Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Oregon i600 - wilgotność  (Przeczytany 4004 razy)

Offline HypeR

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
Oregon i600 - wilgotność
« dnia: 21 Maja, 2010, 12:22:50 »
Kupiłem stację z iBOOD Oregon i600. Mam do Was pytanie. Gdy czujnik położę koło stacji temperatura jest równa co do 0.1 a wilgotność wacha się 7-10%.
Czy taka duża różnica powinna być?

Pozdrawiam, Kamil.

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Oregon i600 - wilgotność
« dnia: 21 Maja, 2010, 12:22:50 »

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 126
    • Stacje-Pogody.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
Odp: Oregon i600 - wilgotność
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Maja, 2010, 14:51:55 »
Jeżeli czujnik i stacje postawisz obok siebie to teoretycznie powinny wskazywać podobną wilgotność i temperaturę. Ale zdarzają się stacje gdzie wilgotność wewnętrzna i zewnętrzna ma inny zakres (często jest to podane w instrukcji) - czyli stosowane są pewnie różne czujniki. Np. w stacji pogodowej WS1170 (WH1170, AEL-107) wilgotność wewnętrzna jest 1% ~ 99% a zewnętrzna 20% ~ 95% - wniosek, zastosowano inny (gorszy) czujnik zewnętrzny. Myślę, że stąd mogą wynikać tego typu różnice.
« Ostatnia zmiana: 23 Maja, 2010, 17:53:07 wysłana przez Parasol »
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline Marcin D.

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 15
  • Drawsko Pomorskie
  • Typ stacji: Davis Vantage Pro 2 Plus, Ws 3600 oraz wiele mniejszych :)
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Maja, 2010, 17:11:47 »
dodam od siebie jeszcze, ze sama obudowa stacji bazowej może utrudniać wymianę powietrza, przez co czas odpowiedzi jest dużo większy. Uważam też ,że gorsze czujniki są właśnie w stacji bazowej ponieważ wilgotność w domu waha się zazwyczaj w przedziałach od 35 do 65-70% także nie ma potrzeby stosowanie wysokiej klasy czujnika który pokaże np 99% (nie wiele stacji amatorskich jest w stanie pokazać więcej jak 95%). Wg mnie czujka zewnętrzna ma większą dokładność. (Oceniam na podstawie Ws 3600).
Jeżeli ktoś posiada jakiś amatorski sprzęt w niskiej cenie i jego pomiar wilgotności dochodzi do 100% to proszę napisać jaki to model. osobiście bardzo zależy mi na bardzo dokładnym pomiarze wilgotności ,ale nie mam zamiaru kupować davisa za 3000PLN tylko po to aby na wyświetlaczu zobaczyć 100% wilgotności. Jednak jak ktoś zna jakiś tani sprzęt z dobrym pomiarem wilgotności to proszę napisać. 

Offline HypeR

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Maja, 2010, 18:43:09 »
Ok czyli nie muszę się martwić, bo ważniejsza jest dla mnie wilgotność zewnętrzna.
Dzięki za pomoc.

Pozdrawiam, Kamil.

Offline Rols

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Lipca, 2010, 12:09:47 »
(...) Jeżeli ktoś posiada jakiś amatorski sprzęt w niskiej cenie i jego pomiar wilgotności dochodzi do 100% to proszę napisać jaki to model. osobiście bardzo zależy mi na bardzo dokładnym pomiarze wilgotności ,ale nie mam zamiaru kupować davisa za 3000PLN tylko po to aby na wyświetlaczu zobaczyć 100% wilgotności. Jednak jak ktoś zna jakiś tani sprzęt z dobrym pomiarem wilgotności to proszę napisać.  

Posiadam stację Auriol model H14265 (http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/lidl_pl/hs.xsl/index_9445.htm).
Według instrukcji dokonuje pomiaru wilgotności w zakresie 20-99%. Co prawda nie udało mi się zaobserwować pomiarów powyżej 90% ale dolna granica się zgadza (ostatnia fala upałów) - wskazanie nie spada poniżej 20%. Za tę cenę (39,99 zł) jak się uda ją dostać to myślę że można zaryzykować.

Pozdrawiam.

Wczoraj stacja pokazała pomiar powyżej 90%, a dokładnie 94% więc okazuje się że działa  ;)
« Ostatnia zmiana: 08 Sierpnia, 2010, 14:47:42 wysłana przez Rols »