Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Stacja Garni 3015 Arcus  (Przeczytany 965 razy)

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 45
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
  • Typ stacji: HP1001 WiFi & WH2600 IP WiFi & HP1002 WiFi
Stacja Garni 3015 Arcus
« dnia: 22 Stycznia, 2023, 16:20:32 »
   Po artykule @Parasola_Garni 3015 Arcus_klik  oraz ppjawiaĵacych się na forum userów tej stacji myślę, że ta stacja zasługuje na "swój"  wątek.

I dlatego poniżej proponuję dalszą kontynuację
 wątku rozpoczętego tutaj_klik.

« Ostatnia zmiana: 22 Stycznia, 2023, 16:28:47 wysłana przez Rychu_Świbno »

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Stacja Garni 3015 Arcus
« dnia: 22 Stycznia, 2023, 16:20:32 »

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
Odp: Stacja Garni 3015 Arcus
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Stycznia, 2023, 16:52:11 »
Opis tabelaryczny Garni 3015 oraz Instrukcja_klik

Link do Instrukcji producenta na końcu tabeli.
« Ostatnia zmiana: 22 Stycznia, 2023, 17:06:59 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline wicia21

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: Oregon BAR686
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Stycznia, 2023, 18:21:47 »
Jak się sprawdza system Fars  przy słonecznej i ciepłej pogodzie ?

Offline swibno

• Cirrus
  • *
  • Typ stacji: GARNI 3015 ARCUS
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Marca, 2023, 18:51:49 »
Wczoraj w końcu udało mi się zainstalować stację. Jak na razie pozytywne wrażenia. Podczas testowego włączenia w domu sama od razu wykryła czujniki po włożeniu baterii. Wyświetlacz jest kolorowy, dobrze widoczny. Niestety na razie nie znalazłem opcji całkowitego wyłączenia wyświetlacza co jest dla mnie wadą. Stację zainstalowałem przy domu na maszcie na wysokości około 10.5m. Zależy mi na pomiarze wiatru i nasłonecznienia. Stacje w okolicy posiadają podobne odczyty. W tej chwili jest w fazie testów.

https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IGDASK216

Offline swibno

• Cirrus
  • *
  • Typ stacji: GARNI 3015 ARCUS
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Marca, 2023, 09:06:26 »
Pomóżcie proszę. Udało mi się skonfigurować stację żeby wysyłała dane na dwa serwery zewnętrzne proweatherlive.net oraz wunderground.com. Dla sprawdzenia chciałem dodać również weathercloud.net
W interfejsie stacji można dodać dwa serwisy za pomocą wyboru nazwy serwisu a trzeci za pomocą adresu URL. Adres wpisałem jak na zdjęciu ale stacja nie łączy sie z weathercloud.net Nie wiem czy źle to skonfigurowałem. Macie jakieś propozycje jak to się powinno ustawić?
« Ostatnia zmiana: 10 Marca, 2023, 09:08:55 wysłana przez swibno »

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Marca, 2023, 09:56:08 »
Niestety, masz możliwość wysyłania pakiety danych tylko do dwóch serwisów - wybranych spośród trzech oferowanych przez operatorów serwisów pogodowych.

Trzecie, ostatnie pole dedykowane jest tylko !!! pod prywatny serwer pogodowy gdybyś sobie taki założył.

Inaczej mówiąc, możesz zamiennie używać dwa pierwsze pola adresów serwisów pogodowych z listą wyboru tych serwisów zaszytych w liście wyboru.

Cytat: Instrukcja Garni str. 51 na dole
INTERFEJS WEBOWY USTAWIEŃ JEDNOSTKI GŁÓWNEJ
Na stronie "USTAWIENIA" można ustawić logowanie do (...) serwerów meteorologicznych. Trzecie pole w sekcji Ustawienia serwera meteorologicznego (Weather Server Setup) przeznaczone jest dla własnego serwera użytkownika.
« Ostatnia zmiana: 11 Marca, 2023, 15:48:10 wysłana przez Rychu_Świbno »

Coolmac

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Marca, 2023, 19:06:32 »
W mojej stacji Bresser MeteoChamp HD WIFI, bliźniaczej do Garni 3015 Arcus działają jednocześnie wszystkie w/w serwisy pogodowe: proweatherlive.net, wunderground.com oraz weathercloud.net. 

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Marca, 2023, 20:03:26 »
Zewnętrznie może obie stacje są podobne/bliźniacze ale "diabeł tkwi w szczegółach".

Jak widać softy stacji Bresser MeteoChamp i Garni 3015 Arcus nie są identyczne.

Zacytuj może fragment Instrukcji Twojej stacji, dotyczący logowania się do serwisów pogodowych
« Ostatnia zmiana: 17 Marca, 2023, 20:07:04 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Marca, 2023, 12:42:01 »
W mojej stacji Bresser MeteoChamp HD WIFI, bliźniaczej do Garni 3015 Arcus działają jednocześnie wszystkie w/w serwisy pogodowe: proweatherlive.net, wunderground.com oraz weathercloud.net.

Z opisu stacji Bresser MeteoChamp wynika, że publikację pakietów danych można zrealizować na maksymalnie trzech platformach pogodowych: ProWeatherLive, Weather Underground i Weathercloud są one już zainstalowane w stacji.

Jeśli chcemy korzystać z innej platformy, takiej jak na przykład niemieckojęzyczny portal AWEKAS - bez problemu można połączyć stację z wybranym operatorem.

Na stronie dystrybutora stacji Bresser MeteoChamp_klik  widnieje również poniższy opis:

Cytat: Opis stacji bazowej dot. serwisów pogodowych
Publikacja danych pogodowych przez Wi-Fi na maksymalnie 3 platformach pogodowych (ProWeatherLive, Weather Underground, Weathercloud /1 dodatkowa platforma wybrana przez użytkownika)

Z powyższego wynika, że w odróżnieniu od  Garni 3015, stacja Bresser nie ma możliwości wysyłania pakietów danych na serwer prywatny usera.

« Ostatnia zmiana: 18 Marca, 2023, 13:04:37 wysłana przez Rychu_Świbno »