Witamy na forum.
W sieci znalazłem recenzję WH1080 (po czesku) i było tam:
"Po rozsvícení červené kontrolky uprostřed vnější jednotky se vysílač pokusí spojit s vnitřní jednotkou a současně synchronizovat rádiem řízené hodiny (RCC), které jsou součástí vnější jednotky, se signálem DCF (signál z atomových hodin vysílaný od Frankfurtu nad Mohanem v Německu na kmitočtu 77,5kHz). Po úspěšném sesynchronizování kontrolka 5x blikne a na vnitřní části se automaticky nastaví správný datum a čas a zobrazí se symbol RCC.
Pokud nedojde k synchronizaci RCC během prvních 5 minut (POZOR, to je čas kdy vysílač během příjmu RCC neprovádí datový přenos do displeje a nejsou tedy zobrazeny venkovní hodnoty!), vysílač se pokusí o detekci každou následující hodinu – až do okamžiku úspěšné synchronizace."
Po przetłumaczeniu translatorem googla:
"Po oświetlenie czerwone światło w środku zewnętrznej nadajnik będzie próbował połączyć się przez wewnętrzną jednostkę i jednocześnie synchronizować radio sterowane zegarem (RCC), które są częścią jednostki zewnętrznej, sygnał zegara (od atomowej transmisji sygnału zegara z Frankfurt, Niemcy od częstotliwości 77.5kHz ). Po udanym związku sesynchronizování miga 5 razy i wewnętrznej części automatycznie ustawić poprawną datę i godzinę i wyświetla symbol RCC.
Jeśli nie ma synchronizacji RCC w ciągu pierwszych 5 minut (do wiadomości, że jest to czas, gdy nadajnik podczas odbioru RCC nie przesyła danych do wyświetlenia i na zewnątrz wyświetlacze nie są wartości!), Nadajnik będzie próbował wykryć każdego następna godzina - do udanej synchronizacji. "
Ja to zrozumiałem tak. WH1080 prawdopodobnie raz dziennie synchronizuje zegar z sygnałem DCF. Jeżeli nie może odebrać sygnału DCF w ciągu 5 minut i ustawić zegara, automatycznie ponawia próbę co godzinę aż do udanej synchronizacji. W czasie próby odbioru sygnału DCF nadajnik zewnętrzny nie przesyła danych pogodowych do stacji.
Wniosek z tego taki, najlepiej umieszczać czujnik termo/hygro tak aby nie było problemów z odbiorem DCF. Wtedy brak aktualizacji danych pogodowych będziemy mieli tylko raz dziennie przez 5 minut.