Witam!
Cóż, brakowało czasu żeby stację zamontować a i przy temperaturach -10 do -20 nie mam jakoś chęci do tego
. Mimo wszystko mam już stelaż pod całą stację i tylko jeszcze chcę się was poradzić co myślicie o ostatecznym projekcie:
I teraz parę pytań:
Co do wysokości Anemometru i czujnika kierunku wiatru to wyżej na razie nie dam rady i na wysokości tych ponad 5,5m zostanie, chociaż nie wykluczam, że w przyszłości będzie na równych 10m. Myślicie że te oba czujniki mogą tam pozostać w takiej pozycji?
Deszczomierz będzie w miarę blisko tego "ramienia", dlatego, moim zdaniem, jego stabilność będzie duża i nie będzie nim bujało, nawet przy dużym wietrze. Będzie on na granicy dachu więc wydaje mi się, że z każdej strony będzie mogło do niego padać, a przecież chyba o to chodzi.
I teraz czujnik Termo-Hydro. Byłby na drugim ramieniu połączonym z głównym ramieniem. I teraz możliwe jest też, żeby go obniżyć na rurce do poziomu 2m, żeby był niżej, przez to nie będzie go bezpośrednio przygrzewało, poza tym jest on on strony NW. Na takiej wysokości, czyli 2m powinno się mierzyć temperaturę więc może byłoby lepiej go na te 2m przemieścić? Lepiej byłoby na pewno co do wymiany baterii. Ale znowu, jak będzie niżej, a dom i mój pokój gdzie będzie konsola, jest po skosie od lokalizacji czujników to do pokonania będzie cała stodoła jak i dom. Jeżeli byłby na tym poziomie co reszta czujników to byłoby na pewno mniej przeszkód na drodze wymiany danych.
Mimo wszystko chyba aż tak się często nie wymienia baterii i nie trzeba non stop zaglądać do niego cały czas, mówię tu o czujniku Termo-Hydro więc mógłby też zostać tam u góry. Jak by za mocno na niego Słońce operowało to zrobię mini klatkę meteo na niego, czy jakąś osłonę i myślę, że nie będzie problemów.
Co do dostania się do wszystkich czujników to nie byłoby problemu bo mam dużą drabinę, ok 5m, więc jak co to myślę, że będzie można w miarę szybko i sprawnie interweniować.
Co myślicie o takiej propozycji?
A tak poza tym:
czy podawanie prędkości wiatru, temperatury itd. nie na poziomach odpowiednio 10m i 2m nie jest mylne? Nie wiem, powiem szczerze jak się bardzo te odczyty różnią od siebie, chociaż na pewno ma to wpływ mimo wszystko. Jednak z tego co widzę, to nie wszyscy mają te czujniki na "przepisowych" wysokościach jak i lokalizacjach. Wiadomo każdy orze jak może
.