Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: WH1080 po każdej pełnej godzinie "zamiera" na kilka minut. Czy tylko ja tak mam?  (Przeczytany 22236 razy)

Offline chirov

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
Czy zauważyliście coś takiego u siebie ? po każdej pełnej godzinie (np. 21:00, 22:00, 8:00) stacja WH 1080 "zamiera" na ok 7 minut to znaczy że  wszystkie odczyty pomiędzy np 22:00 a 22:07 nie zmieniają się . Nie wie wiem z czym to jest związane może synchronizacja czasu DCF ? Czy w was jest tak samo ?

Odpowiem sobie sam bo dziś obserwowałem on line wskazania stacji kolegów z forum. Okazuje się że wszystkie WH 1080 po upływie pełnej godziny przez okres od 3 do 7 minut pokazują te same dane. Co wy na to ?

Pozdrawiam

Chirov
« Ostatnia zmiana: 15 Marca, 2010, 22:04:02 wysłana przez chirov »

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Offline Mikey

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 7
  • Typ stacji: WH1080, KRUPST SL-53035P
 Witam, jestem tu nowy, tak więc witam serdecznie wszystkich forumowiczów! ;D

Przepraszam, że odświeżam temat. Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem stacji WH1080. Dziś rano patrząc na wyświetlacz doznałem szoku. Od dobrych 5 minut nie odświeżało mi danych, wyjąłem baterie z " bazy ", na około 15 minut, włożyłem i wszystko zaczęło znowu dobrze działać. Po dobrych kilku godzinach myślenia o przyczynie, przeczytałem ten wątek i... wszystko jasne. Dokładnie jest to co przedstawił chirov. Po pełnej godzinie obserwowałem stację, ta na dokładnie 7 minut zamarła, aby po 7 min. znów zacząć działać. Widocznie to jakiś błąd fabryczny w sofcie lub coś podobnego. Trochę się zdenerwowałem widząc ciągle te same dane w kilku dniowej stacji ( myślałem, że się zepsuła ), ale teraz już jestem spokojny. Pozdrawiam! ;)

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 50
  • [VIP]
  • Typ stacji: GT-WS-03
[...] Po pełnej godzinie obserwowałem stację, ta na dokładnie 7 minut zamarła, aby po 7 min. znów zacząć działać. Widocznie to jakiś błąd fabryczny w sofcie lub coś podobnego. Trochę się zdenerwowałem widząc ciągle te same dane w kilku dniowej stacji ( myślałem, że się zepsuła ), ale teraz już jestem spokojny. Pozdrawiam! ;)
Widzę, że raczej spokojnie przyjąłeś ten fakt do wiadomości  ;) Ja bym z tym się nie pogodził. Stacja "wiesza się" - przecież tak być nie powinno. Moim zdaniem, powinieneś skontaktować się z dystrybutorem lub serwisem i poinformować o tej usterce. Widać bowiem, że ta stacja "tak ma" i musi to być chyba jakiś błąd fabryczny. Zażądał bym wymiany na inny egzemplarz lub też zwrotu gotówki.

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 126
    • Stacje-Pogody.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
Witamy na forum.  

W sieci znalazłem recenzję WH1080 (po czesku) i było tam:

"Po rozsvícení červené kontrolky uprostřed vnější jednotky se vysílač pokusí spojit s vnitřní jednotkou a současně synchronizovat rádiem řízené hodiny (RCC), které jsou součástí vnější jednotky, se signálem DCF (signál z atomových hodin vysílaný od Frankfurtu nad Mohanem v Německu na kmitočtu 77,5kHz). Po úspěšném sesynchronizování kontrolka 5x blikne a na vnitřní části se automaticky nastaví správný datum a čas a zobrazí se symbol RCC.

Pokud nedojde k synchronizaci RCC během prvních 5 minut (POZOR, to je čas kdy vysílač během příjmu RCC neprovádí datový přenos do displeje a nejsou tedy zobrazeny venkovní hodnoty!), vysílač se pokusí o detekci každou následující hodinu – až do okamžiku úspěšné synchronizace.
"

Po przetłumaczeniu translatorem googla:

"Po oświetlenie czerwone światło w środku zewnętrznej nadajnik będzie próbował połączyć się przez wewnętrzną jednostkę i jednocześnie synchronizować radio sterowane zegarem (RCC), które są częścią jednostki zewnętrznej, sygnał zegara (od atomowej transmisji sygnału zegara z Frankfurt, Niemcy od częstotliwości 77.5kHz ). Po udanym związku sesynchronizování miga 5 razy i wewnętrznej części automatycznie ustawić poprawną datę i godzinę i wyświetla symbol RCC.

Jeśli nie ma synchronizacji RCC w ciągu pierwszych 5 minut (do wiadomości, że jest to czas, gdy nadajnik podczas odbioru RCC nie przesyła danych do wyświetlenia i na zewnątrz wyświetlacze nie są wartości!), Nadajnik będzie próbował wykryć każdego następna godzina - do udanej synchronizacji.
"

Ja to zrozumiałem tak. WH1080 prawdopodobnie raz dziennie synchronizuje zegar z sygnałem DCF. Jeżeli nie może odebrać sygnału DCF w ciągu 5 minut i ustawić zegara, automatycznie ponawia próbę co godzinę aż do udanej synchronizacji. W czasie próby odbioru sygnału DCF nadajnik zewnętrzny nie przesyła danych pogodowych do stacji.

Wniosek z tego taki, najlepiej umieszczać czujnik termo/hygro tak aby nie było problemów z odbiorem DCF. Wtedy brak aktualizacji danych pogodowych będziemy mieli tylko raz dziennie przez 5 minut.
« Ostatnia zmiana: 29 Lipca, 2010, 18:07:11 wysłana przez Parasol »
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • [VIP]
[...] Ja to zrozumiałem tak. WH1080 prawdopodobnie raz dziennie synchronizuje zegar z sygnałem DCF. Jeżeli nie może odebrać sygnału DCF w ciągu 5 minut i ustawić zegara automatycznie, ponawia próbę co godzinę aż do udanej synchronizacji. W czasie próby odbioru sygnału DCF nadajnik zewnętrzny nie przesyła danych pogodowych do stacji.

Nie wiem, może się mylę... Co ma wspólnego synchronizacja czasu z przesyłaniem przez nadajnik danych do odbiornika? Przecież jedno z drugim nic nie ma. W mojej stacji dane są przekazywane bez zakłóceń. Ja wiem, tak przeczytałeś... tak więc sobie tylko dywaguję  ;)
« Ostatnia zmiana: 29 Lipca, 2010, 14:04:56 wysłana przez Serenator »

Offline Parasol

• Administrator
    • Stacje-Pogody.pl
Nie wiem, może się mylę... Co ma wspólnego synchronizacja czasu z przesyłaniem przez nadajnik danych do odbiornika? Przecież jedno z drugim nic nie ma. W mojej stacji dane są przekazywane bez zakłóceń. Ja wiem, tak przeczytałeś... tak więc sobie tylko dywaguję  ;)

Przeważnie w stacjach pogodowych jest tak, że stacja bazowa odbiera sygnał DCF. W stacji WH1080 czujnik zewnętrzny (termo/hygro) odbiera sygnał DCF a następnie przesyła go do stacji bazowej - tak to chyba działa. Być może z pewnych powodów czujnik zewnętrzny nie może jednocześnie wysyłać danych pogodowych i odbierać sygnału DCF - np. z powodu wzajemnego zakłócania się sygnałów itp.

Tak wygląda czujnik termo/hygro WH1080 w środku:

Więcej zdjęć i informacji o odbiorze DCF w stacji pogodowej WH1080 można znaleźć na stronie: http://www.timetec.freeserve.co.uk/DCF/dcf.htm
« Ostatnia zmiana: 29 Lipca, 2010, 18:26:49 wysłana przez Parasol »
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • [VIP]
W stacji meteo WH1080 czujnik zewnętrzny (termo/hygro) odbiera sygnał DCF a nie stacja bazowa. Być może z pewnych powodów czujnik zewnętrzny nie może jednocześnie wysyłać danych pogodowych i odbierać sygnału DCF - np. z powodu wzajemnego zakłócania się sygnałów itp.

W takim przypadku sytuacja wydaje się być wyjaśniona. Ja mimo wszystko jeszcze porozmawiałbym z serwisem aby mieć 100% pewności. Lubię po prostu mieć potwierdzenie z kilku źródeł  ;) Poza tym uważam, że jeśli czujnik odbiera również sygnał DCF, to jest to niestety wina konstruktorów. Efektem tego jest, jak widać, czasowa przerwa w przekazywaniu danych. 

Offline Mikey

• Cirrocumulus
  • **
A gdyby tak wyłączyć funkcję DCF i ustawić zegar ręcznie? Tylko jest mały problem, nie wiem jak i czy w ogóle da się ową funkcję wyłączyć. ???
Po prostu, żeby DCF-a nie było. Myślę, że wtedy problem by się rozwiązał.

P.S.- Obok godziny cały czas jest wyświetlona ikonka sygnału radiowego, a nad godziną jest wyświetlone DCF.

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • [VIP]
A gdyby tak wyłączyć funkcję DCF i ustawić zegar ręcznie? Tylko jest mały problem, nie wiem jak i czy w ogóle da się ową funkcję wyłączyć. ???
Po prostu, żeby DCF-a nie było. Myślę, że wtedy problem by się rozwiązał.

P.S.- Obok godziny cały czas jest wyświetlona ikonka sygnału radiowego, a nad godziną jest wyświetlone DCF.

Nie wiem, ale funkcji DCF nie da się raczej wyłączyć. Przynajmniej w mojej stacji nie jest to możliwe. Owszem można ustawić manualnie godzinę oraz datę ale po "złapaniu" przez stację sygnału DCF, automatycznie dane są zastępowane tymi, które przekazuje sygnał.

Offline Mikey

• Cirrocumulus
  • **
Nie wiem, ale funkcji DCF nie da się raczej wyłączyć. Przynajmniej w mojej stacji nie jest to możliwe. Owszem można ustawić manualnie godzinę oraz datę ale po "złapaniu" przez stację sygnału DCF, automatycznie dane są zastępowane tymi, które przekazuje sygnał.

Niestety u mnie jest dokładnie tak samo jak piszesz. Ustawiam ręcznie, a ten po pełnej godz. ustawia się sam. Doszedłem wczoraj do tego, że stacja wyłapuje sygnał dokładnie 4 minuty po pełnej godzinie, 7 minut po, zaczyna normalnie działać. Jeśli ustawimy zegar ręcznie 8 minut po pełnej godzinie, sygnał zostanie " złapany " dopiero 4 minuty po następnej pełnej godzinie. Wygląda na to, że zegar synchronizuje się co każdą pełną godzinę i to jest powodem zawieszania się. Napiszę jeszcze do sklepu gdzie kupiłem stację i się popytam. :)

P.S.- Serenator - masz tą samą stację co ja, tj. WH1080???

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • [VIP]
Niestety u mnie jest dokładnie tak samo jak piszesz. Ustawiam ręcznie, a ten po pełnej godz. ustawia się sam. Doszedłem wczoraj do tego, że stacja wyłapuje sygnał dokładnie 4 minuty po pełnej godzinie, 7 minut po, zaczyna normalnie działać. Jeśli ustawimy zegar ręcznie 8 minut po pełnej godzinie, sygnał zostanie " złapany " dopiero 4 minuty po następnej pełnej godzinie. Wygląda na to, że zegar synchronizuje się co każdą pełną godzinę i to jest powodem zawieszania się. Napiszę jeszcze do sklepu gdzie kupiłem stację i się popytam. :)
Moja stacja synchronizuje czas, tylko raz na dobę. Przynajmniej tak napisano w instrukcji. Uważam to za wystarczające.

P.S.- Serenator - masz tą samą stację co ja, tj. WH1080???
Nie, mam inną stację. Zwróć uwagę na wpis w profilu  :)

Offline Mikey

• Cirrocumulus
  • **
Ok, rozumiem. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. :) Napiszę jeszcze do sklepu i się popytam. Pozdrawiam!

Offline Parasol

• Administrator
    • Stacje-Pogody.pl
Wygląda na to, że zegar synchronizuje się co każdą pełną godzinę i to jest powodem zawieszania się.

Jeżeli stacja zsynchronizowała zegar np. godzinę temu, to po co miałaby synchronizować ponownie za godzinę - trochę to byłoby bez sensu. Może u ciebie, po prostu zegar nie został zsynchronizowany i stacja ponawiała próbę synchronizacji czasu co godzinę. Z tego co się orientuje to stacje przeważnie 1 dziennie o określonej godzinie synchronizują zegar z sygnałem DCF.  

Napiszę jeszcze do sklepu i się popytam. Pozdrawiam!

Napisz później co ci odpowiedzieli.
« Ostatnia zmiana: 30 Lipca, 2010, 11:54:46 wysłana przez Parasol »

Offline Rols

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
Jeżeli stacja zsynchronizowała zegar np. godzinę temu, to po co miałaby synchronizować ponownie za godzinę - trochę to byłoby bez sensu.(...)

Niestety może być też tak jak pisze Mikey że stacja synchronizuje się niezależnie co godzinę.
Pisałem o tym więcej w wątku Synchronizacja czasu.
Same układy do synchronizacji wyglądają podobnie, a z tego co widzę to Oregon Scientific produkuje też stacje meteo, więc jest wiele zbieżności  :)
« Ostatnia zmiana: 31 Lipca, 2010, 14:20:52 wysłana przez Rols »

Offline Mikey

• Cirrocumulus
  • **
Przeczytałem to co napisał Rols w innym wątku. Bardzo możliwe, że wszystkie stacje WH1080 synchronizują czas co każdą pełną godzinę, tak jak zegar kolegi Rols-a, kosztem przerwy w wysyłaniu danych na około 7 minut. Jak widać nie tylko ja tak mam, kolega chirov ma tak samo, mało tego sprawdziłem również dane z Cumulusa które są wysyłane przez stacje WH1080, również występuje w nich przerwa na 7 min. po pełnej godzinie. Tak więc wygląda mi to na niedopatrzenie " konstruktorów ". Może chcieli aby godzina byładokładna i aktualizowana co każdą pełną godz. Ale to tylko moja teoria, tak ja to widzę. ;)