czy opłaca się kupować stacje od tego konkretnego producenta? Być może klony działają tak samo dobrze. Byłoby miło móc kupić model 3055, a zależy mi na kupnie w Polsce, bo płacić będę ratalnie.
Czy ktoś ma doświadczenie z tymi stacjami? Mało jest recenzji i opisów działania. Jak sprawują się czujniki i osłona radiacyjna, czy nie zawyża pomiarów?
A może doradzicie coś innego w tych pieniądzach lecz lepszego?

Zależy mi przede wszystkim na jak najdokładniejszych pomiarach, krótkim interwale pomiarowym (4,9 sekundy dla modelu 3055, to naprawdę super), dostępie do danych i udostępnianiu ich ludziom, dobrej rozdzielczości pomiarowej oraz względnie dobrym zasięgu bezprzewodowym (868 MHz i 150 lub więcej metrów na otwartej przestrzeni). Nie chcę też bawić się w poprawienie producentów, bo przerabiałem to już.

Liczę na Wasze doświadczenie i pomoc. :)   

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Garni 3055 ARCUS - kilka pytań
« dnia: 14 Grudnia, 2022, 14:01:40 »

Offline Dador

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 56
    • Stacja pogody VP2 - aktualna pogoda w Rybniku i Jejkowicach
  • Typ stacji: Davis VP2 Plus, Oregon, Ecowitt
Odp: Garni 3055 ARCUS - kilka pytań
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Grudnia, 2022, 15:54:08 »
Stacja, którą się interesujesz, to klon chińskiej firmy FineOffset, tej samej, która produkowała poczciwe WH1080 i WH1090. Aktualnie robią te same komponenty pod Ecowitt, Froggit, Ambient i jak widać też Garni (pewnie też dla wielu innych dystrybutorów). Z mojej strony mogę Ci polecić przeszukanie niemieckiego amazona. Może na początek pod brandem Ecowitt lub Froggit. Może coś znajdziesz i to w fajnych pieniądzach.

Offline Sullivan

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 4
  • Typ stacji: Wittboy PRO (WS90) + Sonda SHT35 z osłoną Barani MeteoSheld Gen. 3
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Grudnia, 2022, 12:43:48 »
Z tego co widzę, to faktycznie komponenty można kupować osobno na stronie Ecowitt, bo to model HP2553. Wybór padnie raczej właśnie na tą stację tylko nie widzę, żeby była dostępna w kraju. Podobno ultrasensoryczny anemometr WS80 bardzo dobrze się sprawuje, ale czytałem też, że jest jakaś ulepszona wersja WS90. Zastanawiam się czy ktoś z Was posiada i mógłby się odczuciami podzielić.

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 126
    • Stacje-Pogody.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Grudnia, 2022, 18:21:18 »
Stacja, którą się interesujesz, to klon chińskiej firmy FineOffset

Klon to nienajlepsze określenie, ponieważ sugeruje, że coś jest skopiowane. A Fine Offset po prostu wyprodukował te stacje dla firmy GARNI. Mogą być jakieś różnice pomiędzy poszczególnymi produktami dla różnych marek, np. sensory pomiarowe (przykładowo zamiast SHT30 może być SHT35), oprogramowanie np. inny język itp.
« Ostatnia zmiana: 16 Grudnia, 2022, 18:23:48 wysłana przez Parasol »
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl