Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Dlaczego...do -20C*?!  (Przeczytany 8605 razy)

Offline Jawa

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
Dlaczego...do -20C*?!
« dnia: 10 Sierpnia, 2010, 04:26:50 »
  Witam wszystkich :)
Ponieważ stanęłam  przed decyzją kupna nowej stacji pogody /stara służyła mi 11 lat/ i dostaję oczopląsu  :o od  kilkudniowego
oglądania w necie różnych modeli stacji, postanowiłam popytać tu, czyli wśród zainteresowanych. Przeglądając modele stacji, przyznam, że pomału wchodziłam w stan irytacji; otóż u większości z nich minimalne wskazanie temperatury to...-20 stopni Celsjusza ?!...a co jak na dworze jest zimniej ?... W naszym klimacie niższe temperatury to norma, więc po co u licha sprowadzać na nasz rynek stacje przeznaczone dla ciepłych krajów ? Co ciekawe, czytając różne fora, nie zauważyłam, żeby kogoś to dziwiło :-\.Marudzę?...A mnie chodzi o zwykłą, niezbyt "wypasioną", a więc niezbyt drogą, możliwie dokładną stację, która mi w zimie pokaże, jak będzie...-40C*, najlepiej z czujnikiem na kabelku, jak w mojej starej, bo po co w dobie ekologicznego myślenia wszędzie pakować baterie ?  :'( Czy jest tu ktoś, kto mi pomoże wybrać ? ::)

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

Dlaczego...do -20C*?!
« dnia: 10 Sierpnia, 2010, 04:26:50 »

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 50
  • [VIP]
  • Typ stacji: GT-WS-03
Odp: Dlaczego...do -20C*?!
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Sierpnia, 2010, 08:27:19 »
Witam wszystkich :)
Ponieważ stanęłam  przed decyzją kupna nowej stacji pogody /stara służyła mi 11 lat/ [...]

I my witamy  :)
Pozwól że zapytam, jaka to ta stara stacja?
Przeglądając modele stacji, przyznam, że pomału wchodziłam w stan irytacji; otóż u większości z nich minimalne wskazanie temperatury to...-20 stopni Celsjusza ?!...a co jak na dworze jest zimniej ?... W naszym klimacie niższe temperatury to norma, więc po co u licha sprowadzać na nasz rynek stacje przeznaczone dla ciepłych krajów ? Co ciekawe, czytając różne fora, nie zauważyłam, żeby kogoś to dziwiło[...]

Hmm... szczerze powiem, że mnie też to nie dziwi. Przecież u nas w Polsce czy w innych europejskich krajach, temperatury poniżej 200C rzadko raczej się zdarzają. Dlatego nie przewidziano aż takich ekstremalnych temperatur. A nawet jeśli byłaby taka temperatura, to stacja jej nie odczyta. Oprogramowanie stacji przewiduje wyświetlenie błędu, jeśli mierzona wartość danego parametru nie mieści się w wyznaczonym przedziale. Poza tym, dlaczego zależy Tobie na odczycie aż takich niskich wartości temperatury? Nie mieszkasz chyba na Syberii  ;) Nie wiem, ale możesz mieć trudności aby kupić taką stację. Przynajmniej ja nie spotkałem takiego modelu. No, chyba że gdzieś w Rosji takie można nabyć... ;)
« Ostatnia zmiana: 10 Sierpnia, 2010, 08:34:12 wysłana przez Serenator »

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 126
    • Stacje-Pogody.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Sierpnia, 2010, 09:11:43 »
A mnie chodzi o zwykłą, niezbyt "wypasioną", a więc niezbyt drogą, możliwie dokładną stację, która mi w zimie pokaże, jak będzie...-40C*, najlepiej z czujnikiem na kabelku, jak w mojej starej, bo po co w dobie ekologicznego myślenia wszędzie pakować baterie ?  :'( Czy jest tu ktoś, kto mi pomoże wybrać ? ::)

Dużo jest stacji z dużym zakresem temperatur zewnętrznych - szczególnie tych nowych na pasmo 868MHz, przykładowo:

od -39.9ºC do +59.9ºC
-------------------
Stacja pogody La Crosse Technology WS9040 ==> La Crosse WS9040 + slowo o Terdens Multicolour 1928 - wrażenia z używania
Stacja pogody La Crosse Technology WS9039
Stacja pogody La Crosse Technology WS9032it+
Stacja pogody La Crosse Technology WS9130
Stacja pogody TechnoLine WS 9632 IT
Stacja pogody TFA Dostmann Diva Plus
TFA Dostmann Laluna
TFA Dostmann Smart

Najlepiej w wyszukiwarkce stacji pogodowych wybrać pasmo 868MHz i zaznaczyć opcje temperatura zewnętrzna. Przeważnie są linki do instrukcji, w których jest podany zakres temperatur.
« Ostatnia zmiana: 25 Lutego, 2011, 11:41:06 wysłana przez Parasol »
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • [VIP]
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Sierpnia, 2010, 10:27:07 »
Jeśli chodzi o pomiar temperatury i jego wyświetlanie, to uważam, że nie jest to takie oczywiste. Przykładowo, proszę spojrzeć na dane mojej stacji:
http://stacjepogody.waw.pl/index.php/topic,448.msg2685.html#msg2685
Czujnik potrafi odczytać temperaturę do -300C, natomiast odbiornik wyświetla ją tylko do -200C. Zresztą to też jest ciekawe, dlaczego tak jest.
W przypadku opisu stacji:
http://stacjepogody.waw.pl/index.php/topic,388.msg2331.html#msg2331 nie wiadomo dokładnie czy podany zakres dotyczy tylko czujnika czy również odbiornika. Niejednokrotnie winni temu są sami autorzy instrukcji, którzy niedokładnie opisują określone parametry. Właściwie, to jedynie sam właściciel danej stacji może autorytatywnie stwierdzić, jak jest w rzeczywistości.
« Ostatnia zmiana: 10 Sierpnia, 2010, 10:47:58 wysłana przez Serenator »

Offline Jawa

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Sierpnia, 2010, 15:21:03 »
Oj, drogi Senatorze...po co ten sarkazm i odniesienia do Rosji...do Syberii ? Dla mnie taka stacja, nie jest jakimś tam gadżetem, ponieważ większość czasu spędzam w domu na wsi, gdzie temperatura na zewnątrz determinuje sposób ogrzewania...nie chcę Cię zanudzać szczegółami, powiem tylko, że tej zimy najniższa temperatura, jaką mieliśmy w naszej miejscowości / 65 km od Warszawy/  to ...-32C. Oczywiście, oprócz stacji pogody są termometry, które weryfikują to, co ona pokazuje, ale jeśli nie pokazuje tego co powinna, to rzecz jasna  staje się bezużyteczna.
Co do starej stacji, to nie mam pojęcia, co to za firma, bo nic na niej nie było napisane poza certyfikatem UE i napisem, o ile pamiętam, UK designe i jakieś numery...niestety dzieci wywiozły ją do Warszawy, ale jeśli jej nie wyrzuciły, postaram się przesłać zdjęcie. Pozdrawiam :)

Offline Jawa

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Sierpnia, 2010, 15:49:16 »
Do Parasola  :D...i nie tylko  ;)
Dzięki serdeczne za podpowiedzi...wiem, są takie stacje, które pasują do naszych warunków, ale są w mniejszości...
Znalazłam kilka niedrogich i odpowiadających parametrom, ale oceny użytkowników nie zawsze są zgodne, co do ich przydatności.  Moją uwagę zwróciła skromna stacja TVA 31 Wave DCF za 79 i bardzo dobre opinie na jej temat, ale jeszcze się rozglądam i ...nie mam zamiaru przepłacać ;) Może ktoś mi coś podpowie, powiedzmy w górnej granicy do 200  PLN. Acha, czy jeszcze w ogóle są stacje z czujnikami na kabelek ? .Pozdrawiam  :)

Offline wiatrak

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Sierpnia, 2010, 23:56:04 »
Serenator - doczekałeś się awansu na Senatora-moje gratulacje.
Co do p.JAWA  to Admin podał Ci bardzo trafne podpowiedzi.
Jeśli Cię to nie satysfakcjonuje to coś mi się wydaje,że więcej dla Ciebie
wiadomości znajdziesz chyba na ;NASZEJ KLASIE;
Pozdrawiam.

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • [VIP]
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Sierpnia, 2010, 07:44:53 »
Oj, drogi Senatorze...po co ten sarkazm i odniesienia do Rosji...do Syberii ? [...]

Droga Jawo  :)

To nie był żaden sarkazm, zauważ że zastosowałem odpowiednią emotikonkę, czyli  ;)  Należy to traktować z przymrużeniem oka. Widocznie mało korzystasz z różnego rodzaju for, gdzie taka forma występuje nader często. Stąd zapewne u Ciebie taka interpretacja.
« Ostatnia zmiana: 11 Sierpnia, 2010, 07:47:46 wysłana przez Serenator »

Offline Rols

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Sierpnia, 2010, 13:34:06 »
Oj, wiatrak za taką ciętą ripostę chyba dostanie Ci się bardziej jak Se(re)natorowi :)

Co do pytania w temacie to problem leży w sprzęcie, konkretnie chodzi o rodzaj czujnika, czyli sondy pomiarowej i układu scalonego interpretującego wynik na postać liczbową, który stanowi również pewne ograniczenia. Bardzo często jako czujniki spotyka się diody krzemowe. Jak wiadomo w elektronice korzysta się najczęściej z gotowych rozwiązań, elementy takie produkuje się taśmowo milionami sztuk gdzieś w Azji :) W związku z powyższym przedziały są niemal identyczne. Ogólnie większy problem jest z pomiarem temp. ujemnych, dlatego spotyka się np. przedziały -20oC - +150oC i są one takie niesymetryczne względem 0oC. Owszem, można spotkać termometry do niższych temp. nawet do -55oC ale wtedy górna granica to np. +300oC - dedykowany do wysokich temperatur i raczej nie znajdzie on zastosowania w stacjach meteo a występuje jako oddzielne urządzenie. Jeśli jakiś producent podaje możliwe pomiary poniżej -30oC to warto się temu dokładniej przyjrzeć, czujnik wiele wytrzyma ale z interpretacją wyniku może być różnie.
Trzeba pamiętać też, że o wiele łatwiej jest dostosować oprogramowanie niż sprzęt.

Jeśli chodzi o pomiar temperatury i jego wyświetlanie, to uważam, że nie jest to takie oczywiste. Przykładowo, proszę spojrzeć na dane mojej stacji:
http://stacjepogody.waw.pl/index.php/topic,448.msg2685.html#msg2685
Czujnik potrafi odczytać temperaturę do -300C, natomiast odbiornik wyświetla ją tylko do -200C. Zresztą to też jest ciekawe, dlaczego tak jest.
W przypadku opisu stacji:
http://stacjepogody.waw.pl/index.php/topic,388.msg2331.html#msg2331 nie wiadomo dokładnie czy podany zakres dotyczy tylko czujnika czy również odbiornika. Niejednokrotnie winni temu są sami autorzy instrukcji, którzy niedokładnie opisują określone parametry. Właściwie, to jedynie sam właściciel danej stacji może autorytatywnie stwierdzić, jak jest w rzeczywistości.

Według mnie tutaj sprawa jest jasna. Podane są dwa zakresy temp. ponieważ w nadajniku jest jeden czujnik, który "pokazuje" temp. zewnętrzną (większy zakres) a w odbiorniku drugi do pomiaru temp. wewnętrznej (drugi, mniejszy zakres). Oczywiście dane z tego pierwszego są przesyłane do odbiornika i to on wyświetla wynik, ale w jego parametrach nie ma tej informacji bo nie uczestniczy on w wykonywanu pomiaru a jedynie odbiera dane i je wyświetla.

Pozdrawiam,

Ryszard.

P.S. Oczywiście rozumiem twórczynię wątku, co prawda stosunkowo rzadko takie temp. występują ale jeśli już coś się kupuje to dobrze żeby to było funkcjonalne i przyszłościowe :) Co więcej jak mamy teraz takie gwałtowne zjawiska atmosferyczne to nigdy nic nie wiadomo i tego zakresu zawsze może zabraknąć, dlatego lepiej niech będzie on jak największy  ;D
« Ostatnia zmiana: 11 Sierpnia, 2010, 13:39:26 wysłana przez Rols »

Offline Jawa

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Sierpnia, 2010, 02:19:46 »
Dzięki Bogu,... jest ktoś, kto umie czytać ze zrozumieniem  :), a ponadto ma wiedzę i potrafi ją przekazać, dziękuję Rols  :)
 Parasol, skorzystałam z Twoich podpowiedzi...
Serenatora przepraszam za przekręcenie nicka. 
Wiatrakowi...thanks... for nothing :( Pozdrawiam wszystkich  :-* Jawa

Offline Jawa

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Sierpnia, 2010, 03:04:26 »
Do Rolsa.
Przeczytałam bardzo uważnie test Twojej stacji i wiesz co; interesuję się pogodą, ale Ty,...to wyższa szkoła jazdy :)
Nie miałam pojęcia, że to tak skomplikowane...mam na myśli zależności między ujemnymi a dodatnimi temperaturami, a ten test... niejednemu może się przydać. Mnie... napewno.  Pozdrawiam  :) Jawa

Offline Rols

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Sierpnia, 2010, 11:13:11 »
Droga Jawo, bez przesady  ;D
Moje podejście jest bardziej od strony elektronika hobbysty, bo moja wiedza meteo jest raczej niewielka  :)
Co do mojej stacji to był to raczej opisany problem, bo się z nią trochę pomęczyłem na początku, testować nie ma tam specjalnie czego, ot taka prosta "lidlowa" stacja  :)

Ach zapomniałem jeszcze wspomnieć o tej komunikacji. Jeśli szukasz stacji profesjonalnej, z deszczomierzem, anemometrem itp. to z kablowym połączeniem może być problem, bo wtedy każdy element i czujnik musiałby mieć swój własny i odpowiednio długi, nie byłoby to praktyczne ani wygodne. Takie stacje to już chyba tylko z komunikacją radiową. Jeśli natomiast prosta stacja głównie do pomiaru temperatury zewn/wewn, wilgotności, ciśnienia, tendencji pogody, jak ta moja to z czujnikiem zewn na kablu nie powinno być problemu.

Dzięki i życzę powodzenia w zakupach.
Również pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 12 Sierpnia, 2010, 11:14:53 wysłana przez Rols »

Offline Jawa

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Sierpnia, 2010, 13:30:11 »
Drogi Rolsie,
jestem pod wrażeniem Twojej skromności :), co do Twoich zaleceń...będę się  ich trzymać. Jeszcze raz dziękuję  :) Jawa