Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: WH1080 / WH1090 - rozmieszczenie czujników...  (Przeczytany 31148 razy)

Offline wiatromen

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 33
    • Aktualne warunki pogodowe ok. Gołdapi
  • Typ stacji: WH 1080 ( Viking ART 02041 ), WS9162 IT, "no name -- market" Bioterm 174320
Odp: WH1080 / WH1090 - rozmieszczenie czujników...
« Odpowiedź #15 dnia: 31 Stycznia, 2012, 13:22:24 »

Więc jest też i druga propozycja
Jest to miejsce bardziej dostępne co do wszelakich konserwacji i napraw... Jest tylko jeden problem, bo to wszystko od mojego pokoju, gdzie byłaby konsola, jest w odległości ok. 20m, ów, i nie wiem, czy nie będzie bardzo przerywać? Nie ma na drodze żadnych urządzeń elektrycznych, telewizorów, komputerów, tylko 3 ściany ;), da radę?

. Poza tym nie ma co mówić, jest to drewno, także lepiej o mocowanie, wszelakie udoskonalenia w postaci stabilizacji konstrukcji, niż w cegłach czy blasze...

Co sądzicie o takim pomyśle?

Właśnie, ja kiedyś też miałem problem gdzie zamontować  czujniki, na dachu domu czy na szopie i zdecydowałem że zostanę przy szopie, chodź mam jakieś 20 m od domu, zasięg jest ok chodź miałem trochę problemów z nim, ( jak baterie były słabe to trochę gubił sygnał ) więc czujnik termp-hdro umieściłem niżej 2 metry nad ziemią. a resztę przymocowałem na dachu, pewnie widziałeś moje zdjęcia.
 A zdecydowałem się dlatego bo wszelkie konserwacje można w łatwy  sposób przeprowadzić, oraz tak jak mówisz lepiej wiercić w drewnie niż w cegle. Dlatego wybrał bym drugi wariant.
« Ostatnia zmiana: 31 Stycznia, 2012, 13:28:03 wysłana przez wiatromen »

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #15 dnia: 31 Stycznia, 2012, 13:22:24 »

Offline Areecki

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 13
    • Pogoda Bukowa
  • Typ stacji: Viking 02047 ( klon WH 1090) , Termio-1 , Termometr LT-102
« Odpowiedź #16 dnia: 31 Stycznia, 2012, 14:46:37 »
Czujnik termo/hygro koniecznie umieścił bym stosunkowo nisko nad ziemią.
W granicach 1,5 m do 3 m , sugerowana wysokość to oczywiście 2 m, ale gdzieś czytałem, że
1,5 też można montować i nic się nie stanie , chyba na tym forum nawet.
Ale oczywiście zrobisz w miarę możliwości.
Dobre mocowanie czujnika prędkości wiatru i kierunku wiatru
Optymalne i stabilne mocowanie czujnika deszczu
Optymalne i wygodne 2-3m n.p.g zamontowanie czujnika termo/hygro.
W razie wymiany baterii czy sprawdzenia czy czujnik zewnętrzny nadaje dobrze jest mieć
do czujnika termo/hygro dobry dostęp.

Fan Page Amatorskich Stacji Meteo na FB : https://www.facebook.com/groups/750342651716988/
Linki Pogodowe : http://areecki.pl/POGODA.html

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 126
    • Stacje-Pogody.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
« Odpowiedź #17 dnia: 31 Stycznia, 2012, 14:57:50 »
Mam pytanie odnośnie rozmieszczenia czujników, w ogóle co do instalacji całej aparatury pomiarowej, np powiedzmy " na dachu " domu jednorodzinnego.

Ważne aby można było szybko i łatwo dostać się do czujników. Całość też musi być stabilna - aby przy silnym wietrze nie spadła. Tu jest ciekawy pomysł na łatwe zakładanie i zdejmowanie czujników zamontowanych na szczycie budynku (zobacz wideo): http://stacjepogody.waw.pl/index.php?topic=224.msg1209#msg1209

Proponuje umieścić tylko sam wiatromierz na dachu, przedłużyć przewody i czujnik termo/higro i deszczomierz niżej. Aby można było łatwo wymienić baterie i oczyścić deszczomierz np. z liści itp.

Budynek gospodarczy "stodołą nazywany ;) ". Jest nieopodal domu i może faktycznie jest niższy od domu, ale stoi od niego w takiej odległości, że z odczytaniem prawidłowego kierunku wiatru nie powinno być problemu. Jest to miejsce bardziej dostępne co do wszelakich konserwacji i napraw... Jest tylko jeden problem, bo to wszystko od mojego pokoju, gdzie byłaby konsola, jest w odległości ok. 20m i nie wiem, czy nie będzie bardzo przerywać? Nie ma na drodze żadnych urządzeń elektrycznych, telewizorów, komputerów, tylko 3 ściany ;), da radę?

Przed zamocowaniem czujników umieść czujnik termo/higro w stodole na kilka dni i zobacz czy są problemy z transmisją.
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline obserwator

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 1
  • Near Mielec / EPML
    • szybownictwo.wordpress.com
  • Typ stacji: Velleman WS1080
« Odpowiedź #18 dnia: 31 Stycznia, 2012, 15:36:01 »
Dziękuję za wszystkie propozycje ;) . Zobaczę co da się zrobić. Stacja właśnie przed chwilą znalazła się w moich rękach i po zmontowaniu wszystkiego i sprawdzeniu, wszystko śmiga dobrze, bez problemów... Wybieram drugi wariant ze względu na łatwość ewentualnych akcji konserwacyjnych i przeglądowych. Dzięki za pomoc. Zabieram się do montażu!
Pozdrawiam, Mikołaj !

" Nie ma rzeczy niemożliwych gdy osiągniesz równowagę "

Offline obserwator

• Cirrocumulus
  • **
  • Near Mielec / EPML
« Odpowiedź #19 dnia: 31 Stycznia, 2012, 18:31:05 »
Puki co stacja jest na testach i jest dalej niż 20m od domu to zasięg jest ok, nie ma problemów i choć raz się coś zcięło to podejżewam że wtedy była kalibracja zegara ;) . Jak na razie jest ok.
Pozdrawiam, Mikołaj !

Offline obserwator

• Cirrocumulus
  • **
  • Near Mielec / EPML
« Odpowiedź #20 dnia: 12 Lutego, 2012, 12:01:32 »
Witam!

Cóż, brakowało czasu żeby stację zamontować a i przy temperaturach -10 do -20 nie mam jakoś chęci do tego ;). Mimo wszystko mam już stelaż pod całą stację i tylko jeszcze chcę się was poradzić co myślicie o ostatecznym projekcie:

I teraz parę pytań:

Co do wysokości Anemometru i czujnika kierunku wiatru to wyżej na razie nie dam rady i na wysokości tych ponad 5,5m zostanie, chociaż nie wykluczam, że w przyszłości będzie na równych 10m. Myślicie że te oba czujniki mogą tam pozostać w takiej pozycji?

Deszczomierz będzie w miarę blisko tego "ramienia", dlatego, moim zdaniem, jego stabilność będzie duża i nie będzie nim bujało, nawet przy dużym wietrze. Będzie on na granicy dachu więc wydaje mi się, że z każdej strony będzie mogło do niego padać, a przecież chyba o to chodzi.

I teraz czujnik Termo-Hydro. Byłby na drugim ramieniu połączonym z głównym ramieniem. I teraz możliwe jest też, żeby go obniżyć na rurce do poziomu 2m, żeby był niżej, przez to nie będzie go bezpośrednio przygrzewało, poza tym jest on on strony NW. Na takiej wysokości, czyli 2m powinno się mierzyć temperaturę więc może byłoby lepiej go na te 2m przemieścić? Lepiej byłoby na pewno co do wymiany baterii. Ale znowu, jak będzie niżej, a dom i mój pokój gdzie będzie konsola, jest po skosie od lokalizacji czujników to do pokonania będzie cała stodoła jak i dom. Jeżeli byłby na tym poziomie co reszta czujników to byłoby na pewno mniej przeszkód na drodze wymiany danych.

Mimo wszystko chyba aż tak się często nie wymienia baterii i nie trzeba non stop zaglądać do niego cały czas, mówię tu o czujniku Termo-Hydro więc mógłby też zostać tam u góry. Jak by za mocno na niego Słońce operowało to zrobię mini klatkę meteo na niego, czy jakąś osłonę i myślę, że nie będzie problemów.

Co do dostania się do wszystkich czujników to nie byłoby problemu bo mam dużą drabinę, ok 5m, więc jak co to myślę, że będzie można w miarę szybko i sprawnie interweniować.

Co myślicie o takiej propozycji?

A tak poza tym:

czy podawanie prędkości wiatru, temperatury itd. nie na poziomach odpowiednio 10m i 2m nie jest mylne? Nie wiem, powiem szczerze jak się bardzo te odczyty różnią od siebie, chociaż na pewno ma to wpływ mimo wszystko. Jednak z tego co widzę, to nie wszyscy mają te czujniki na "przepisowych" wysokościach jak i lokalizacjach. Wiadomo każdy orze jak może ;).
« Ostatnia zmiana: 12 Lutego, 2012, 17:27:02 wysłana przez obserwator »
Pozdrawiam, Mikołaj !

Offline wiatromen

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 33
    • Aktualne warunki pogodowe ok. Gołdapi
  • Typ stacji: WH 1080 ( Viking ART 02041 ), WS9162 IT, "no name -- market" Bioterm 174320
« Odpowiedź #21 dnia: 12 Lutego, 2012, 23:05:18 »

Co myślicie o takiej propozycji?

A tak poza tym:

czy podawanie prędkości wiatru, temperatury itd. nie na poziomach odpowiednio 10m i 2m nie jest mylne?

Oczywiście przepisowo czujnik wiatru powinien być  10m ( ja mam na  8m ) raczej bardziej skłonny bym był o ten czujnik termo-hydro który powinien być na tych 2 metrach, wiadomo temp. w zimie w raz z wysokością wzrasta.
Ogólnie projekt podobny do mojego :) też mam czujniki wiatru i deszczu na szczycie budynku gospodarczego, mnie się podoba.
Może zrób tak zostaw czujnik termo-hydro na tej wysokości 5m jeżeli będzie ok, to następnie sprawdź na 2 metrach, nie musisz od razu kupować rurki, postaw na jakimś kiju :) i zostaw na 3-4 dni, jeżeli nie będzie zrywać to bym zostawił na tych 2 metrach.
W lato pewnie będzie trochę grzało słońce, lepiej by było  na N-E, no ale lepsze to niż południowa strona
Ps. ja też mam wystawiony na N-W czujnik termo-hydro.
« Ostatnia zmiana: 12 Lutego, 2012, 23:08:41 wysłana przez wiatromen »

Offline obserwator

• Cirrocumulus
  • **
  • Near Mielec / EPML
« Odpowiedź #22 dnia: 16 Lutego, 2012, 09:45:43 »
Dzięki za odpowiedź!

Góra zostanie tak jak jest na obrazku powyżej, a co do czujnika Termo-Hydro to popróbuję i zobaczę jak się będzie zachowywać... Ale mimo wszystko będę chciał, żeby był na 2m, żeby chociaż to było "zgodne ze standardami" :).

Pozdrawiam, Mikołaj !

Offline obserwator

• Cirrocumulus
  • **
  • Near Mielec / EPML
« Odpowiedź #23 dnia: 18 Lutego, 2012, 10:08:56 »
Dzisiaj zamontowałem stację tak jak na powyższym projekcje, ale zamiast tego drugiego ramienia, przedłużyłem rurkę od anemometru i zamontowałem na samym dole czujnik TERMO-HYDRO....... Wszystko byłoby super, ale są problemy :) .

1 - Teraz stacja nie widzi sygnału DFC a co za tym idzie w ogóle nie może się kontaktować z czujnikami zewnętrznymi...

Podejrzewam, że jedynym sposobem, żeby temu zaradzić, to jednak wystawić czujnik TERMO-HYDRO wyżej, żeby miał dostęp do tego sygnału z każdej strony świata. A co ze Słońcem i podgrzewaniem czujnika?! Chyba trzeba będzie zrobić osłonę na niego lub mini klatkę meteo i tyle.

Co o tym myślicie?
Pozdrawiam, Mikołaj !

Offline Parasol

• Administrator
    • Stacje-Pogody.pl
« Odpowiedź #24 dnia: 18 Lutego, 2012, 10:58:11 »
1 - Teraz stacja nie widzi sygnału DFC a co za tym idzie w ogóle nie może się kontaktować z czujnikami zewnętrznymi...

O problemach z odbiorem DCF w WH1080: http://stacjepogody.waw.pl/index.php?topic=793.msg5469#msg5469
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline obserwator

• Cirrocumulus
  • **
  • Near Mielec / EPML
« Odpowiedź #25 dnia: 18 Lutego, 2012, 11:33:43 »
Dzięki za odpowiedź ;) .
Ja już ten temat czytałem i .... powiem szczerze, że jakoś nie mam przekonania co do "własnych modyfikacji stacji" ... Raczej za bardzo nie chciałbym w nią ingerować osobiście...

Uważacie że jednak najlepszym sposobem to będzie po prostu dać czujnik TERMO-HYDRO wyżej, żeby sygnał DFC był lepszy?
Pozdrawiam, Mikołaj !

Offline Parasol

• Administrator
    • Stacje-Pogody.pl
« Odpowiedź #26 dnia: 18 Lutego, 2012, 13:06:26 »
Uważacie że jednak najlepszym sposobem to będzie po prostu dać czujnik TERMO-HYDRO wyżej, żeby sygnał DFC był lepszy?

Spróbuj ustawić czujnik termo-higro tak, aby był skierowany szerokim bokiem (np. tym ze złączami/gniazdami) w kierunku nadajnika sygnału DCF (50°01' N, 09°00' E) - okolice Frankfurtu nad Menem. Czyli aby antena czujnika, była ustawiona prostopadle do nadajnika DCF. Różnica w ustawieniu nawet o kilka stopni może mieć znaczenie.
« Ostatnia zmiana: 18 Lutego, 2012, 18:30:11 wysłana przez Parasol »

Offline Dador

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 56
    • Stacja pogody VP2 - aktualna pogoda w Rybniku i Jejkowicach
  • Typ stacji: Davis VP2 Plus, Oregon, Ecowitt
« Odpowiedź #27 dnia: 18 Lutego, 2012, 16:07:23 »
Żadnej modyfikacji czujnika thermo-hygro nie musisz wprowadzać. W nowych sensorach (a taki zapewne posiadasz) został już rozwiązany problem z anteną do odbioru DCF. Teraz jest ona umieszczona u góry czujnika, na obudowie, od strony gniazd wind/rain. Wkładając baterie do czujnika zwróć uwagę, aby dioda migała wg schmatu:

- włożenie baterii = zapala się dioda i gaśnie;
- po ok. 8s. dioda zapala się na 1/2 sekundy;
- po kolejnych 20s dioda powinna zamigać 5 razy (jest to sygnał, że czujnik zsynchronizował się z DCF)

Jeśli dioda nie zamiga 5 razy, to powtórz operację, gdyż może być tak, że czujnik nie będzie w ogóle odbierał DCF (sprawdzone na własnym przykładzie).

Oczywiście jeśli nie wyjmowałeś baterii a czujnik stracił sygnał DCF, to postępuj wg zaleceń Parasola.

Offline obserwator

• Cirrocumulus
  • **
  • Near Mielec / EPML
« Odpowiedź #28 dnia: 18 Lutego, 2012, 16:10:30 »
Dzięki! Na pewno sprawdzę!
Pozdrawiam, Mikołaj !

Offline obserwator

• Cirrocumulus
  • **
  • Near Mielec / EPML
« Odpowiedź #29 dnia: 04 Marca, 2012, 08:45:11 »
Witam

Tutaj filmik mojej stacji, a właściwie czujników zewnętrznych w ostatecznej konfiguracji, co jednak nie znaczy, że nie będę mógł już nic zmienić ;) .

Co o tym myślicie? Macie może jakieś sugestie co do sposobu montażu? Piszcie śmiało! Czekam na słowa krytyki.

P.S.- W tym położeniu sygnał DFC działa.

« Ostatnia zmiana: 04 Marca, 2012, 08:47:03 wysłana przez obserwator »
Pozdrawiam, Mikołaj !