Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: WH1080- dziwne wskazania  (Przeczytany 6187 razy)

Offline Mikey

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 7
  • Typ stacji: WH1080, KRUPST SL-53035P
WH1080- dziwne wskazania
« dnia: 11 Sierpnia, 2010, 15:44:02 »
 Witam,

Mam pewien problem z moją niedawno zakupioną WH1080, nie duży ale jest. Jakiś tydzień temu stacja wskazała ujemny odczyt temperatury- to znaczy miałem na wyświetlaczu 27,8*C i nagle przed tą wartością wyświetlił się minus, -27,8*C. Po 48s, czyli kiedy został wysłany nowy odczyt wszystko wróciło do normy. Stało się tak jeden raz. Dziś za to ni z gruchy ni z pietruchy miałem wiatr o prędkości 252km/h, i tak jak przy temperaturze po 48s wszystko wróciło do normy.

Czy ktoś się z tym spotkał?
O co tu chodzi i skąd się wzięły takie kosmiczne odczyty? Zaczynam się poważnie denerwować. >:(

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

WH1080- dziwne wskazania
« dnia: 11 Sierpnia, 2010, 15:44:02 »

Offline ackk

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 0
Odp: WH1080- dziwne wskazania
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Sierpnia, 2010, 22:32:27 »
Witaj!
Moim zdaniem, to przyczyną tego są błędy w transmisji pomiędzy stacją a nadajnikiem(instrumentami), czyli mogą mieć na to wpływ: za duża odległość, lokalne zakłócenia radiowe, czy po prostu słabe już zasilanie.

pzdr

Offline Serenator

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 50
  • [VIP]
  • Typ stacji: GT-WS-03
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Sierpnia, 2010, 09:03:05 »
Właśnie, bardzo możliwe że baterie już są słabe i stąd te błędne odczyty. Spróbuj wymienić baterie, możliwie na takie które sugerowane były (nie tylko przeze mnie) na naszym forum.
« Ostatnia zmiana: 13 Sierpnia, 2010, 09:05:54 wysłana przez Serenator »

Offline Mikey

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 7
  • Typ stacji: WH1080, KRUPST SL-53035P
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Sierpnia, 2010, 09:21:17 »
To bardzo możliwe, bo mam tam baterie z zestawu. ;D Miałem zamiar je wymienić już tydzień temu, szczególnie z obawy o to aby się przypadkiem nie wylały i nie załatwiły czujnika. Dziś podlecę do sklepu i kupię te które mi polecacie. Dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam!

Offline urbi2000

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
    • Stacja pogodowa - Strzelce Opolskie
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Listopada, 2010, 13:27:05 »
Ja miałem podobny problem. Stacja zaczęła wariować ze wskazaniem temperatury. Okazało się że miałem źle zaizolowane kabelki do wiatromierza (bo mam przedłużone) i robiło się zwarcie. Po ponownym, solidnym zaizolowaniu złączek jest wszystko ok.
Teraz jednak od czasu do czasu zdarzają się małe odchyły o 0,5°C w górę na jeden impuls. Nie mam pojęcia czym to może być spowodowane? Ma ktoś podobną sytuację?