Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Stacja pogody Auriol model H14265 - problem  (Przeczytany 12467 razy)

Offline Rols

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
Stacja pogody Auriol model H14265 - problem
« dnia: 08 Czerwca, 2010, 22:45:49 »
Witam serdecznie!

Niedawno zakupiłem w Lidlu taką "stacyjkę" pogody jak w temacie. Zdaję sobie sprawę że to bardziej zabawka za tą cenę (39.99zł) niż prawdziwa stacja ale od czegoś trzeba zacząć :)

Ale do rzeczy - po włożeniu baterii, wg instrukcji należy ustawić ciśnienie względne. Znalazłem więc to forum i sposób na jego obliczenie oraz kalkulator, podstawiłem dane, wyszedł wynik niecałe 1054hPa, no i tutaj powstał problem - zakres jaki można ustawić jest w przedziale 800-1050hPa. Ustawiłem 1050. Dalej jest napisane że stacja potrzebuje 12-24h żeby zebrać dane i zacząć wskazywać prognozę. Minęło więcej czasu a nic się nie zmienia poza wskazaniami ciśnienia (wartości 1048-1051hPa). Wykresy ciśnienia cały czas migają po kolei - nie wiem czy to normalne działanie czy powinny na stałe świecić? Świeci ikona słoneczka pomimo że były nawet opady.
Może trzeba było tam wpisać normalne ciśnienie z prognozy pogody a termin względne ma tu inne znaczenie? Jest tam też napisane że ciśnienie względne obowiązuje dla całego kraju, ale chyba nie chodzi o jakąś stałą wartość?
Czy coś przeoczyłem?

Chodzi o taką stację -> http://stacje-pogody.pl/570_opinie_stacja_pogody_auriol_fenster_wetterstation.html
W załączniku wynik przeliczenia ciśnienia.

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Stacja pogody Auriol model H14265 - problem
« dnia: 08 Czerwca, 2010, 22:45:49 »

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 126
    • Stacje-Pogody.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
Odp: Stacja pogody Auriol model H14265 - problem
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Czerwca, 2010, 00:01:59 »
A skąd miałeś ciśnienie bezwzględne? Podejrzewam, że w kalkulatorze zamiast bezwzględnego podałeś ciśnienie względne stąd taki wynik. Takiego ciśnienia co obliczyłeś nigdzie w Polsce nie ma: http://pogodynka.pl/cisnienie.php
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline Rols

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Czerwca, 2010, 00:34:02 »
Dziękuję za odpowiedź.
Tak, zgadza się, musiałem faktycznie podać w takim razie ciśnienie względne. Teraz już chyba wiem o co chodzi i jak się to ciśnienie przelicza  :)
Myślałem że ta stacja po włożeniu baterii dokonuje pomiaru i pokazuje ciśnienie bezwzględne więc je podstawiłem do wzoru.
Jeśli dobrze myślę to wynika z tego że ona pokazuje względne i wymaga podania również ciśnienia względnego na początku do kalibracji, które można spisać z dowolnej, najbliższej stacji meteo lub ewentualnie prognozy pogody (bez żadnych obliczeń) :)
Jeszcze tylko nie końca rozumiem dlaczego w instrukcji każą ustawiać symbol (ikonę) aktualnej pogody, skoro ona zależy od ciśnienia które już wcześniej było ustawiane więc jak ustawiam symbol to mi ciśnienie znowu się zmienia i tak w kółko  ;D

Offline LukaszH

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 19
    • Pogoda w Łukowie
  • Typ stacji: Netatmo - Inteligentna Stacja Pogodowa
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Czerwca, 2010, 01:04:43 »
Jeszcze tylko nie końca rozumiem dlaczego w instrukcji każą ustawiać symbol (ikonę) aktualnej pogody, skoro ona zależy od ciśnienia które już wcześniej było ustawiane więc jak ustawiam symbol to mi ciśnienie znowu się zmienia i tak w kółko  ;D
Ikona symbolu pogody zależy m.in. od zmiany ciśnienia a nie od ciśnienia aktualnego. Stąd trzeba "powiedzieć" stacji jaka jest pogoda, żeby później na podstawie zmiany ciśnienia zmieniła ikonkę

Offline Rols

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Czerwca, 2010, 10:42:49 »
Rozumiem, jednak dalej mam problem z ustawieniem odpowiedniej ikony pogody.
Na chwilę obecną np. sprawa wygląda tak: 1008hPa (podaje Onet.pl) i jest słonecznie (czyste niebo)

ustawienia stacji przebiegają następująco:
...ikona pogody [ustawiam samo słoneczko, daje zatwierdź] -> ciśnienie względne [mam wartość 1027hPa, zmniejszam więc ją chcąc ustawić 1008hPa, jednak już po przekroczeniu granicy 1025hPa pojawiają się chmury a zanim dojadę do tych 1008 to pojawia się całkowite zachmurzenie]

myślałem że może Onet błędnie podaje, jednak inne stacje:
http://polish.wunderground.com/global/stations/12415.html
http://www.tomero.110mb.com/tfa%20nexus.htm
podają odpowiednio 1008hPa oraz 1006,4hPa.

Dodam że chodzi o miasto Jelenia Góra

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 126
    • Stacje-Pogody.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Czerwca, 2010, 13:29:25 »
...ikona pogody [ustawiam samo słoneczko, daje zatwierdź] -> ciśnienie względne [mam wartość 1027hPa, zmniejszam więc ją chcąc ustawić 1008hPa, jednak już po przekroczeniu granicy 1025hPa pojawiają się chmury a zanim dojadę do tych 1008 to pojawia się całkowite zachmurzenie]

Spróbuj wyjąć baterie, ustaw najpierw ciśnienie a dopiero później symbol aktualnej pogody.
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline LukaszH

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 19
    • Pogoda w Łukowie
  • Typ stacji: Netatmo - Inteligentna Stacja Pogodowa
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Czerwca, 2010, 18:52:06 »
Wg mnie to powinieneś najpierw ustawić ciśnienie a później ikonę - przecież zmiana pogody to zmiana ciśnienia
Skoro najpierw ustawiasz ikonę a później zmieniasz ciśnienie to normalne, że ikony też się zmienią
« Ostatnia zmiana: 09 Listopada, 2010, 15:29:21 wysłana przez LukaszH »

Offline Rols

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Czerwca, 2010, 13:10:31 »
Właśnie o to chodzi że nie mogę lub nie można tego zrobić.
Numer z bateriami ćwiczyłem wielokrotnie :)

Sytuacja wygląda tak: po założeniu baterii ustawia się ciśnienie, potem przechodzi się do pozostałych ustawień: (zegara, formatu godziny, symbolu pogody i ciśnienia)

Po założeniu baterii i ustawieniu ciśnienia początkowego, np 1004hPa (jak teraz) ikony zaczynają pokazywać deszcz, przechodząc następnie do dalszych ustawień, zmieniam ikonę na słońce i ciśnienie automatycznie ustawia mi się wtedy na 1027hPa (zmienia mi to początkowe), które muszę zatwierdzić, jak tego nie zrobię to zrobi to sama stacja.
Nie da się zatem przeprowadzić ustawienia symbolu pogody na końcu bo trzeba przejść przez ponowne nastawianie ciśnienia :(

W wyniku tego za oknem jest 1004hPa i czyste niebo.
Ja mam na wyświetlaczu albo 1004 i deszcz albo 1027 i czyste niebo - stacja nie chce przyjąć do wiadomości że może być niższe ciśnienie i jednocześnie słonecznie.

Załączam instrukcję obsługi do wglądu (skan opisanych procedur nastawiania stacji):

Nagrałem też filmik jak ustawiam stację - tak to wygląda w praktyce (przepraszam za jakość ale miałem pod ręką tylko telefon)  ;D
->

Może trzeba dać stacji więcej czasu na zebranie danych ale co w takim razie ustawić na początku - kierować się ciśnieniem czy lepiej poprawny symbol pogody ustawić?
« Ostatnia zmiana: 11 Czerwca, 2010, 13:20:42 wysłana przez Rols »

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 50
  • [VIP]
  • Typ stacji: GT-WS-03
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Czerwca, 2010, 13:24:25 »
Skoro piszesz, że wszystko robisz zgodnie z instrukcją i to krok po kroku a mimo to są kłopoty, to oznacza chyba tylko jedno: sprzęt prawdopodobnie jest wadliwy. A może w instrukcji jest jakiś błąd. Ja miałem taki przypadek z cyfrowym kompasem kupionym właśnie w Lidlu. W polskiej wersji instrukcji, przeoczono jeden istotny szczegół dotyczący kalibracji przyrządu. Nijak nie mogłem porządnie skalibrować kompasu. Coś mnie tknęło i zajrzałem do oryginalnej angielskiej wersji. No i wszystko stało się jasne. Wówczas bez problemu zrobiłem, co potrzeba.
W Lidlu była też do kupienia stacja:
http://stacje-pogody.pl/563_opinie_stacja_pogody_auriol_z29536.html
oraz ostatnio:
http://stacje-pogody.pl/569_opinie_stacja_pogody_auriol_4_ld2630.html
Jeśli będą nadal występowały kłopoty, to najlepiej reklamować stację i poprosić o zwrot gotówki o ile masz zachowany paragon. Dają chyba 2 lub 3 lata gwarancji ? Ja bym tak zrobił, później uzbierałbym trochę więcej kasy i kupił inną stację, choćby jedną z ww. cytowanych AURIOL'a. Lidl powtarza swe oferty, tak że za jakiś czas te stacje najprawdopodobniej pojawią się znowu.
EDIT: A tak a propos - kiedy kupiłeś swoją stację, bo nie przypominam sobie kiedy była w ofercie, a przynajmniej raz w tygodniu jestem na Lidlowej stronie.
« Ostatnia zmiana: 11 Czerwca, 2010, 13:50:44 wysłana przez Serenator »

Offline Rols

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Czerwca, 2010, 14:28:36 »
Faktycznie jest pewna nieścisłość w tłumaczeniach na język polski.
Np. przedostatnia wskazówka powinna brzmieć: "Jeśli już ustawiłeś ciśnienie względne możesz pominąć ten krok i przejść dalej"
Jednak nie ma czym tego kroku pominąć - są jak widać 4 przyciski: 2 zmieniają ciśnienie, MEM jest nieaktywny, a MODE zatwierdza, nie zrobi się nic to też zatwierdza :)
Być może ta stacja pokazuje pogodę tylko w oparciu o aktualne ciśnienie i stąd te przedziały się biorą, dlatego jest taka tania i nie jest to wadą :)
Ale nawet jeśli nie to rzeczywiście trzeba pomyśleć o zwrocie bo to nie ma sensu (mam wszystkie papiery i oryginalne pudełko) i kupić coś lepszego, niekoniecznie Auriol'a.
Póki co liczę na to że ktoś jeszcze kupił tą stację i się może podzieli informacjami co z tym zrobić :)
Zwrócić coś w Lidlu stanowi mały kłopot - nie wiem jak u Ciebie ale u mnie kasy działają w jedną stronę i nie ma żadnego punktu info czy kogoś z kim można by porozmawiać :D

Stację zakupiłem 22 kwietnia, dopiero tydzień później dali ogłoszenie o tej bardziej rozbudowanej, więc jak kupowałem tą to o tamtej nic nie wiedziałem. Jakoś nie było kiedy nawet ją z pudełka wyjąć i leżała na półce do niedawna :)
Tu masz link -> http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/lidl_pl/hs.xsl/index_9445.htm
« Ostatnia zmiana: 11 Czerwca, 2010, 14:35:15 wysłana przez Rols »

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 50
  • [VIP]
  • Typ stacji: GT-WS-03
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Czerwca, 2010, 14:39:20 »
Faktycznie jest pewna nieścisłość w tłumaczeniach na język polski.
Np. przedostatnia wskazówka powinna brzmieć: "Jeśli już ustawiłeś ciśnienie względne możesz pominąć ten krok i przejść dalej"
Jednak nie ma czym tego kroku pominąć - są jak widać 4 przyciski: 2 zmieniają ciśnienie, MEM jest nieaktywny, a MODE zatwierdza, nie zrobi się nic to też zatwierdza :)
Być może ta stacja pokazuje pogodę tylko w oparciu o aktualne ciśnienie i stąd te przedziały się biorą, dlatego jest taka tania i nie jest to wadą :)
W takim razie ta stacja "tak ma"  ;) i albo trzeba sie z tym pogodzić albo ją oddać.

Zwrócić coś w Lidlu stanowi mały kłopot - nie wiem jak u Ciebie ale u mnie kasy działają w jedną stronę i nie ma żadnego punktu info czy kogoś z kim można by porozmawiać :D
U mnie tak samo, ale wtedy trzeba podejść do kasy lub do ochroniarza i poprosić o rozmowę z kierownikiem sklepu i z nim załatwić sprawę.

Powodzenia  :)

Offline Rols

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Czerwca, 2010, 15:25:02 »
Dzięki za rady. Poczekam jeszcze 1-2 tyg i jak nic się nie wyjaśni pozytywnie to będę reklamował.  ;)

Offline Rols

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 31 Lipca, 2010, 12:01:43 »
Piszę bo może komuś przyda się rozwiązanie tego problemu, jest ono dość proste.

Ostatecznie została u mnie, nie reklamowałem jej. Po założeniu baterii stacja zbierała dane dłużej, jakieś dwa dni, potem ikonki zaczęły się zmieniać w miarę zmian ciśnienia, np dla 1030hPa pojawiło się lekkie zachmurzenie którego wcześniej nie dało się ustawić. Jak już zebrała dane to "dostroiłem" ją ponownie (bez wyjmowania baterii) do aktualnego ciśnienia. Od tamtego momentu po killu dniach zaczęła poprawie wyświetlać prognozę pogody.

Może komuś to pomoże teraz lub w przyszłości  :)